https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Počivalšek: V četrtek bomo sprejeli odločitev, kakšno bo življenje v času praznikov

14.12.2020  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, minister za notranje zadeve Aleš Hojs in vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin.


Jelko Kacin je predstavil aktualne podatke o okužbah. Število neodkritih primerov je še vedno visoko, a primerjava s preteklim vikendom daje upanje, da se zadeve počasi izboljšujejo, je dejal Kacin.

Kar 34 okužb so včeraj potrdili v občini Črnomelj, 32 od tega v tamkajšnjem domu starostnikov. V Ljubljani je bilo 32 novih primerov, v Mariboru 40, v ostalih občinah občutno manj. Najslabše epidemiološko stanje glede na 14-dnevno incidenco je v posavski, nato v pomurski in jugovzhodni regiji.

 

 

Včeraj je bilo v bolnišnice sprejetih 80 novih pacientov, odpuščenih pa 48 pacientov. V soboto je bilo odpuščenih 52, kar pomeni, da je bilo čez vikend odpuščenih skupaj 100. Skupaj je sicer bolnišnično oskrbo v nedeljo potrebovalo 1320 pacientov, intenzivno nego pa 208, je povedal Kacin. V bolnišnicah je včeraj umrlo 27 ljudi, v domovih za starejše 17. V domovih za starejše je na novo ozdravljenih 23 stanovalcev in 48 zaposlenih. Na novo okuženih je 40 stanovalcev in 13 zaposlenih, je še povedal Kacin.

Ob sproščanju dejavnosti strožji inšpekcijski nadzor

Minister Počivalšek je predstavil sprostitve nekaterih dejavnosti. Z jutišnjim dnem se v vseh regijah odpirajo: cvetličarne, avtopralnice in kemične čistilnice ter frizerski in kozmetični saloni, z izjemo tistih za nego telesa. Dovoljeno pa je tudi opravljanje vseh finančnih storitev.

V regijah z boljšo epidemiološko sliko, med katerimi ni pomurske, se dovoljuje tudi odprtje prodajaln z oblačili in obutvijo. Pomerjanje oblačil in obutve ne bo dovoljeno. V teh regijah se odpirajo tudi prodajalne s športno opremo in prodajalne z motornimi vozili. Ob sproščanju se bo izvajal tudi strožji inšpekcijski nadzor, je dejal Počivalšek.

»Odločili smo se, da ob zelo strogih pogojih dovolimo izvajanje nekaterih dejavnosti ter zaostrimo inšpekcijski nadzor. To je pomemben korak v smeri zagona gospodarstva. Industrije ne bomo ustavljali, saj do sedaj ni predstavljala perečega vira okužb,« je dejal Počivalšek. »Sproščanje ukrepov ne pomeni, da smo nalogo opravili in da je epidemija za nami. Sproščanje naj bo spodbuda vsem izvajalcem in uporabnikom, da spoštujejo navodila NIJZ in ministrstva za zdravje. Epidemiološka slika je zaskrbljujoča.«

Omejitve ostajajo iste kot poprej in sicer ena oseba na 30 kvadratnih metrov. Masaže ne bodo dovoljene, prav tako ne savne in kopeli. Trgovine z gradbenim materialom in belo tehniko ostajajo zaprte.

»Držite distanco, nosite masko, razkužujte si roke, pogosto prezračite prostor, naložite si aplikacijo Ostanizdrav in prijavite se za cepljenje proti covidu. To je šest majhnih, a pomembnih korakov, ki jih lahko naredite za varovanje vašega zdravja in zdravje vseh okoli vas,« je dejal Počivalšek.

Kaj se nam obeta v času praznikov?

Na vprašanje kaj se nam obeta po 23. decembru je Počivalšek dejal, da bodo do četrtka, do seje vlade pripravili vsak za svoj resor predlog ukrepov oz. način, kako bomo preživeli predbožične, prednovoletne in ponovoletne praznike.

»Na nek način so nam vzor tudi naše severne države, bomo do četrtka proučili, kako se bodo oni tega problema lotili. V četrtek bomo sprejeli odločitev, kako se bo življenje odvijalo od 23. decembra do ponovoletnega obdobja,« je dejal Počivalšek.

Vrtovec: Vlaki in avtobusi so lahko polovično zasedeni

Minister Vrtovec je predstavil sproščanje javnega potniškega prometa, ki bo potekal po počitniškem voznem redu. Ob tem bodo lahko vlaki in avtobusi le polovično zasedeni.

 

 

Odpira se tudi obratovanje krožnih kabinskih žičnic, vlečnic in sedežnic, in sicer za največ eno osebo oziroma več za člane istega gospodinjstva, dodaja Vrtovec. Nihalke ostajajo zaprte, dokler NIJZ ne da priporočil glede njihova varne uporabe, je povedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Hojs: Kazen v primeru, da vas policist ustavi v drugi občini brez naložene aplikacije

Minister Hojs je spregovoril o sprostitvah gibanja v štirih statističnih regijah, med katerimi ni pomurske. V teh se od jutri sprošča prepoved gibanja med občinami za imetnike aplikacij OstaniZdrav.

