https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Omejitve gibanja in zbiranja ostajajo v veljavi, Srbija na rdečem seznamu

5.11.2020  

Na današnji popoldanski novinarski konferenci so o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 spregovorili ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman in vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin.


"Ukrepi o omejitvi zbiranja in gibanja ostajajo v veljavi. Od ponedeljka je na rdečem seznamu držav tudi Republika Srbija.

Odsvetujemo vsa ne-nujna potovanja v tujino," je dejal Hojs.

Vlada je za 7 dni podaljšala trenutno veljavne ukrepe na področju Republike Slovenije:
➡️ omejitev prehajanja med občinami,
➡️ omejeno zbiranje na 6 ljudi,
➡️ omejitev gibanja med 21. in 6. uro,
➡️ začasna prepoved ponudbe in prodaje blaga in storitev v:
➡️ igralnicah,
➡️ nastanitvenih obratih,
➡️ gostinskih dejavnostih,
➡️ frizerskih dejavnostih,
➡️ avtopralnicah,
➡️ velnesih in bazenih.

Ukrepi o omejitvi zbiranja in gibanja 

"V odloku so zapisane tri spremembe. Prva sprememba, na katero nas je opozoril varuh človekovih pravic, ki je povedal, da je tam, ko smo zapisali, da so tisti družinski člani, ki so upravičeni, da skupaj potujejo, lahko otrok, zakonski otrok, posvojenec, otrok, ki živi na podlagi preživnine, da ta dikcija ni ustrezna, da je treba zapisati samo otrok. Torej zdaj v odloku piše samo otrok. Upam, da ne bomo jutri deležni vprašanj, če je ta otrok tudi nezakonski ali pa posvojenec.

Druga sprememba, se nanaša na tisto izjemo, ki govori o tem, da lahko občinske meje prehajamo za na prihod in odhod z dela. Torej v odloku je bilo zapisano, da omejitev gibanja pri prehajanju občinskih meja ne velja za prehod na in z dela. Postavilo se je vprašanje, ali torej če lahko odidem na delo in z dela pridem domov, ali lahko, če storim le prvo, z dela sploh odidem. Zdaj je jasno napisano, da lahko odidete in lahko odidete z dela in lahko pridete domov.

Tretja zadeva pa se nanašajo na to, v kolikor cel mesec ali pa cel teden hodite v službo in imate od delodajalca potrdilo, da to dejavnost opravljate, vam vsakodnevno ni potrebno izpisovati nove izjave," pove Hojs.

Podaljša se tudi odlok o prehajanju meja.

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji izdala Odlok o spremembah Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije. Na seznam rdečih držav so na novo dodane na primer Andora, celotna Avstrija, Bolgarija, Ciper, Hrvaška, Madžarska, Španija, Vatikan, San Marino, Italija (brez administrativne enote Kalabrija) in Srbija.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.