https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Ob širjenju okužb se v soboški bolnišnici soočajo s pomanjkanjem kadra

28.10.2020  

Tudi v soboški bolnišnici povečujejo zmogljivosti za bolnike s covidom-19, do 12. novembra bodo zagotovili 95 postelj za bolnike z akutno boleznijo in 12 postelj za intenzivno zdravljenje. Zasedenih imajo vseh 51 postelj na t. i. rdečem območju, na intenzivni terapiji je devet bolnikov. Na pomoč pa pozivajo tudi zunanje zdravstvene delavce.

Kot je za STA povedal strokovni direktor bolnišnice Daniel Grabar, so zdajšnje razmere pri njih veliko resnejše kot spomladi tako zaradi števila sumov na okužbo kot zdravljenja. Takrat niso imeli bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, saj so tiste s potrjeno okužbo premeščali v univerzitetna klinična centra v Mariboru in Ljubljani.

Jeseni so postali bolnišnica za covid-19 prvega reda, do zdaj so zdravili 84 bolnikov s covidom-19. Od prvega septembra je zaradi koronavirusne bolezni umrlo 10 ljudi. Hospitalizirana je predvsem starejša populacija pacientov, nad 70. letom starosti, večina je iz Pomurja.

Kot zelo dobra rešitev za obolele s covidom-19 se je pokazala uporaba nekdanje stavbe porodniškega oddelka, saj je ločena od drugih objektov, tako so jo lahko v celoti namenili bolnikom s covidom-19 in jih tudi ločili od drugih.

Zaradi večjih potreb so preuredili tudi infekcijski oddelek in ga prav tako v celoti namenili covidnim pacientom. Če se razmere ne bodo izboljšale, bodo za te bolnike namenili še prostore internega oddelka. Vse bolnike, ki potrebujejo umetno predihavanje, zdravijo v enoti za intenzivno terapijo.

Čeprav so po navodilu ministrstva za zdravje odpovedali vse nenujne posege, bodo v bolnišnici še naprej opravljali zdravstvene storitve pod stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro ter ambulantne storitve pod enako stopnjo nujnosti. Poleg teh pa tudi vse storitve, za katere zdravnik meni, da bi ob opustitvi pomenile hudo poslabšanje zdravstvenega stanja pacienta.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota je danes 1136 zaposlenih, na bolniškem dopustu je 60 zdravstvenih delavcev, od teh je pozitivnih na novi koronavirus 29.

Kot dodaja Grabar, bo ob zbolevanju zdravstvenega osebja največjo težavo predstavljalo pomanjkanje kadra, zato so javno pozvali zdravstvene delavce, da se jim pridružijo in jim pomagajo premagovati trenutne razmere. Odziv je bil dober, kljub temu pa vabilo ostaja, poroča STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.10.2020 ob 10:21 Gost 1. gost

      Baje so med okuženimi tudi že davčni inšpektorji, le kdo bo sedaj nadziral cvetličarje in ostale ob 1. novembru...

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.10.2020 ob 11:28 Cov gost

      Naj grejo delat tudi sestre, katere so zelo “pametne” zunaj covid oddelkov, katere so samo ponosne na tiste, ki tam delajo; in si ta ponos lahko nekam vtanejo , od tega nimaš nič. Pa take, ki delajo stvari, ki ne slišijo za med.sestro; npr. čistilno službo itd .

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.10.2020 ob 13:51 gost

      Naj gredo v bolnišnico delati vsi koncesionarji in privatniki, ki so se šolali in delali specializacije za davkoplačevalski denar in dobivajo plače in zaslužek iz davkoplačevalskega denarja, in bo kadra dovolj. Janša je s svojo vlado leta 2012 sprejel zakon ZUJF, s katerim je prepovedal nove zaposlitve v bolnišnicah, zdravstvenih domovih, DSO, ......................... , zamrznil plače in napredovanja tam zaposlenim. Zaradi tega je marsikdo odšel iz zdravstva in se zaposlil drugje za višje plače. Sicer sta potem Cerarjeva in Šarčeva vlada povečala zaposlitve v zdravstvu za 20 %, a je še vedno premalo kadra. Veliko kadra je odšlo med privatnike in v tujino. Ivan Janez Janša je povsod vse zajebal kjerkoli je bil zraven. Veliko je tudi kriva zdravniška zbornica ( vodi jo nesposobno in za vse visoke položaje v državi " primerna " psihiatrinja dr. Čebaškova za mesečno plačo 10,000 evrov, ki se v tej zdravstveni krizi ni oglasila in pomagala!!!!! ), ki razpiše premalo specializacij ( že vedo zakaj ). Po moji pameti bi vsak doktor, katerega študij je zelo drag in dolgotrajen in nekateri dobivajo tudi dokaj visoke štipendije, pred začetkom šolanja podpisati pogodbo, da bo v državnem zdravstvu po končanem šolanju delal toliko in toliko let ( stvar dogovora ) preden bo šel drugam. Enako medicinske sestre. Bilo bi potem kadra na pretek.

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.10.2020 ob 15:05 gost

      Ljudje božji kdo v tej državi je nor? Vlada, NIJZ, zdravstveno osebje, zavarovalnice, novinarji ali mi navadni državljani. V bolnišnicah direktorji neprestano jokajo o pomanjkanju kadra, ukinjajo nekatere dejavnosti, ambulante, preglede. Na portalih pa vidiš reklame za razna zavarovanja, ki ti v treh dneh obljubljajo dostop do vsake obravnave, najmanj v desetih dnevih dostop do raznih specialistov. Je kdo v Sloveniji, ki je tu sposoben napraviti red? Plačaj pa prideš na vrsto???!!!!!!!!!!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.