https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Veliko zanimanje za novo pridobitev v parku

05.08.2019 ob 12:00  

Sprehajalci po rakičanskem parku kot tudi turistični obiskovalci, ki jih javni zavod RIS Dvorec Rakičan vodi po objektu s pripadajočim parkom, se praviloma ustavijo ob zanimivi pozidani postavitvi.


Pri tem ne gre za kakšno glineno skulpturo, temveč za tradicionalno lončarsko peč, ki so jo tukaj postavili v okviru projekta Back in the day. Postavili so jo na zahodnem delu gradu oziroma v parku ter travniku, ki ga ima ustanova v upravljanju in katere lastnik je sicer Mestna občina Murska Sobota. Poleg stare lončarske pa ustanova razpolaga še z električno pečjo, ki jo udeleženci delavnic uporabijo večkrat. Delo z njo je namreč neprimerljivo bolj preprosto.

Pri postavitvi je javnemu zavodu na pomoč priskočil madžarski vaški muzej Göcseji. Sodelovanje z vaškim muzejem v Zalaegerszegu odstira elemente kulturne dediščine, ki družijo ljudi na obeh straneh meje. V sklopu projekta so kot enega najprepoznavnejših opredelili tradicionalno obrt – lončarstvo.

RIS Dvorec Rakičan ima kot dinamična ustanova, ki s številnimi raznolikimi aktivnostmi privablja občinstvo različnega obsega, željo in namen, kot upravitelj objekta kulturne dediščine pa predvsem odgovornost in zavezo na področju ohranjanja kulturne dediščine. Vaški muzej Göcseji pa ima medtem neprecenljivo znanje na področju zbiranja, ohranjanja in promocije ljudske dediščine, vendar ima pred sabo ključni in težko premostljivi izziv privabljanja širšega občinstva tudi s slovenske strani meje, ki z izjemnim muzejem ni seznanjena v zadostni meri.

Doprinos projekta Back in the day pa vendarle ne sloni zgolj na krepitvi obeh vključenih organizacij, temveč tudi večji povezanosti območij, ki imata na podlagi deljene zgodovine tudi številne skupne elemente kulturne dediščine. Ker tovrstne ponudbe ne morejo resnično zaživeti, če niso zadostno vpete v lokalno ponudbo na regionalni ravni, je ključnega pomena tudi sodelovanje in predvsem občinska podpora.

Prispevek je sofinanciran v sklopu programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija Madžarska.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.