https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Vlada podaljšala epidemijo še za 30 dni

16.12.2020  

Vlada je izdala Odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju Republike Slovenije. S tem odlokom se na območju Republike Slovenije na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih razglasi epidemija nalezljive bolezni  COVID-19. Odlok začne veljati 18. decembra 2020 in velja 30 dni.


"V Republiki Sloveniji, se glede na uradne podatke o številu okuženih, soočamo z drugim valom epidemije nalezljive bolezni COVID-19. Še vedno smo priča njenemu hitremu širjenju med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost oziroma incidenco.

Aktualne epidemiološke razmere v zvezi s širjenjem okužbe z virusom SARS-CoV-2 zahtevajo ponovno, a časovno omejeno razglasitev epidemije na celotnem območju Republike Slovenije, saj vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije.

Vlada izdala Odlok o spremembah določenih odlokov, izdanih na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih

Vlada se tedensko seznani s strokovnim mnenjem Strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19 pri Ministrstvu za zdravje o utemeljenosti ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije nalezljive bolezni COVID-19. Na podlagi zadnje ocene, se je vlada odločila za podaljšanje veljavnosti odlokov, ki so sprejeti na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih.

Odloku o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah (Uradni list RS, št. 182/20) in Odloku o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih (Uradni list RS, št. 183/20) se podaljša veljavnost do 25. decembra 2020.

Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti (Uradni list RS, št. 181/20) se podaljša do 3. januarja 2021.

Podaljšan ukrep delnega subvencioniranja skrajšanega polnega delovnega časa do 30. junija 2021

Zaradi slabih epidemioloških razmer so tudi v prihodnjih mesecih zelo verjetna nadaljnja nihanja gospodarske aktivnosti, ki vplivajo tudi na razmere na trgu dela. Z namenom, da se ohrani delovna mesta in prepreči odpuščanja delavcev iz poslovnih razlogov je, ministrstvo, pristojno za delo, predlagalo vladi, da sprejme sklep o podaljšanju ukrepa subvencioniranja polnega skrajšanega delovnega časa do konca junija 2021.

Ukrepi na mejah ostajajo, v soboto nekaj sprememb na zelenem in rdečem seznamu držav

Vlada je izdala Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije.

Na zeleni seznam držav članic EU oziroma schengenskega območja so dodane administrativne enote Norveške, umika pa se danska pokrajina Ferski otoki (velja od 19. decembra 2020). Pri tretjih državah ni sprememb na zelenem seznamu. Na rdečem seznamu je nekaj sprememb pri administrativnih enotah Francije in Grčije, na rdečem seznamu tretjih držav pa ni sprememb. Odlok začne veljati 19. decembra 2020 in velja sedem dni.

Vlada potrdila predlog sklepa o začasnem prenehanju teka rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, določenih z zakonom

Vlada je na današnji seji sprejela Sklep o začasnem prenehanju teka rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, določenih z zakonom in ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. S predlaganim sklepom se od 20. 12. 2020 do 10. 1. 2021 določa prenehanje teka rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, ki so določeni z zakonom. Predlog je v skladu s šestim odstavkom 83.a člena Zakona o sodiščih dne 16. 12. 2020 podal predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije.

Vlada izdala Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil

Z namenom, da se omeji gibanje prebivalstva in zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 se s tem odlokom začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji z nekaterimi določenimi izjemami. Vlada preverja utemeljenost ukrepov iz tega odloka na podlagi strokovnih mnenj.

Prav tako se določa, da se veljavnost vozniških dovoljenj, teoretičnega dela vozniškega izpita in izkaznic o vozniških kvalifikacijah, ki so zaradi začasne prepovedi iz 1. člena tega odloka potekla ali potečejo od 16. novembra 2020 do 25. decembra 2020, podaljša do 28. februarja 2021," so sporočili iz vlade.

Vlada je na današnji seji izdala tudi Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji ter Odlok o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.12.2020 ob 23:55 Čergoli gost

      Torej domobranska vlada in Karči virus sodelujeta in usklajeno delujeta?????

