https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Skrajšanje karantene po prihodu v Slovenijo iz 14 na 10 dni

10.9.2020  

Na današnji novinarski konferenci po seji vlade sta nastopila direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik dr. Aleš Rozman in vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin. 


Vlada skrajšala karanteno ob vstopu v državo

»V sredo so v Sloveniji potrdili 77 okužb z novim koronavirusom, opravili pa so 2.489 testov. V sredo smo tako imeli eno okužbo manj kot v torek, ko so jih odkrili največ do zdaj, in sicer 78,« je uvodoma dejal Kacin

Kot je dejal je vlada na današnji seji skrajšala obdobje karantene iz 14 na 10 dni ob vstopu v Slovenijo iz držav s slabšo epidemiološko sliko. Sprememba se uveljavi v nedeljo zjutraj ob 0.00. Podaljšuje se veljavnost negativnega testa na 48 ur, do sedaj je bila 36 ur.

Izjemi, ko karantena ne bo odrejena, in sicer za pogreb bližnjega sorodnika in vzdrževanje stikov z ožjimi družinskimi člani, po novem nista več časovno omejeni, ob vstopu v Slovenijo pa bo treba predložiti ustrezna dokazila in negativni izvid testa na prisotnost SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur in ni bil opravljen v Sloveniji.

Glavna žarišča šole in domovi za starejše

"Vnosa iz tujine praktično ni. Virus se še vedno širi po celotni Sloveniji. Glavna žarišča ostajajo šole in domovi za starejše," je dodal Kacin.

 

 

Rozman: Virus dosegel najranljivejše populacije v domovih za starejše

»Število okuženih narašča, virus je dosegel najranljivejše populacije v domovih za starejše,« je dejal dr. Aleš Rozman in izpostavil, da se število starejših povečuje ter, da se bolnišnice polnijo: »Če bo potrebno povečati Covid-19 oddelke, bo to vplivalo na podaljševanje čakalnih vrst v zdravstvu.«

Opozoril je, da imajo slovenske bolnišnice rezerviranih 50 postelj za bolnike s COVID-19, redni programi pa se lahko vzporedno izvajajo. V primeru večjega potrebnega števila postelj bodo bolnišnice začele odpovedovati redni program in s tem pridobile dodatne postelje na intenzivnih oddelkih.

Prihaja jesensko obdobje z respiratornimi prehladnimi obolenji. Zdravstvena stroka se je dogovorila, da pri otrocih smrkanje ne bo razlog za napotitev na testiranje, ampak mora biti prisotnih več simptomov koronavirusa, je še pojasnil.

Dodaja, da lahko prebivalci Slovenije, s sodelovanjem in upoštevanjem navodil, okužbo zamejimo in ustavimo.

 »Vsakemu se lahko zgodi, da se okuži. A bodite del rešitve, ne večanja problema. Sodelujte pri omejitvi raznašanja virusa in epidemiologom razkrijte vaše pretekle kontakte,« je dejal ter pozval k namestitvi aplikacije Ostani Zdrav.  

Odločitev za desetdnevno karanteno je po Rozmanu posledica ugotovljenih podatkov, da večina bolnikov zboli v povprečju 7 dan od dneva okužbe.

23 glob zaradi neuporabe zaščitne maske

Zdravstveni inšpektorji so do sedaj obiskali 698 objektov in izdali 23 glob fizičnim osebam zaradi neuporabe zaščitne maske v zaprtem javnem prostoru. Samo včeraj so nadzor izvedli v 140 različnih objektih.

Včeraj je bilo opravljenih tudi 150 nadzorov spoštovanja karantene. Skupno število izvedenih nadzorov je 21.787. Izrečenih je bilo 196 prekrškovnih sankcij, od tega 119 plačilnih nalogov v skupni vrednosti 74.000 evrov.

Vlada je za pokrivanje stroškov brisov za potrditev okužbe z virusom SARS-CoV-2 izvajalcem zdravstvene dejavnosti za čas trajanja epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2, od 12. 3. 2020 do 31. 5. 2020, iz proračunske rezerve zagotovila pravice porabe v znesku do 5.000.000 evrov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.09.2020 ob 14:07 kar en gost

      Jezus bi rekel: Bog, odpusti politikom, saj ne vedo kaj delajo!

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.09.2020 ob 12:03 ilus gost

        Politiki, pa z virosom covid19 nimajo ama nič. Tu je stroka in vkolikor stroka zataji, poter zdravstveni sistem pade. Politika pa mora zagotovit stroki vse, da bo čim majn zbolelih, a hkrati peljate celotni državni aparat tako, da bo gospodarstvo utrpelo čim manjšo škodo, saj se vse napaja prav iz gospodarstva. Sedaj lahko v vseh vzhodnih državah vidimo, da se niso odzvali tako , kot bi se morali. Pa to še ni konec.

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.09.2020 ob 23:10 DebraMiller gost

      Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma. Nikoli nisem mislil, da bi to imel možnost, vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me JE prepričala, da poskusim. . jobstrend9.Monster

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.09.2020 ob 12:57 G. O. S. T.,,, gost

      ,,, ilus,,, ti budalo naše zdravstvo je že zatajil pred dvajsetimi leti. Zdaj z posranim nekim virosem pa je šlo vragu žvižgat še tisto kar je ostalo. Zdravstvo se enostavno ukvarja samo z virosem in isklučnosamo virusem.. Vsi ostali bolniki keri rabijo pomoč zdravstva naj počakajo še tja do leta 2025 ko bo izplahtel posrani virus.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.