https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Predstavili knjigo Pušča: največje romsko naselje v Sloveniji

Murska Sobota, 03.10.2020 ob 6:05  

V torek, 29. septembra se je v Pokrajinski in študijski knjižnici odvijal literarni večer. Mag. Jožek Horvat - Muc je predstavil svojo najnovejšo knjigo z naslovom Pušča: največje romsko naselje v Sloveniji. Delo je pomemben in potreben prispevek k poznavanju preteklosti in sedanjosti Pušče.

Občinstvo je najprej pozdravila in nagovorila dr. Klavdija Sedar, ki je dogodek tudi povezovala. Vse zbrane je pozdravil in nagovoril tudi župan občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek, nato bivši predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, direktorica Pokrajinske in študijske knjižnice mag. Klavdija Šek Škafar, doc. dr. Vera Klobčič iz Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija ter Damijana Pestner iz Romani Union Murska Sobota. 

Avtor mag. Jožek Horvat - Muc, slovenski romolog je predstavil vsebino knjige, ki zajema različna poglavja v življenju romov in zapolnjuje vse manjkajoče vrzeli v poznavanju in razumevanju nastanka romskega naselja Pušča. Tematika je členjena na različna poglavja. Od naseljevanja Romov v Sloveniji in  Prekmurju, do romskih priimkov in glasbe. Sledi nastanek romskih naselij v Prekmurju in nastanek Pušče, tudi kronologija dogodkov na Pušči. Opisal je tudi nastanek nogometnega kluba Pušča, vrtca ter pomembne razprave o Romih v mestni občini Murska Sobota in njihovo problematiko.

 Avtor je podatke pridobival iz različnih arhivov, tudi iz osebnega arhiva. Mag. Jožek Horvat - Muc je avtor številnih strokovnih publikacij o Romih in težavah povezanih z romsko skupnostjo, aktivist za izboljšanje položaja Romov, loteva se tem, ki so slabo poznane, ter skrbi za ohranjanje romske kulture, jezika, kulturne identitete ter nasploh ozaveščanje o prisotnosti Romov, ki so že dolgo med nami. Dogodek je popestrila glasbena skupina Statim.

Izid knjige je omogočilo Ministrstvo za kulturo RS. Dogodek je potekal v skladu z navodili NIJZ.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.10.2020 ob 9:01 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Švašta,naj mi kdo razjasni kje je ta avtor osnovno naredil,nato srednjo,nato diplomo in končno magisterij.Nekak mi vse smrdij na Balkan magisterij z nekak mentorjem enakega porekla.Švašta.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.10.2020 ob 10:48 kilonja gost

      Predstavili knjigo Pušča: največje KRIMINALNO naselje v Sloveniji

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.10.2020 ob 17:58 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Pogledni Muca,niti ognja ne vej zaküjriti,madžister,nej me hecat.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.10.2020 ob 1:46 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Nekda su vsi Cigoji bilij taborniki,že pred svojim časom ...

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.