https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Po novem vse karantene 10 dni, o radikalnih ukrepih zaenkrat ne razmišljajo

11.9.2020  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel in vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin.


Kacin: Brez identifikacije virov okužb širjenja ne moremo zamejiti

Razmere v Sloveniji in tudi drugod po Evropi ter svetu se slabšajo. Včeraj je bilo opravljenih rekordno število testov, in sicer kar 2758. Potrjenih je bilo 108 novih okužb, je dejal Kacin in dodal, da je NIJZ sprejel številne reorganizacijske ukrepe. Pravočasno je uresničil sklepe Vlade RS glede priprav na jesenski val.

»Ponovno prosim vse državljanke in državljane, da sodelujejo z epidemiologi in tudi tako pomagajo pri njihovemu težkemu delu v korist skupnosti. Brez identifikacije virov okužbe širjenja okužb ne moremo zamejiti in tudi ne zaščiti najbolj ranljivih članov naše družbe,« je pozval.

»Pozorno spremljamo stanje v Domovih za starejše, Zavodih za stanovalce s posebnimi potrebami in šolah. Šolski sistem deluje in bo deloval še naprej. "Vlada pozorno spremlja tudi dogajanje v sosedstvu in drugje v tujini, kjer stvari niso rožnate. Če bo potrebno, bomo na tem področju sprejeli dodatne oz. nove ukrepe," je še dejal Kacin.

O radikalnih ukrepih ne razmišljajo

O radikalnih ukrepih, kot sta zapiranje šol, omejevanje gibanja na občine, ne razmišljajo, je še dejal Kacin in dodal: "Če bi želeli uvesti radikalne ukrepe, bi morali razglasitvi epidemijo in tako postati edina država v Evropi, ki bi to storila. Če bodo druge države to storile, jo bomo razglasili tudi mi, a za zdaj to ni potrebno."


Širjenje virusa razpršeno, okužbe prihajajo v domove za starejše

14-dnevna komulativna incidenca na 100.000 prebivalcev je v Sloveniji 34. EU se bliža številki čez 60, je izpostavil Mario Fafangel, Predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ. »Širjenje virusa po starostnih skupinah je razpršeno. Starostna piramida se premika navzgor. Okužbe prihajajo v domove za starejše občane,« dodaja.

Kaj je zdaj drugače glede na marec in april? "Takrat je bilo vse zaprto, zdaj pa poskušamo najti novo pot, da bomo z drugimi ukrepi pustili družbo odprto in plesali z virusom še naprej," je dejal in dodal, da za zdaj še ni jasno, kdo ta ples vodi, "a po vsej verjetnosti bomo mi.

 

 

"Zdaj imamo skoraj 3000 testov na dan, zato so tudi števila okuženih višja. To je dober podatek. Hitreje ko pridemo do podatkov o okuženih hitreje lahko okužbo zamejimo," je povedal.

"Z našimi ukrepi in vsem ostalim, da bomo delali kot ansambel. Ne samo epidemiološka stroka, pač pa vse stroke. Ne samo NIJZ, ne samo kliniki, pač pa tudi vsi ostali, ki moramo izvajati ukrepe in prevzeti nova vedenja v vsakdanjem življenju."

Po novem vse karantene 10 in ne več 14 dni

Fafangel je spregovoril tudi o karanteni, ki so jo skrajšali na 10 dni. Ta bo enovita, kar pomeni, da bodo od 13. septembra 10 dni trajale tako tiste, ki bodo odrejene na meji, kot tiste, ki jih bodo izdali epidemiologi.

"V roku 10 dni zboli velika večina ljudi, ki so bili v stiku. Po 10 dnevu zboli približno sedem odstotkov. To pomeni manj kot 10 primerov na mesec in manj kot en primer na dan," je pojasnil.  

»Virusa ne bomo ustavili, pač pa ga upočasnili,« je še poudaril in dodal, da je potrebno delovati na dolgi rok.  

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.