https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Izredne razmere v zavodu Hrastovec

4.11.2020  

Zaradi naraščanja števila okuženih z novim koronavirusom v Socialno varstvenem zavodu Hrastovec bodo preselili del zdravih stanovalcev v športno dvorano Voličina. Virus se je namreč v dobrem tednu dni razširil po vseh enotah zavoda in trenutno je okuženih 41 stanovalcev in 20 zaposlenih. Razmere so resne tudi drugje v Občini Lenart.

 

Župan Janez Kramberger je sporočil: "situacija v Lenartu je še naprej zaskrbljujoča. Po podatkih, ki so mi na voljo, je polovica testiranih, ki jih opravijo v našem zdravstvenem domu, pozitivnih. Ekipe v zdravstvenem domu še obvladujejo situacijo, bolj zaskrbljujoče pa je v zavodu Hrastovec, kjer se okužbe širijo." 

V torek se je sestal občinski štab civilne zaščite skupaj z vodstvom zavoda Hrastovec in epidemiologom ter zdravniki, ki izvajajo zdravstveno varstvo v tem zavodu. Ocenili so, da je treba zaradi širjenja okužb ločiti zdrave osebe od bolnih ter zagotoviti dodatne zmogljivosti v zavodu Hrastovec za rdečo cono.

*Foto: gradovislovenije.si

Župan nadaljuje: "v naši občini smo v skladu z načrtom za take potrebe namenili športno dvorano v Voličini in športno dvorano v Lenartu. Po tej odločitvi se je štab civilne zaščite sestal z vodstvom osnovne šole v Voličini in dogovorili smo se, da se začne priprava za preselitev več kot 50 oseb, tistih zdravih, iz lokacije v Hrastovcu v športno dvorano Voličina." 

Danes popoldne bodo predvidoma začeli s selitvijo stanovalcev. "Seveda vse s ciljem, da bi se število okužb zmanjšalo in širjenje zaustavilo. Težko si predstavljamo, da bi v zavodu Hrastovec na lokaciji, kjer je okrog 350 varovancev, prišlo do večjega izbruha bolezni covid-19, saj bo le-to težko obvladljivo," je še dodal župan.

Direktorica zavoda Andreja Raduha je pojasnila, da bodo okužene stanovalce selili v depandanso C, kjer je pripravljenih 53 postelj. "Vsi stanovalci so trenutno pod rednim zdravstvenim nadzorom in trije stanovalci potrebujejo bolnišnično oskrbo. Kadrovski primanjkljaj je že velik, saj je že kar nekaj zaposlenih okuženih, spet drugi so v samoizolaciji. Trenutno je stanje še obvladljivo in zmoremo opraviti vse delo," je povedala.

Dodala je še: "kljub trudu zaposlenih, da bi zamejili širjenje okužbe, je bila hitrost širjenja zaradi specifične strukture stanovalcev in njihovega načina vsakdanjega delovanja izredno hitra. Okuženi stanovalci kot tudi zaposleni v večini primerov ne kažejo znakov bolezni in se dobro počutijo. O okužbah smo obvestili tudi svojce stanovalcev, svojcem pa smo omogočili tudi možnost vzpostavitve stika s stanovalci preko telefona in ostalih digitalnih komunikacijskih naprav." 

V namen lajšanja duševnih tegob v trenutnih razmerah so vzpostavili tudi psihosocialno pomoč za stanovalce, njihove svojce in zaposlene. Ostale potrebne odvzeme kakor tudi ukrepe bodo izvajali v skladu z navodili pristojnega epidemiologa in infektologinje.

Okužba z novim koronavirusom se je pojavila tudi v dislocirani enoti - Varovanem domu Ščavnica, ki se nahaja v Občini Sveta Ana. V tej enoti je trenutno okuženih devet stanovalcev in en zaposleni, ki pa ne kažejo znakov okužbe in se dobro počutijo. Okužene stanovalce so ta teden premestili v rdečo cono v Hrastovcu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.11.2020 ob 14:44 Kilonja gost

      Sad smo ga najebali,Debeli ide u Hrastovcu u karantenu,bit ce da ce drkat internetom 24 sata.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.11.2020 ob 21:14 gost

      neee Df,naddrekač pa ovi črnodrekač so pobegnili z hrastovca ,pa so komaj sedaj zvedli za to ..zato je nastala panika,med nami se potikajo hudo v glavi bolana in izprijena trojica ...

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.11.2020 ob 21:35 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Izredno,Ivan je v hospitalizaciji...

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.