 

 

»Gibanje je, kljub sprostitvi prepovedi gibanja med občinami, omejeno na posamezno statistično regijo. Prehajanje med statističnimi regijami ni dovoljeno,« je pojasnil Hojs.

Na vprašanje glede tega, da si ljudje, ki nimajo pametnega telefona, aplikacije OstaniZdrav ne morejo namestiti, je Hojs dejal, da se mu zdi, da večina ljudi te telefone vendarle ima. »O tej kategoriji se zaenkrat nismo pogovarjali in smo ocenili, da ni potrebno pri starejših odpirati to vprašanje. Verjamem, da obstajajo tisti, ki nimajo možnosti aplikacije, vendar ogromna množica to možnosti ima. V skrajnih primerih, denimo pri otrocih, starši to možnost imajo.«

Če aplikacije Ostani Zdrav ne bomo imeli, kazni ne bomo prejeli, a občinskih mej ne bomo smeli prečkati. Hojs je sicer nato dejal, da bo kazen sledila v primeru, če vas policist ustavi v drugi občini brez naložene aplikacije.

Kacin: Niso izpolnjeni pogoji, da se epidemija ne bi podaljšala

Epidemija je razglašena do 17. decembra, Kacin je ob tem dejal, da pogoji, da je ne bi podaljšali, niso izpolnjeni.

Vlada bo sicer v četrtek obravnavala najnovejše epidemiološke podatke ter v skladu s splošnimi smernicami EU določila režim omejitev v času božiča in novoletnih praznikov.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.12.2020 ob 12:33 gost

      Prazniki du samo za prvorazredne državljane. Se pravi vlada stroka bodo šli smučat na zabavo v privat zabave. Za njih bo vse dovoljeno in odprto. Za vas glupi narod drugorazredni pa lepo dalje zaklenjeni. Ko bodo številke letele v nebo boste itak vij krivi ker se ne držite ukrepov.

      34 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.12.2020 ob 12:45 Štef gost

      Naj mi HOJS pokaže osebo kera lahko pogleda moj telefon brez sodnega naloga, zgleda kot da je ta vlada prišla iz štale

      33 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.12.2020 ob 12:52 lajči gost

      vlada dela in to en spravlja ob pamet!

      7 28 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.12.2020 ob 13:44 gost

      ,,,, lajči,,, rejsan si tele ži imi ti povej kak lolek si vlada dela samo za sebe in svoje žepe in svoje račune. Za tebe hlapec njegov glupi pa nebo delala nikoli. Zastonj mu rit lijžeš pa se mu pred noge mečeš. Tij si za to vlado samo en prekmurski,,, cigan,,, štekaš,,, lajči bumbar.

      16 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.12.2020 ob 14:10 gost

      Za koga pa te VIJ KRETENI delate ,če nej za sebe!? Tij znanstvenik pa boš tak slej ko prej CRKNIL ker z takžnim gobcem naprej nemreš živeti ker si IDIJOT POZOJ !!!

      3 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.12.2020 ob 14:11 SEVERNE DRŽAVE gost

      so nam vzor, BUBAR DEBELI GOSPODARSKI MESOŽDER, zaj si bo vzor iskal v NEMCIH, kje si pizda ti materina debela bil do sedaj, ko nemci niso nič zapirali. Pizda debela požrešna, kdor ne dela naj ne je, a ti debeluhar delaš??????????????????????????????????? Zakaj ti je umrlo toliko koronavirusnikov, če tako delaš, pizda - odgovori, a so maske za p. m. ali tvoji ukrepi, odgovori debeluhar gobcavi.

      14 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      14.12.2020 ob 14:19 Riley Ferrari gost

      Začnite delati doma z našo organizacijo. To je najbolj denarno nadomestilo, kar sem ga kdajkoli naredil. V petek sem dobil brezhiben Audi 5, ko sem prejšnji mesec zaslužil 36259 USD. Začel sem res pet mesecev pred tem in za vse namene takoj pridobil 96 USD na uro. obiščite to spletno stran neposredno tukaj. www.maxjob3.com

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      14.12.2020 ob 15:51 gost

      POKAŽITE - NAVEDITE MI ZAKON KJER IMA SLOVENIJA DEFINIRANE POKRAJINE ??? GA NI BUTALCI. Kje je Ustavno sodišče, jebenti državo.

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      14.12.2020 ob 15:51 gost

      Mij si nemremo po nikon vziti vzora zato ka naša vlada obravnava drugi virus kak cejli svejt. Zato smo že zaklenjeni trij mesece uspeh pa,,, prvo mestu na sveti,,,, v odpravi virusa. To je vlada kera si je dala sama sebi največjo nagrado za nesposobnost.zdaj na šče pa Janez grozni uda morje. Kajti hrvačka ga drži za jajca zaradi prodaje orožja.

