https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Brezplačni topli obroki socialno ogroženim otrokom v času šolanja na daljavo

6.11.2020  

Ministrstvo za izobraževanje je občinam in šolam poslalo okrožnico, po kateri naj bi občine prevzele organizacijo kuhanja in razvoza kosil za vse otroke, ki imajo brezplačno kosilo v osnovnih šolah in malico v srednjih šolah. Glavni odbor Skupnosti občin Slovenije je sicer izpostavil, da naj organiziranje toplega obroka zagotovi država z osnovnimi šolami, občine so pri tem lahko zgolj podpora šolam, v primeru izkazane potrebe.


Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v zvezi z zagotavljanjem brezplačnega toplega obroka za učence in dijake, ki se v času epidemije izobražujejo na daljavo in tak obrok potrebujejo, po usklajevanju z občinami oblikovalo možnosti, ki se upoštevajo glede na organizacijo vzgojno-izobraževalnega dela. Za vse učence in dijake, ki se izobražujejo na daljavo, organizacijo toplih obrokov naj bi tako prevzele lokalne skupnosti, ki izberejo šolo ali več šol, ki bodo topli obrok pripravljale.

Objavljen bo poziv učencem in dijakom s prebivališčem v občini, da se prijavijo na brezplačni topli obrok, ki bo pripadal vsem učencem in dijakom iz družin, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 382,82 evrov (3. dohodkovni razred pri otroškem dodatku oziroma 2. pri državni štipendiji). Brezplačni topli obrok pa bo pripadel tudi učencem in dijakom, ki so nameščeni v rejniško družino.

Obroke bo možno prevzeti v šoli, ki hrano pripravlja, po potrebi bodo šole zagotovile tudi dostavo na dom ali prevzem na ustrezno razdelilno točko v lokalni skupnosti, sama sredstva bo zagotovil neposredno proračun.

Skupnost občin Slovenije je izpostavilo, da naj organiziranje toplega obroka zagotovi država

V četrtek je potekala tudi 6. seja Glavnega odbora SOS. Na seji so bile obravnavane pobude glede zagotavljanja toplega obroka za učence in dijake, za katere je v času zaostrenih razmer organizirano izobraževanje na daljavo in sklep ministrice za izobraževanje o nujnih ukrepih na področju kadrovske problematike, ki bi naj bili potrebni za nemoteno delovanje vzgojnoizobraževalnih zavodov.

V okrožnici ministrstvo nalaga občinam določene organizacijske naloge v zvezi z zagotavljanjem brezplačnega toplega obroka za učence in dijake. Navaja tudi, da je njena vsebina usklajena z občinami, vendar navedba ne drži, so zapisali v sporočilu za javnost v Skupnosti občin Slovenije.

»Glavni odbor je na seji izpostavil, da v skladu z zakonom država zagotavlja sredstva, ki so vezana neposredno na izvajanje osnovnošolskega programa (pouka), lokalna skupnost pa sredstva za investicijsko vzdrževanje prostorov in opreme osnovnih šol ter za tiste materialne in druge stroške, ki se tičejo predvsem njenih prebivalcev (npr. prevozi učencev). V skladu z  navedenim je tudi pristojnost države, da organizira in zagotovi tople obroke učencem tudi v izrednih razmerah. Zato je na seji bilo izpostavljeno, da naj država z osnovnimi šolami zagotovi organiziranje toplega obroka. Občine so v tem primeru lahko zgolj podpora šolam, v primeru izkazane potreb,« so sporočili.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.11.2020 ob 14:12 gost

      Naj mi nekdo prosim razloži na primeru: otrok iz Melinec obiskuje OŠ Beltinci in ima subvencionirano prehrano! Kdo se bo peljal vsak dan 4 km v Beltince in nazaj po topel obrok in ali je tu računica, predvsem pa logika?

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.11.2020 ob 16:21 o gost

      Mi imamo otroke v osnovni in v srednji šoli! Po njihovi logiki se naj vsak dan vozim cik cak sem in tja od ene šole do druge samo zaradi malic? To je min. 6 km dnevno. Z otrokom, ki obiskuje nižji razred oš in potrebuje pomoč z računalnikom, bo pa tačas kdo? Starejši imajo svoj pouk in ne morejo vstran od kamere, drugače jim profesorji talajo neupravičene ure!

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.11.2020 ob 16:41 gost

      Če bi mi bili normalno socialna država tega nebi bilo treba. Se pa na veliko krade in polni svoje žepe. Malo njim pa je mar za reveže. Glavno da se tvita in sramoto dela v Evropi in svetu iz kurišča virus za svoje bolan menjave vsega kar ni naše ukrepe postavljati ljudem oni pa jih sami najbolj kršijo. Zapirati ljudi da so še bolj depresivni lačni ujeti zapostavljeni. Sramota za vlado in vse ki v njej sedijo in se keri jih tako nesramno podpirajo.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.11.2020 ob 10:33 gost gost

        Niti najbolj zabiti kmet ne dovoli, da je tele ogroženo, ker ve, da potem ne bo bika oziroma krave, le v R. Sloveniji tega ne kapirajo !!

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.