https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Z ohranjanjem preteklosti do sodobnih gostov

01.08.2019 ob 6:05  

Ohranjanje preteklosti z namenom privabljanja novih gostov sodi med ključne načrte za prihodnost dvorca Rakičan.


Dvorec Rakičan je vtkan v zgodovino Pomurja in spomin njegovih še živečih prebivalcev, najsi bo kot prizorišče otroških predstav, dom starostnikov ali prizorišče številnih dogodkov s konji. Z dvorcem je najdlje gospodarila madžarska plemiška rodbina Batthyany, ki je objekt tudi predelala zavoljo turiške nevarnosti, pozneje pa je doživel baročno prezidavo. Iz utrdbe je tako nastal podeželski dvorec, kakršnega poznamo danes.

Turistično obleganje znanih destinacij je v minulih letih sprožilo obrat in sunkovito naraščanje števila gostov, ki želijo oddih popestriti z doživetjem ali poučnimi vsebinami. Kvalitetno preživljanje časa in spokojnost v zavetju dreves sodi med mikavne opise počitnic gostov iz natrpanih in hrupnih mest.

Javni zavod RIS Dvorec Rakičan z namenom pridobivanja novih in kakovostnih gostov, najsi bodo to enodnevni obiskovalci ali tisti, ki prenočijo, izvaja številne inovativne projekte, ki turistom omogočajo, da svoj čas v Prekmurju kakovostno preživijo. Najsi gre za sodobni kočijaški center, projekcije poučnih vsebin na pročelje dvorca, ture s kočijami ali tradicionalno lončarstvo. V parku si obiskovalci lahko ogledajo tradicionalno peč, ki jo postavil lončarski mojster Franc Zelko. Za zaključene skupine v dvorcu izvajajo tudi lončarske delavnice.  Pridobitev je del projekta Back in the day, pri katerem z madžarskim partnerjem, vaškim muzejem Göcsej Falumuzeum, načrtujejo postavitev muzeja na prostem. Obe pokrajini ob meji namreč druži lončarska tradicija, ki se je prav tu razvila zaradi potreb in hkrati podobnih, vlažnih ilovnatih tal.

Projekt je sofinanciran v sklopu programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija Madžarska. 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.