https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Štrukelj pričakuje, da bodo januar, februar in marec tisti meseci za cepljenje

17.11.2020  

Prof. dr. Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani je na današnji novinarski konferenci predstavil novosti o razvoju cepiv proti covidu-19.


Štrukelj pojasnjuje, da trenutno imamo 54 cepiv, ki so v klinični fazi raziskav, torej v prvi, drugi ali tretji fazi, od tega je 12 cepiv, ko so v tretji fazi. Niti eno cepivo pa še ni bilo odobreno s strani regulatornih organov, kot je evropska agencija za zdravila EMA oziroma ameriška agencija za zdravila FDA.

Sicer je 6 začasno odobrenih cepiv, ki pa so jih odobrile nacionalne agencije, in sicer dve v Rusiji in 4 na Kitajskem. »Kaj je s temi cepivi, ali so učinkovita ali so varna, o tem ne vemo, kajti kitajska cepiva in ruska so na neki način preskočila tretjo fazo kliničnega preizkušanja. Zato čakamo in močno upamo, da bo s temi cepivi vse v redu, vendar pa podatkov tako o ruskih kot o kitajskih cepivih nimamo dovolj,« dodaja.

Štrukelj dodaja, da je razvoj cepiv dinamičen, interes tudi ekonomski pa izredno velik. »DNA cepiva so drugačna, način vbrizgavanja cepiv je nov, zato ga je potrebno natančno preučiti. Gre za novo tehnologijo, ki omogoča hitrejši razvoj cepiva brez stika z virusom.«

Ocenjuje, da bo realno potrebnih več mesecev, da bo cepivo prišlo v Slovenijo in pričakuje, da bodo januar, februar in marec tisti meseci za cepljenje.

Slovenija je sicer med najbolj nenaklonjenimi državami na svetu glede samega cepljenja. Pri tem Štrukelj pojasnjuje, da vsaka tehnologija potrebuje čas in da ima vsak pravico odkloniti cepljenje. »Ampak se mora tudi pozanimati, kaj s tem počne.« 

»Ko bo prvo cepivo razglašeno za varno in učinkovito se bom takoj cepil,« je poudaril in dejal, da tudi, ko bodo na voljo cepiva, bomo morali še vedno upoštevati osnovne ukrepe.

 

 

Glede stranskih učinkov je dejal, da nova cepiva, ki temeljijo na RNA in DNA, imajo bistveno manj neželenih učinkov, med katerimi pa so zelo majhna bolečina na mestu vnosa, glavobol in rahlo povišana temperatura.

Kot je dejal vladni govorec, so cepiva le eden od načinov obvladovanja covid-19. »Rezultati obetajo, a ne smemo prehitevati dogodkov. Zavedati se moramo, da bo potrebnih več cepiv, saj ne bodo vsa enako učinkovita za vse dele populacije. Vzpostaviti moramo učinkovite sisteme cepljenja in cepiva na pravilen način hraniti«, pojasnjuje.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.11.2020 ob 12:45 Nenad gost

      CEPIVO-to lučko proti korona virusu pustimo na miru,sicer se nam bo izmuznila.Virus bo mutiral in te lučke ne bo več.Posvetimo se situaciji in rešimo to kar lahko rešimo,kajti zima je pred vrati,bodimo odgovorni.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.11.2020 ob 13:55 gost

        Točno tak pokažimo da smo tudi mi odgovorni in spoštujmo ukrepe ker je to edini način da se virus umiri, cepivo pa če bo ali ne poskrbimo za sebe in naše bližnje. Bodimo odgovorni sedaj in za naprej.

        6 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.11.2020 ob 14:54 Austin Havelock gost

      Začnite delati doma z našo organizacIjo. To je najbolj denarno nadomestilo, kar sem ga kdajkoli naredII. V petek sem dobII brezhiben Audi 5, ko sem prejšnji mesec zaslužil 36259 USD. Začel sem res pet mesecev pred tem in za vse namene takoj pridobil 96 USD na uro. obiščite to spletno stran neposredno tukaj. www.maxjob3.com

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.11.2020 ob 14:54 ...... gost

      ko je ovaj, govorniki rastejo kot gobe pu dežđi.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.11.2020 ob 14:55 Aidan Sheehy gost

      Začnite delati doma z našo organizacIjo. To je najbolj denarno nadomestilo, kar sem ga kdajkoli naredII. V petek sem dobII brezhiben Audi 5, ko sem prejšnji mesec zaslužil 36259 USD. Začel sem res pet mesecev pred tem in za vse namene takoj pridobil 96 USD na uro. obiščite to spletno stran neposredno tukaj. www.maxjob3.com

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.11.2020 ob 15:10 Čergoli gost

      To je brat od školnika Štruklja oziroma Štruce. Capito??????

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.11.2020 ob 18:10 gost

      Komi tij bedak pišeš ka naj bomu odgovorni to tij poroča posranu vladi stroki. Kera ne upošteva svojih ukrepov kere nan vsiljuje. Oni jih pa nejebeju. Okoli trošijo virus nas pa zapiranju. Zato Nej tij nan kako naj bomo odgovorni. Budalo Janšuvo hlapčevska.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.11.2020 ob 20:17 gost

        Pustimo politiko, politika je kurba, bodite odgovorni, naredite nekaj dobrega za vas in vse druge.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.