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      14.12.2020 ob 16:47 Karel gost

      Spoštovani vladarji z Janšo na čelu Se vam je popolnoma zmešalo ali ste postali popolnoma nesramni, brez logike in spoštovanja do drugorazrednih državljanov (vi delite državljane na sebe in svoje privilegirance in drugorazredne) Prebral sem, da ste sprostili prehod med občinami v regijah kjer je virus manj intenziven in se giblje v okviru podatkov katere ste vi postavili. Te izjeme prehodov pa veljajo po vaši logiki le za tiste kateri imajo naloženo aplikacijo. Ta aplikacija ni obvezna v skladu z Ustavo RS, torej ne more biti pogoj za prehod. Aplikacijo lahko naložiš le na pameten telefon. To pomeni, da mora imeti vsak občan pameten telefon. Torej ste si naredili stanje, da vi bogati lahko greste čez občinsko mejo, vsi tisti pa kateri nimajo tega telefona pa ne smejo. Tako ste si naredili, da boste lahko šli smučat le vi bogati, kot ste poleti naredili, da ste lahko šli na Hrvaško le vi bogati, vas 110.000 kateri imate nepremičnine na Hrvaškem. Reveži pa ne morejo nikamor. Potem pa se boste spet vi bogatuni nalezli bolezni in jo boste prinesli domov in boste spet zaprli reveže v geto.. Torej ste nesramni ali nimate pameti in logike ali pa nimate obojega in delate le sebi v prid. Če sproščate potem to storite za vse enako, ne pa da izsiljujete ljudi in jih psihično in finančno uničujete.

      18 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.12.2020 ob 17:24 gost

        Bravo Karel, tokrat se zelo strinjam s tabo. Ti pokvarjenci z Janšo na čelu mislijo, da lahko počnejo kar hočejo. Na Ustavo in zakone se požvižgajo.

        9 4 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      14.12.2020 ob 17:38 gost

      Pa kaj bi narod rad, letal od trogvine do trgovine in si polnil vozičke s potrebnimi in nepotrebnimi, pred prazniki, predvsem prehranskimi izdelki. Nato pa bo veliko tega romalo v smeti in bo zopet vlada kriva, da se otroci redijo.

      2 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      14.12.2020 ob 18:06 Marcus Soundy gost

      Moja zadnja plača je bila 3200 USD za 18-urno delo na spletu. Prijateljica mojih sester že mesece v povprečju porabi 11 tisočakov in dela približno 26 ur na teden. Ne morem verjeti, kako enostavno je bilo, ko sem ga preizkusil. Potencial s tem je neskončen. To počnem .. www.maxjob3.com

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.12.2020 ob 20:50 gost gost

        Počivalšek: kakšno bo življenje v času praznikov, v času praznikov bomo žurali pri rdečki in šmarnici !

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      14.12.2020 ob 21:04 soul hunter gost

      treba j e odpret ,da se zasluzi...kje je tu logika za nase politike..sedaj ko bodo najvecji nakupi sprostijo

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      14.12.2020 ob 21:23 gost

      Karel ti si BUMBAR.Glih na hrvatijo hodijo reveži.Jaz za sebe ne morem rečti da sem bogat,sem povprečnež ki že 12 let nisem bil na Jadranu.In niti več ne mislim iti tja.Grem v Grčijo, Španijo ,Portugalsko ,Sicilijo,Sardinijo,Turčijo itd itd .Bumbari pa naj samo hodijo k južnim bratom pa naj kar tam ostanejo.Vsak ki hodi na Hrvaško nima POJMA KAJ JE TURIZEM.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.12.2020 ob 22:59 Karel gost

        Hvala za kompliment, saj se ne upaš identificirati s pravim imenom. Če si pa bumbar pa bi moral vsaj razumeti, da jaz govorim o tistih lastnikih nepremičnih-vil na Hrvaškem. Kaj misliš, da sem jkaz in mnogi kateri beremo te tvoje norosti, tebi podobni. Tudi v državah katere si naštel, da so super destinacije se zbirajo le reveži, enako kot na Hrvaškem, pa še trepetajo, da jih bo zasačila kakšna islamistična nevihta. Veš, da avstrijci in nemci rajši gredo na Hrvaško kot pa v Turčijo, na Portugalsko, v Grčijo, saj jih tam okradejo, dobijo ščurke v hotelih in podobno. Torej kot izgleda nimaš ti pojma kaj je turizem,, zato tudi ne znaš civilizacijsko komunicirat le bumbarsko.

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      15.12.2020 ob 10:43 Marcus Soundy gost

      Začnite delati doma z našo organizacijo. To je najbolj denarno nadomestilo, kar sem ga kdajkoli naredil. V petek sem dobil brezhiben Audi 5, ko sem prejšnji mesec zaslužil 36259 USD. Začel sem res pet mesecev pred tem in za vse namene takoj pridobil 96 USD na uro. obiščite to spletno stran neposredno tukaj. www.maxjob3.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      15.12.2020 ob 13:01 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Počepnik,ti boš meni odrejal,ti izdaja ena?Pojdi v Ustašijo med prazniki k svoji lajbekovici in tam tudi ostani,pokvarjenec nenačelni podrepni.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.