https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Občinska slovesnost ob dnevu reformacije odpovedana

16.10.2020 ob 17:57  

Prireditev ob dnevu reformacije v Murski Soboti je odpovedana, so sporočili iz soboške občine.

Zaradi širjenja virusa covid-19 je odpovedana proslava ob dnevu reformacije, ki so jo organizatorji, Mestna občina Murska Sobota, Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar, Podružnica Pomurje in Slovenska evangeličanska cerkev, načrtovali za četrtek, 22. oktobra.

Reformacija je bilo versko, kulturno in politično gibanje v 16. stoletju, katerega cilj je bila preureditev rimskokatoliške Cerkve. Gibanje je sprožil nemški duhovnik Martin Luther, ki je 31. oktobra 1517 na vrata cerkve v Wittenbergu v Nemčiji obesil 95 tez o prenovi Cerkve in tako opozoril na krizo v njej. Reformno gibanje je privedlo do notranje preureditve Katoliške cerkve in tudi do nastanka novih cerkva.

Ob dnevu reformacije, ki je v Sloveniji državni praznik in dela prost dan, obeležujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika. V času reformacije smo namreč Slovenci dobili prvo knjigo v maternem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh − Katekizem, ki ga je leta 1550 napisal Primož Trubar. Katekizmu je nato dodal še Abecednik, kjer se je oprl na govore osrednjega slovenskega prostora.

Slovencem je reformacija prinesla, kot že omenjeno, prvo knjigo in s tem knjižni jezik, pa tudi prvo omembo pojma Slovenec. Praznik še posebej slovesno praznujemo v Prekmurju, kjer živi večina evangeličanov na Slovenskem.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.10.2020 ob 6:52 Ajelena gost

      ᴍʏ ʟᴀsᴛ ᴍᴏɴᴛʜ ᴘᴀʏᴄʜᴇᴄᴋ ᴡᴀs ғᴏʀ 17000 ᴅᴏʟʟᴀʀs… ᴀʟʟ ɪ ᴅɪᴅ ᴡᴀs sɪᴍᴘʟᴇ ᴏɴʟɪɴᴇ ᴡᴏʀᴋ ғʀᴏᴍ ᴄᴏᴍғᴏʀᴛ ᴀᴛ ʜᴏᴍᴇ ғᴏʀ 2-3 ʜᴏᴜʀs/ᴅᴀʏ ᴛʜᴀᴛ ɪ ɢᴏᴛ ғʀᴏᴍ ᴛʜɪs ᴀɢᴇɴᴄʏ ɪ ᴅɪsᴄᴏᴠᴇʀᴇᴅ ᴏᴠᴇʀ ᴛʜᴇ ɪɴᴛᴇʀɴᴇᴛ ᴀɴᴅ ᴛʜᴇʏ ᴘᴀɪᴅ ᴍᴇ ғᴏʀ ɪᴛ 117-300 ʙᴜᴄᴋs ᴇᴠᴇʀʏ ʜᴏᴜʀ….....ᴛʀʏ ɪᴛ..........ʏᴏᴜʀsᴇʟғ..........►

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.