https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na Gajševskem jezeru obeležili Evropski dan opazovanja ptic

08.10.2020 ob 18:30  

Člani Pomurske sekcije Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije so v nedeljo, 4. oktobra, na Gajševskem jezeru obeležili Evropski dan opazovanja ptic.


Največji dogodek zveze BirdLife International je letos potekal že 27. leto zapored, glavni namen dogodkov pa je ljudem približati svet ptic in jih ozavestiti o potrebah ptic selivk na gnezdiščih, postajališčih vzdolž selitvenih poti in prezimovališčih ob Mediteranu in v Afriki.

Začetek oktobra je tako čas največjih ptičjih selitev. 21% ptic ostane v naših krajih, 79% pa jih odleti, in med temi je polovica takšnih, ki se odselijo na daljše razdalje. Takšen primer je npr. bela štorklja, ki iz naših krajev čez zimo izseli v Afriko.

V borbi za preživetje potrebujejo ptice selivke dobre pogoje na gnezdiščih na severu, varna postajališča na poti in dobre pogoje na prezimovališčih. Ptice na svoji dolgi poti pestijo številne nevarnosti, na območju Mediterana jih je med drugim vsako leto pobitih 25 milijonov.

Evropski dan poteka ravno v času, ko milijoni ptic s severnih krajev zapuščajo svoja gnezdišča in se pomikajo v toplejše, s hrano bogate kraje. Je edinstvena priložnost za opazovanje številnih vrst ptic, ki se pri nas ustavijo in počivajo tekom naporne in nevarne selitve.

Med drugim je opazovanje potekalo tudi na Gajševskem jezeru. V treh urah je 12 udeležencev izleta, kljub temu, da je bila vodna površina jezera na videz pusta, opazovalo in slišalo 40 različnih vrst ptic. Med njimi tudi rdečenogo postovko, ribjega orla, srpično trstnico, jato prib, vodomca, kmečke lastovke in malo belo čapljo.

Mlada rdečenoga postovka

Gajševsko jezero je nastalo z zajezitvijo reke Ščavnice in se je ponekod že popolnoma spojilo z naravnim okoljem, v katerem so svoje domovanje našle številne živali, med drugim tudi številne vrste ptic.  V trstičju, ki je pomemben habitat, tako za gnezdenje, prehranjevanje in skrivanje ptic, se med drugim pojavljajo zelenonoge tukalice, to je tudi pomemben habitat za ogroženega vodomca.

Jata prib

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.10.2020 ob 19:45 Hadik,Alsólendva gost

      Pravi moški opazuje ptičice,tiste z joški,ka se razmi.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.10.2020 ob 6:39 gost gost

      gamat pokvarjena za čigav denar pa bluzijo z opazovanjem ptic saj so res čisto fukjeni naj gredo po gozdovih travo kosit in čistit potoke in brežine od nesnage in tam bodo lahko opazovali ptice in seveda naredili kaj koristnega kaj z nekimi aparati gledajo ptiče če letijo rikverc ali naprej kako pristajajo in vzletajo mater ste fukjeni povejte kdaj se ptič poserje ko vzleti ali ko pristane pa da vidim kaki poznavalci ptic ste ali pa samo kradete denar državi.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.