https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

V drugem valu bistveno manj dela od doma

18.11.2020  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa prof. dr. Metoda Dodič Fikfak, člana strokovne skupine, ki je pripravljala PKP6, Jure Knez (Dewesoft) in Dušan Olaj (Duol), ki so spregovorili o razmerah v gospodarstvu.


Kot je dejala Metoda Dodič Fikfak, predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa je jasno, da imajo poklici, ki so neposredno vpleteni v epidemijo, večje število okuženih. »A številke so kljub temu previsoke in tudi v teh skupinah bo potrebno upoštevati bolj rigorozna pravila obnašanja,«. Ob tem še enkrat delodajalce poziva, naj svojim zaposlenim omogočijo delo od doma.

Med poklicnimi skupinami med 10. in 17. novembrom je tako bilo pozitivnih 58 generalnih direktorjev, 145 prodajalcev, 68 zdravnikov, 221 delavcev zdravstvene nege. »Če temu prištejemo še 78 bolničarjev smo pri številki 300. Okuženih je bilo tudi 403 zdravstvenih sodelavcev, 50 kuharjev, 100 snažilk, 44 policistov itd,« je dodala.

 

 

Na vprašanje kolikšen je delež tistih ki delajo od doma, je Fikfakova odgovorila, da se točnih podatkov nikjer ne vodi, edino številko, ki pa je prebrala pa je, da je spomladi od doma delalo 70 odstotkov ljudi, trenutno pa jih je takšnih 30 odstotkov.

Olaj: Nič karkoli ta trenutek počne ta vladna skupina ne počnemo drugače, kot to počnejo nam sosednje države

»Če je tretjina testiranih danes okuženih za covidom, je bistveno bolj žalostno tisto, da je praktično 100 odstotkov gospodarstva okužena s tem covidom« je dejal Dušan Olaj, direktor podtjetja Duol in dodal, da je to bil tudi razlog, da je vlada ustvarila posvetovalno komisijo oz. skupino za protikoronske ukrepe.

Od vsega začetka, ko smo se lotevali te naloge, je bilo zaščititi zaposlene, osnovno celico sistema, dodaja, Olaj. »Nič karkoli ta trenutek počne ta vladna skupina ne počnemo drugače, kot to počnejo nam sosednje države. Edina razlika je v implementaciji ali realizaciji ukrepov, kjer pa moramo upoštevati, da naš aparat še ni na tisti operativnosti kot v sosednjih državah.«

Zdravstveni krizi bo sledila gospodarska

»Dokler ne dobimo trajne rešitve v obliki cepiva, se bomo morali vsi skupaj truditi, da gospodarstvo ohranjamo v taki kondiciji, da bomo naprej normalno delali,« pa je dejal Jure Knez iz podjetja Dewesoft, član strokovne skupine, ki je pripravila KPK6. Dodal je, da se moramo zavedati, da bo zdravstveni krizi sledila gospodarska, na katero se moramo pripraviti.

»Kot kaže zgodovina, bodo preživeli tisti, ki so se bili sposobni prilagoditi. Če bi na koncu lahko izbral, bi raje izbral učinkovito in fleksibilno gospodarstvo kot finančna sredstva za ponovni zagon gospodarstva,« je zaključil Knez.

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.11.2020 ob 20:29 Čergoli gost

      Na TV Puklasti Janoš z nagobčnikom in moram povedati, da mu zelo pristoji.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.