https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Slovenski turizem čaka večletno okrevanje

08.12.2020 ob 11:00  

Na letošnjih Dnevih slovenskega turizma, ki so letos potekali preko spleta, so se osredotočali predvsem na to, kakšno in kako dolgo bo okrevanje slovenskega turizma po pandemiji.


Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je spomnil, da se je število turistov v Sloveniji v prvih 10 mesecih leta upadlo za 46 odstotkov, število prenočitev pa za 37 odstotkov glede na isto obdobje lani. Pri tujih turistih je bil padec prihodov 72-odstoten, njihovih prenočitev pa je bilo za 69 odstotkov manj.

Obseg prihodkov iz naslova izvoza potovanj se je v prvih devetih mesecih letos znižal za 56 odstotkov. Do konca oktobra se je na zavodu za zaposlovanje prijavilo skoraj 6000 oseb iz panoge, veliko jih je na čakanju na delo. Ob negotovosti glede gospodarskih gibanj so številna podjetja odložila investicije, je stanje opisal Počivalšek. "Pričakovana je daljša doba okrevanja, morda celo pet let," je poudaril.

Ob tem je izpostavil, da vlada z ukrepi v protikoronskih zakonih skuša ohraniti kar se da veliko delovnih mest in podjetij. Turizem bo tako reševal načrt okrevanja, ki so ga pripravili za obdobje od 2020 do 2023, pripravljajo pa tudi projekte za pridobitev sredstev, ki jih okrevanju turizma namenja EU. V teku je tudi razprava o odpiranju dejavnosti in gostinsko-turističnih obratov, kar pa bo odvisno od epidemiološke slike, je spomnil Počivalšek.

So pa na Slovenski turistični organizaciji veliko bolj zaskrbljeni za prihodnost slovenskega turizma. Direktorica Maja Pak je izpostavila, da do konca leta pričakujejo 51-odstotni upad števila turistov, od tega 74-odstotni upad prihodov tujih turistov. Število turističnih prenočitev naj bi se glede na lani znižalo za 42 odstotkov. "To pomeni, da bomo letos izgubili sedem milijonov prenočitev zaradi pandemije," je posvarila.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.12.2020 ob 12:08 Harry Earnshaw gost

      Začnite delati doma z našo organizacijo. To je najbolj denarno nadomestilo, kar sem ga kdajkoli naredil. V petek sem dobil brezhiben Audi 5, ko sem prejšnji mesec zaslužil 36259 USD. Začel sem res pet mesecev pred tem in za vse namene takoj pridobil 96 USD na uro. obiščite to spletno stran neposredno tukaj. www.maxjob3.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.12.2020 ob 12:33 gost

      Nej čudo desni pedri su vse zapravili v roku 10 meseca. To je njihovo nesposobno vodje.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.12.2020 ob 12:36 Joseph Watson gost

      Začnite delati doma z našo organizacijo. To je najbolj denarno nadomestilo, kar sem ga kdajkoli naredil. V petek sem dobil brezhiben AudI 5, ko sem prejšnji mesec zaslužil 36259 USD. Začel sem res pet mesecev pred tem in za vse namene takoj pridobil 96 USD na uro. obiščite to spletno stran neposredno tukaj. www.maxjob3.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.12.2020 ob 13:01 gost

      Največji peder si ti df, ki vsak dan cuzaš Janši jajca.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.12.2020 ob 13:54 gost

      Zaradi desne golazni si naš turizem ne opomore do leta gospodovega 2050.Najbolj žalostno pa je to da bodo čutili to otroci keri niso za to nič krivi. Če vlada ne dela drugo kot tvita, krade, kadre menjava, svoje ukrepe ne spoštuje, drka kurac po domače povedano., vse samo da se mladini uniči življenje dokonča. Banda nesposobna.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.