https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Od danes obvezno testiranje zaposlenih v zdravstvu in domovih za starejše

7.12.2020  

V bolnišnicah, zdravstvenih domovih in domovih za starejše morajo od danes redno testirati zaposlene na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi testi. Ob pojavu okužbe v ustanovi morajo zaposlene testirati vsaj enkrat tedensko, v zdravstvenih zavodih le v organizacijski enoti z okužbo, v domovih za starejše pa med vsemi, ki tam delajo.


Po poročanju STA pa ni treba testirati tistih zaposlenih, ki so okužbo že preboleli. Tako je tudi navedeno v odredbi o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja covid-19.

"V organizacijski enoti, kjer se okužba pojavi, morajo izvajati redno testiranje med zaposlenimi še najmanj 14 dni po zadnji ugotovljeni okužbi. Medtem ko morajo v socialnih zavodih testiranje izvajati na ravni celotnega zavoda.

Gre za testiranje z antigenskimi testi, katerih rezultat je znan bistveno hitreje kot ob testiranju z molekularnimi (PCR) testi. Država bo izvajalcem povrnila sredstva za izvajanje testov, pri čemer pa je ministrstvo za zdravje določilo višino povračila stroškov," navaja STA.

Za PCR test bo iz proračuna kritih šest evrov za odvzem brisa ter 55 evrov za neposredno dokazovanje v laboratoriju. Za antigenske teste pa bodo krili tri evre za odvzem brisa in največ devet evrov za teste.

Fotografije so simbolične

Minister za zdravje Tomaž Gantar je nedavno pojasnil, da se je postopno redno testiranje med zaposlenimi v zdravstvu in domovih za starejše začelo že v preteklih tednih, od danes pa je obvezno.

Po podatkih NIJZ so med zaposlenimi v zdravstvu odkrili že skoraj 7000 okužb. Pomembno je predvsem, da se v domovih za starejše zajezi okužba, oziroma prepreči, saj so starejši zelo občutljivi na okužbo in predstavljajo večino umrlih bolnikov.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.12.2020 ob 11:05 gost

      Zakaj so s tem testiranjem čakali več kot dva meseca? Veliko okužb in smrti bi se dalo s tem preprečiti. Zakaj nismo delali kot so delali v Nemčiji, v Avstriji in še kje? Bodo Gantar, Beovićeva, Krek, in ostali na vrhu skupine v borbi roti virusu kdaj za to odgovarjali? Bo nekdanja državna sekretarka dr. Tina Bregant kdaj odgovarjala, da je izdala nalog, da morajo okuženi, ki nimajo resnih bolezenskih znakov, delati v domovih starejših? Po mojem bi že morala biti v zaporu. Pa sigurno ne bo, ker je SDS kader. Enako kot dr. Bojana Beović, ki pojma nima o epidemiji, zato pa imamo zaradi takih nesposobnih žensk in drugih nastavljencev SDS največ mrtvih.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.12.2020 ob 15:31 gost

        Mislim, da zaradi tega, ker bi bilo preveč zaposlenih dokazano okuženih in bi morali ostati doma. V domovih bi jim pa zmanjkalo ljudi za delo. Krive vse dosedanje vlade in direktorji domov.

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.12.2020 ob 15:44 gost

      Zakaj se je čakalo zato da bodo duže na vladi pa nas pod klučon meli. Ka du oni lejko brezpogojno kradli svoje kadre nastavljali si naš

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.12.2020 ob 16:45 gost

        Kakšni bolni komentarji, mislim da ste tudi vi okuženi, hitro se testirat. Samo politika pa vlada, pa te ite vi v vlado mater ste pametni.

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.12.2020 ob 1:00 Gos gost

      Gost ti se sigurno Janšov bebec...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.12.2020 ob 12:11 gost

      Če bi se vsi držali predpisov ne bi rabili testiranj. Kitajci so imeli sistem. Če si pokukal iz stanovanja......šus... v glavo Sloveniji vlada mafija globoka država. JJ jim samo malo nagaja.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.