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.12.2020 ob 23:55 Čergoli gost

      Torej domobranska vlada in Karči virus sodelujeta in usklajeno delujeta?????

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.12.2020 ob 5:26 gost

      GNOJI JANŠEVI IN NAJVEČJI GNOJ V ZGODOVINI SLOVENIJE JANEZ JANŠA IZGINITE IZ SLOVENIJE ZA VSE VEČNE ČASE------------------NA MADŽARSKO K ORBANU.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.12.2020 ob 9:04 gost

      Mij mamo tako nesposobno vlado da najboljše ka se epidemija podaljša do leta gospodovega 2030.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.12.2020 ob 9:08 gost

      Mij mu meli epidemijo tak dugo kak de pasalo Janezu groznemu. To pa je do takrat ko si razdelijo denar od bajnih miljončkov pomoči. Potem pa adijo. In ko jebe glupi narod. Pol Slovenije kjer živijo ti nesposobni gnoji se odpira. Ostali najbolj Prekmurci pa ko vas jebe.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.12.2020 ob 9:12 gost

      Janez grozni,,,, grinč,,,, je ukradel narudi Slovenije vse veselje in praznike. Kajti zaklenil nas je do leta gospodovega 2050.banda prekleta nesposobna. Samo krade in se bogati na račun davkoplačevalcev.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.12.2020 ob 9:13 gost

      gost 5:26 ti se pa poberi v S.Korejo v socializem.Tam te bojo že naučili pameti.Najprej ti bojo skrajšali jezik ki je hitrejši od pameti.Če pa ti tam ne bo pasalo pa ti kordiš zrikta da boš šel v VENEZUELO.Pa uživaj.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.12.2020 ob 9:20 rdečkarji gost

      vidi se vam da ste neizobraženi debili , komentirate samo članke Rtv, Pop.... malo poglejte tuje časopise ( seveda če vam tuji jezik ne dela težav ), Nemčija zapira vse , Avstrija, Nizozemska, vsa centralna Europa zaprta... vi pa tulite tukaj zaradi podaljšanja naših ukrepov.... to je tak ko ti oče in mama priskrbita delo in si nastavljen - dejansko si pa totalno nesposoben- to je realnost na vašo žalost

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      17.12.2020 ob 9:33 gost

      dajte levaki pelajte si ta vaš KUL in erjavca u 3 krasne.Ali veste kaj pomeni kul po Italijansko.

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      17.12.2020 ob 9:56 gost

      Nisem za način komentiranja z žaljivkami, kletvicami! Naša vlada je sporočala, da bomo včeraj zvečer vedeli kako in kaj - zopet nič!! Je to OK? Včeraj zvečer so povedali, da bodo posnemali druge države - ja, ampak druge države imajo že vse znano. Kaj bomo posnemali od Nemčije ne moremo!!! Njihovi otroci so ostali doma včeraj naši pa?? In še 100 drugih stvari je takšnih! V nobeni drugi državi se ukrepi tako nepremišljeno ne spreminjajo, ni takšnih kazni! Angela Merkel svojih državljanov ni zmerja s tem, da LEŽIJO NA KAVČU MED EPIDEMIJO, DA ČE NIMAJO PAMETNEGA TELEFONA IN SO STARI JIM NI TREBA V DRUGO OBČINO! In še marsikaj!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.12.2020 ob 10:26 gost

        Onemu bedniku ob 9 : 20 pač take resnične stvari ne moreš dopovedati. Zato si tak človek ne zasluži drugega kot, da ga imenuješ JANŠEV CUCEK ali JANŠEVA OVCA, ker dejansko to je.

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      17.12.2020 ob 12:05 gost

      pa to se že vedelo poleti da bo tako,nič novega,pa najlepša hvala vsem hrčkoljubcem,da ste se šli namakat v hrvačko scalnico,sedaj pa najbol cmizdite tukaj,za tisto scalnico,zanič pivo in smrdečo ovčetino boste sedaj kot vsi lepo zaprti za praznike.hvala

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.