https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Počivalšek: Ključni ukrep PKP6 je povračilo nekritih fiksnih stroškov podjetij

11.11.2020  

V drugem delu današnje novinarske konference o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali minister za finance mag. Andrej Šircelj ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki sta predstavila PKP6.

Andrej Šircelj je dejal, da je PKP 6 nujen, ker se povečuje tveganje na gospodarskem in finančnem področju. Ukrepi so nujni tudi za ohranjanje delovnih mest.

Napovedi bonitetnih agencij kažejo na stabilnost države. Slovenija tako ohranja zaupanje na finančnih trgih. A drugi val epidemije podaljšuje okrevanje v leto 2021, v sredino tega leta. Po prepričanju Širclja pa bo epidemijo dokončno lahko odpravilo cepivo.

Spreminja se poroštvena shema, možnost poroštva se tako poveča z 10 odstotkov od prihodkov na 25 odstotkov oziroma na dvakratni znesek stroškov dela, je dejal minister in dodal, da se spreminjajo nekatere administrativne ovire, kot je na primer obvezani pobot. Izpostavil je tudi, da je sedanja poroštvena shema relativno slabo izkoriščena, saj je likvidnost gospodarstva dobra.

Odlog plačila kreditov pa vlada s tem zakonom podaljšuje do 31. januarja 2021 z možnostjo podaljšanja za šest mesecev. Naslednji ukrep, ki je prav tako pomemben, je odlog plačila davkov oziroma prispevkov. Podjetjem je dana možnost, da odložijo tako davke kot prispevke in si s tem zagotovijo boljši likvidnostni položaj.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je povedal, da bo vlada v prihodnjih začeli pripravljati že sedmi paket, saj se razmere tako hitro spreminjajo, da se morajo iz meseca v mesec prilagajati dogodkom z novimi rešitvami.

V šestem paketu so se poleg ukrepov, ki pomagajo celotnemu gospodarstvu, še posebej osredotočili na težave najbolj prizadetih panog in malega gospodarstva, ki je najbolj ranljivo. Ključni ukrep je tako povračilo nekritih fiksnih stroškov.

»Podjetja bodo lahko prejela sredstva za pokritje fiksnih stroškov od 1. oktobra do konca leta, torej za čas treh mesecev. Upravičene bodo pravne in fizične osebe, ki so bile registrirane pred 1. septembrom 2020 in imajo vsaj enega zaposlenega, s.p.-ji in družinski poslovodje. Upravičena bodo podjetja, ki so jim letni prihodki padli vsaj za 40 odstotkov,« je pojasnil Počivalšek.

Poleg že omenjenega PKP6 zajema še nekaj ukrepov. Tako so med drugim podaljšali obdobje za oddajo vlog za moratorij kreditov pri MGRT za podjetja v težavah. Vlogo bodo lahko podali 12 mesecev po preklicu epidemije.

Ker ukrepi omejevanja stikov številnim podjetjem povzročajo težave pri izvedbi skupščin in sej organov nadzora, bodo omogočili njihovo virtualno izvajanje s pomočjo elektronskih sredstev.

Počivalšek je dejal še, da visoke bonitetne ocene, ki jih Slovenija uživa pri mednarodnih finančnih inštitucijah, kažejo, da so bili dosedanji ekonomsko socialni ukrepi uspešni. Ob tem pa je dodal, da se bodo na podlagi sedanjih uspehov in rezultatov v prihodnjih tednih posvetili tistim, ki jih v sedanjih svežnjih niso zajeli.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.11.2020 ob 10:06 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Počivalšek,naslednjič se zberi,ne uporabljaj besed tvoje Lajbekovice iz Ustašije.Govor ministra Slovenije je slovenski,ne ustaškozagorski.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.