https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Vključitev civilne družbe je nujna za ohranjanje interesa reke Mure

11.09.2020 ob 14:00  

V torek, 8. septembra, je v avstrijskem Bad Radkersburgu potekal prvi Forum za Muro. Srečanje, pri katerem naj bi potekal dialog med predstavniki civilne družbe oz. zainteresirane javnosti, ki na obeh straneh meje živi ob in z Muro, državnimi uradniki in člani meddržavne Stalne slovensko-avstrijske komisije za Muro. 


"V kampanji Rešimo Muro! smo na problematiko delovanja slovenske delegacije v Stalni slovensko-avstrijski komisije za Muro opozarjali že pred meseci; od takratnega ministra za okolje dr. Simona Zajca smo zahtevali prevetritev sestave slovenske delegacije in njenega dolgoletnega vodstva ter, zlasti, okrepitev aktivnosti delegacije, saj pasivnost in popuščanje avstrijski strani povzročata neposredno škodo slovenski stran – opozorimo vsaj na spuščanje škodljivega mulja iz avstrijskih HE," so dejali v Zvezi društev Moja Mura.

V Zvezi Društev so prepričani, da je nujna enakovredna vključitev civilne družbe neposredno v Komisijo. S tem bi se Komisija obogatila z mnenji naravovarstvenikov in okoljevarstvenih nevladnih organizacij do predstavnikov občin ob Muri. Samo taka vključitev bi bila v skladu z Aarhuško konvencijo, ki zavezuje tako Avstrijo kot Slovenijo. Cilj konvencije je udeležba javnosti pri odločanju o okoljskih zadevah. Zvezi društev se zdi, da je Forum le nek simboličen prostor, kjer bo izbrana civilna družba večino časa le v vlogi poslušalca članom Komisije in nima predvidenih formalnih vplivov na delo Komisije in sprejemanje ukrepov za zaščito Mure.

Na Forumu niso bili predstavljeni konkretni ukrepi proti onesnaževanju Mure niti novi škodljivi industrijski posegi na Muri. Od konkretnih projektov je bil predstavljen projekt goMURra, ki se izvaja v okviru programa Interreg Slovenija - Avstrija.

Cilj projekta je izboljšanje bilateralnega obvladovanja poplavne ogroženosti. Ostali projekti so bili predstavljeni površno, kot projekt revitalizacije Mure Natura Mura brez jasnega časovnega okvirja in finančne strukture. Predstavniki Zavoda RS za varstvo narave, ki so izvajalci projekta, na Forum niso bili povabljeni. Del razprave na Forumu, ki je bil namenjen vprašanjem in razpravi predstavnikov civilne družbe iz obeh držav, Komisija ni dala zagotovila, da bodo predlogi upoštevani ali vsaj preučeni.

Predstavniki civilne družbe so odprli tudi vprašanje glede HE Ceršak, ampak so od Komisije dobili le odgovor, da ni seznanjena, da bi bil sprožen kakšen postopek širitve. Ampak že iz javnih objav je jasno, da investitor Dravske elektrarne Maribor načrtuje okrepitev male HE. 

"V kampanji Rešimo Muro! menimo, da se želi sprememba male HE Ceršak v veliko HE čim bolj skriti pred javnostjo – zlasti lokalno in civilno družbo, ki posegu ostro nasprotuje. Hkrati menimo, da bi se z izvedbo in postavitvijo velike HE zgodil pomemben obrat pri položaju slovenske strani. Avstrija je namreč po našem vedenju že pred leti ponudila denarno pomoč za sanacijo škode na slovenski strani, ki nastaja zaradi verige čez 30 HE na avstrijski Muri (že omenjen mulj, ipd.), a slovenska stran te »ponudbe« ni nikoli izrabila.

