https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Rakičanu obnavljajo park, obnovili bodo tudi kapelico

Rakičan, 08.12.2020 ob 6:00  

Krajevna skupnost Rakičan je v sodelovanju z RIS Dvorcem Rakičan, uspešno revitalizira rakičanski park, v katerem so stare in poškodovane akacije odstranili ter jih nadomestili z novimi parkovnimi drevesi.

Zasaditev novih dreves

"Zasaditev dreves oziroma najprej odstranitev starih in nekaterih tudi že nevarnih, je skupni projekt RIS Dvorca Rakičan in KS Rakičan," pove predsednik Krajevne skupnosti Rakičan Matjaža Duriča in doda, da so se že pred leti odločili, da je potrebno začeti park obnavljati, saj se je predvsem ob neurjih, začelo pojavljati veliko naravnega podiranja dreves, kar je postalo tudi na trenutke že nevarno.

"Že dve leti skupaj nabavljamo parkovna drevesa katere sodelavci RIS Dvorca Rakičan potem zasadijo in tako parku dajemo novo svežino, predvsem pa garancijo za nadaljnji obstoj parka," pove Durič in doda, da je projektov oziroma želja po investicijah v KS Rakičan več, vendar so omejeni s sredstvi, katera namenja murskosoboška občina v vas.

»Predvsem bi si želeli, da se uredi pravno razmerje glede nogometnega igrišča, da lahko začnemo s projektom športnega parka v Rakičanu, katerega si, kot ena izmed večjih vasi v mestni občini tudi zaslužimo, saj vas ne poseduje nobenega športnega objekta. Prav tako pa želimo, da se začnejo komunalno urejati parcele, ki so bile z OPPN-jem urejene, saj bodo le tako mladi začeli z gradnjami,« še pove Durič.

Nadstreški za kočije

"Posajenih je bilo 22 dreves, ki so bila nabavljena s strani KS Rakičan. Posadili smo platano, javor, tulipanovec, lipovec, ginko, hrast, lipo, beli gaber in rdeči hrast,« nam je povedal direktor RIS Dvorca Rakičan dr. Robert Celec. Prihodnje leto bodo zasadili še najmanj 30 dodatnih dreves.

»Manjši del akacij, ki smo jih porušili, je uporaben tudi za gradnjo, tako bomo iz uporabnega lesa zgradili nadstreške za kočije, ki bodo na severni strani maneže,« še pove Celec. V tem in prihodnjem letu dajejo poudarek predvsem na vzhodnem delu parka, v naslednjih letih se bo obnavljal tudi zahodni del.

Obnovili bodo kapelico 

V okviru projekta »Živa dediščina,« odobrenega v okviru programa LAS iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, bo RIS Dvorec Rakičan, ob finančni podpori Mestne občine Murska Sobota, prihodnje leto izvedel še revitalizacijo kapele in dela parka med dvorcem in kapelo. Investicija bo zajemala obnovo kapelice, umestitvijo javne razsvetljave v park, ureditvijo potk, zasaditvijo novih dreves, utrditvijo terena okrog kapelice, napeljavo električne instalacije v kapelo itn. Z obnovitvijo kapele bodo poskrbeli za ohranjanje kulturne dediščine in za vzpostavitev nove turistične atrakcije, ki bo privabila obiskovalce.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.