https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Nimamo Murske republike, spadamo pa pod Slovence!

17.08.2011 ob 10:14  

Danes mineva 92 let, odkar smo Prekmurci po dvesto letih zunaj matičnega slovenskega ozemlja v okviru Avstro-Ogrske, po njenem razpadu pripadlo Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev.

Razpad Avstro-Ogrske je pomenil vsem zatiranim narodom, ki so živeli v tej monarhiji, korak naprej k nacionalni svobodi. Tako je Vilmoš Tkalec 29. maja 1919 ob 11.30 uri na balkonu hotela Dobray v Murski Soboti razglasil Mursko republiko. Naslednji dan se je zorganizirala maloštevilna vojska, ki pa ni bila kos spodadu z rdečo armado. Tako je že tretjega junija bilo konec Murske republike, devetega julija pa je bil sklenjen načelen dogovor o priključitvi Prekmurja k državi Srbov, Hrvatov in Slovencev. Njihove čete so 12. avgusta zasedle brez boja, ker pa je bilo za mejo določeno območje med Muro in Rabo, je porabski del Prekmurcev ostal pod Madžarsko. Le pet dni kasneje je v Beltincih na množičnem zborovanju območje od vojaških oblasti prevzel civilni upravitelj.

Grafiti, ki so nastali ob okrogli devetdeseti obletnici nesojene republike ...

Prekmurje je bilo vedno in še vedno je gospodarsko in politično odmaknjeno od ostalih slovenskih pokrajin, s katerimi skupaj tvorijo Slovenijo, smo pa ponosni na današnji praznik, ki je od leta 2006 tudi državni praznik.

Ob tej priložnosti Vam tudi uredništvo Pomurec.com iskreno čestita.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.