https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Jereb: Trenutno je z novim koronavirusom okužen vsak 150. Slovenec

14.10.2020  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali vodja Oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike prof. dr. Matjaž Jereb, v.d. direktorica Direktorata za zdravstveno varstvo Marija Magajne ter vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin.

 

Kacin je sporočil, da je včeraj je bilo opravljenih 4902 testov, največ doslej. Testiramo lahko vedno več in več, če je to potrebno. Potrjenih je bilo kar 707 okužb. Odstotek pozitivnih testov je 14,4 %. Bolnišnično oskrbo je potrebovalo 210 oseb (17 oseb je bilo iz bolnišnice odpuščenih), 35 jih je potrebovalo intenzivno nego. 2 osebi sta umrli.

Tudi danes o novih okužbah poročajo iz domov za starejše. V Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem mostu je okuženih 37 stanovalcev in 15 zaposlenih. Tudi v domu starejših Rakičan je 9 novih okužb; skupaj je okuženih 11 zaposlenih in 27 stanovalcev. Tudi v in DSO Petra Uzarja Tržič in v Domu upokojencev Kranj, kjer so zaznali okužbo pri zaposleni v upravi doma.

 

 

Vodja oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike prof. dr. Matjaž Jereb je dejal, da ocenjujejo, da je z novim koronavirusom okužen vsak 150. Slovenec. Podatek, da je kužen mora posameznik deliti v aplikaciji in ni potrebe po stigmatizaciji. Največ kar lahko naredimo v družbo in za sebe, da ostanemo doma, če obveznosti niso nujne. Načrt širjenja na druge oddelke je izdelana, predvidena je širitev na ortopedsko kliniko. 

Marija Magajne je predstavila pripravo navodil za zdravstvene delavce, ki vsebujejo navodila glede obiskov in možnosti izjem glede na epidemiološko situacijo in individualni pristop. Prva odredba vsebuje ukinjanje izvajanja nekaterih preventivnih dejavnosti in tudi nenujnih storitev (ukinjajo se programi, ki se lahko prestavijo). Druga odredba govori o postavitvi sivih con, obvezno organiziranje rdečih con znotraj zdravstvenih organizacij ki že imajo okužbe. Tretja odredba govori o obveznem prilagajanju programov specializacij in sekundariata, da so kolegi lahko čimbolj vključeni v storitve preprečevanja širnjenja okužb pri primarnem delodajalcu. Da se usposobijo za delo tudi v takšnih posebnih razmerah. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.10.2020 ob 12:41 gost

      TISTI, KI PREKO POSREDNIKOV NABAVLJA TE TESTE, BO VELIK MILIJONAR.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.10.2020 ob 18:33 plačuje gost

      ga Janči VSEMOGOČNI, PLAČEVANJE pa kontrolira Počivalšek.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.10.2020 ob 7:55 gost

      Kdo le JJ puklastuga brat Rajkec tudi on more služiti. Glupi narod plača je puklastin pravo bratec. Ne se sekirati če bo što težiu ga mmij že spakivamu. HOJSEK je rabelj on vse zrikta.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.