To, je po mnenju kampanje Rešimo Muro! nesprejemljivo, če je za to odgovorna servilnost slovenske delegacije v Komisiji, bi morali odgovorni prevzeti odgovornost! Z morebitno izgradnjo velike HE na slovenski Muri bo Avstrija odgovornost za škodo, ki bo nastajala, v celoti prepustila slovenski strani," zaključujejo v Zvezi Društev.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.09.2020 ob 15:15 gost

      Resite komarje a ste bolni rešitelji mure elektriko vam naj potrazijo 3kratno.😈

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.09.2020 ob 15:42 domačin gost

      Takoj naj se preide k izgradnji elektrarn da nebo voda mijmo nas neizkoriščeno tekla!!! Ge so pa bilij naravovarstveniki kda se je na Otoki ljubezni delal te brezvezni betonski kompleks .ki KAZIJ brežino in NE SPADA v takšno okolje!!!! Pojma nemajo za kaj se trgajo !!!!Kot taka nam ne daje kruha,ki ga od nje pričakujemo, zato jo moramo izkoristiti!

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.09.2020 ob 18:36 Mokica gost

      Elektrarna na MURI mora biti in pika.Tu ni nobena škoda ,samo pamet v glavo in Zajc TAKOJ GRADIMO.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.09.2020 ob 19:20 NEVLADNIKI BANDA gost

      Spravite se enkrat nekaj delat koristnega za državljane, prekleti delomrzneži. S kakšno pravico se vas manjšina delomrznežev spravlja nad voljo večinskega ljudstva. Nobenega od vas ne poznam, da ne bi uporabljali električne energije za vse, odklopite se od elektrike in nam dokažite, da se da leta 2020 živeti brez elektrike, ko boste to dokazali potem se lahko oglašate. Priznajte, da ste plačanci mračnih sil, ki so proti tehnološkemu razvoju v škodo državljanov. Ne bi imeli hidroelektrarn ne vetrnih ne jedrskih ne TEŠ ki je tako čista zmota in zguba. TOREJ OD KOD BOSTE VI PRIDOBIVALI ELEKTRIKO ODGOVORITE MI NA TO ? SICER PA O TEM ZAHTEVAMO REFERENDUM PA NAJ ODLOČIJO DEMOKRATIČNO DRŽAVLJANI. dr. Emil SABOTIN (ne debatirajte z mano če nimate poguma, da se podpišete).

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.09.2020 ob 19:56 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Bandit,ali kaj si že,delaš redno,verjetno deloven fašistoidno desni Ivanov,ti delaš,nihče drug.Se pa vidi,da pameti ni nikjer,tvoje.

        3 7 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.09.2020 ob 20:53 gost

      Lendavski nadvojvoda - NAPIŠI KDO SI ČE IMAŠ JAJCA, (moje ime in priimek imaš, naj ti napišem še telefonsko ?) DRUGAČE SE NE OGLAŠAJ, STRAHOPETEC, NE DEBATIRAM Z TAKIMI, KI NE OBSTAJAJO.

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.09.2020 ob 21:00 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Kdo se oglaša,kdo se skriva,kdo jajc nima,debater...?Srmaček ,ne prsi se,nemaš kil za mené,niti moškosti za vküp vdariti,"taknyos".

        2 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.09.2020 ob 21:50 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Preidi na bolj nezdravo hrano,eko korenček ti škodi,samo tresti kil še imaš.Pa kak dè takši pulègnu babu.Mater.

        4 5 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.09.2020 ob 21:05 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Neverjetno,kakšni nevladnik se oglaša,da ni oni organski kmetovalec,od države plačani,oni,ki ima ono staro prežvečeno babo,vremenoslovec...?Mater.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.09.2020 ob 10:59 ZA Lendavski nadvojvoda gost

        Ajde junak napiši kje se najdeva, da boš videl pravega moškega in komu groziš, samo ne da bi se prej usral v hlače, dosti se je tebi podobnih že repenčilo in je zdaj pred njimi mir ti si naslednji ki mora dobiti lekcijo, da si za vse čase zapomniš komu boš grozil.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.