https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Murskosoboška tržnica preplavljena s cvetjem in aranžmaji

30.10.2020 ob 18:00  

Trg kulture in tržnico v Murski Soboti so kot vsako leto tudi tokrat zapolnile stojnice s cvetjem, cvetličnimi aranžmaji in svečami.


Tudi letos tako na tržnici kljub ukrepom poteka tradicionalna prodaja izdelkov pred prvim novembrom.  Na stojnicah najdemo različno cvetje, aranžmaje, suhe aranžmaje, rezano cvetje, cvetje v lončkih ter sveče. Za obiskovalce je obvezna nošnja maske in upoštevanje medsebojne razdalje (1,5 m). Ponudniki pa morajo imeti zraven tudi razkužila.

Grobove naj bi ob vseh večjih praznikih, tudi za vse svete, krasili že južni Slovani. Obiskovanje pokopališč in grobov pa se je prvič pojavilo v 19. stoletju in se je ohranilo vse do danes. Na prvi november se tako spominjamo umrlih in ob tem prižigamo sveče in urejamo grobove preminulih sorodnikov in prijateljev z aranžmaji in raznim cvetjem, ki pa bo letos zaradi epidemije precej okrnjeno.

Tokrat obiske grobov opravite že prej ali kasneje in se s tem izognite ustvarjanju gneče med prazniki. V Katoliški cerkvi na Slovenskem vernikom priporočajo, naj 1. in 2. novembra, opustijo tradicionalno obiskovanje sorodnikov in prijateljev. Zasebno ali s člani svoje družine obiščete samo grobove v domači župniji oz. občini, poudarjajo.

Obisk groba izven občine prebivališča je sicer dovoljen samo posamezniku (najemniku groba), če mora na grobu opraviti nujno vzdrževalno delo. Pri prehajanju med občinami mora imeti posameznik pri sebi ustrezno dokazilo, s katerim izkaže uveljavljanje izjeme, in lastnoročno podpisano čitljivo izjavo za dokazovanje upravičenosti gibanja izven občine prebivališča, ki jo dobi na spletni strani ministrstva.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.10.2020 ob 18:52 gost gost

      To, ka so napravili je milo rečeno svinjarija. Toga nega nigi, samo v jajovoj vladavini. Sramota.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.