https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Letos brez polnočnic, maše v času božičnih praznikov brez navzočnosti vernikov

18.12.2020  

Slovenski škofje so v skladu z razrahljanimi ukrepi, ki ob strogih omejitvah, znova dovoljujejo navzočnost vernikov pri mašah, izdali nova navodila. V skladu z njimi polnočnic letos ne bo, tudi združevanje pred cerkvijo ne bo dovoljeno. V murskosoboški škofiji so se odločili, da bodo maše v času božičnih praznikov še naprej potekale brez navzočnosti vernikov.


Vlada RS je 16. decembra 2020 izdala preklic nekaterih določb glede zbiranja vernikov v cerkvah ali kapelah, vendar so še vedno v veljavi strogi varnostni ukrepi za zajezitev epidemije. Epidemiološka slika glede okužbe s COVID-19 je na območju mariborske metropolije, pod katero spada tudi soboška škofija, slaba.

Nova navodila v cerkvah

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) je danes izdala podrobnejša navodila vernikom na podlagi državnih ukrepov. Ta določajo, da je lahko v cerkvi toliko vernikov (vključno z bogoslužnimi sodelavci), da je na 30 kvadratnih metrih ena oseba ali ena družina. Pri tem so duhovniki izvzeti iz tega pogoja. V površino cerkve se šteje vsa notranja površina glavne ladje, stranskih ladij in kapel, prezbiterija in pevskega kora (tlorisna površina).

Vsaka druga klop v cerkvi mora biti prosta, tako duhovnik kot verniki pa morajo ves čas nositi masko. Med mašo je prepovedano petje tako vernikov kot mašnika, lahko pa sodeluje organist. Vernikom je po tistem, ko si duhovnik razkuži roke, dovoljeno deliti obhajilo samo na roko, med pristopom k obhajilu in tudi sicer pa morajo verniki spoštovati medosebno razdaljo 1,5 metra.

Pred mašo in po njej v cerkvi niso dovoljena zbiranja. Zunaj cerkva ne sme priti do združevanja ljudi (npr. poslušanje maše pred cerkvijo po zvočniku, organiziranje maše na dvorišču ali trgu oz. na travniku). Spovedovanje je dovoljeno, če je med duhovnikom in vernikom zagotovljena predpisana razdalja, navaja STA.

V murskosoboški škofiji maše še naprej brez navzočnosti vernikov

Da bi varovali zdravje ljudi, so se voditelji vseh treh škofij  Msgr. Alojzij Cvikl D.J - mariborski nadškof metropolit, Msgr. dr. Peter Štumpf SDB - murskosoboški škof in Rok Metličar - škofijski upravitelj škofije Celje po posvetovanju z duhovniki odločili, da svete maše v vseh cerkvah ali kapelah metropolije do nadaljnjega škofje in duhovniki še naprej obhajajo brez navzočnosti vernikov.

Verniki so povabljeni, da obhajanje svete maše spremljajo po televiziji, radiu in drugih elektronskih medijih. Po sveti maši so povabljeni k svetemu obhajilu, za prejem katerega se dogovorijo z duhovnikom.

Dovoljena je tudi individualna duhovna oskrba, se pravi, da verniki lahko po vnaprejšnjem dogovoru z duhovnikom opravijo sveto spoved, seveda ob upoštevanju vseh varnostnih določb.

Po praznikih bodo ponovno proučili epidemiološko stanje, in na temelju tega sprejeli odločitev glede obhajanja svetih maš z udeležbo vernikov, so še dejali škofje mariborske metropolije.  

"Letošnji božič bo "betlehemski", saj ob Jezusu ne bo množic, kakor jih ni bilo v hlevu ob njegovem rojstvu. Jezusa pa s postavitvijo jaslic, z molitvijo in branjem Božje besede povabimo na svoje domove in On bo okrepil naša srca ter naredil, da bo tudi letos zvenela angelska pesem: Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so blage volje," so še zapisali.

V soboto bodo maše ob navzočnosti vernikov sicer začeli izvajati le v koprski in delno ljubljanski škofiji.

Foto: arhiv Pomurec in Pixabay

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.12.2020 ob 21:26 ..... gost

      tak je, vi bedaki cerkveni v 8. volilni enoti pa kar naprej volite Janšo in Horvata, saj imate rdečo cono.Janšo ne voljo v domačem kraju, ker je gniloba, v 8. volilni enoti pa je večni zmagovalec. Da bi vam cerkev zaprl do 2050, potem pa itak muslimani harajo in ode krščanski ponos.

      13 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.12.2020 ob 6:55 gost

        Ka pa majo volitve vezo s to odločitvijo? Bedak si tij v glavi, malo premisli prle, kak norije pijšeš!

        5 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.12.2020 ob 6:58 Gost.sm gost

        Cistak prav mas prekmurski bogomolci so najbole volili puklastoga Janosa pa zabitoga Horvata,tou majo za darilo.Se bole se jima lejko v rit vlecejo ovckèeeee beeeeee

        8 8 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.12.2020 ob 14:58 gost

        Gost:21,26 Ti s tvojim bedastim pisanjem si resnično bedak, pa enako vsi tisti, ki všečkajo tvoj komentar

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.12.2020 ob 8:24 gost

      Gost. Sm. TI SI VELIKO VELIKO TELE

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.12.2020 ob 8:28 gost

      Seveda mA vize gdo diktira posrane ukrepe brez učinka. Sam Janez grozni je za vse kriv kaj se dogaja v Sloveniji. Sa ne opravlja svojega dela ker je nesposoben kreten. Tvita, krade, kadru je, prodaja morje hrvaton kot orožje, prodal je Prekmurje madžaronan, itd. Zato pa se vse potaplja kot titanik. Zasebni su poskrbeli ka su si vse odprli prekmurske cigane kot nam pravi desnica pa ko jih jebe. Štekate butalci

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.12.2020 ob 15:03 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Gost,ne trudi se,desnosmrduhi ne štekajo,so le govedo za zakol,pa ovce za "šišanje",so "sitnozuba stoka".

        2 3 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.12.2020 ob 12:10 Mokica gost

      Tu trenutno nič ni kriva politika,kriv je za svojo škofijo naš škof ŠTUMPFEK,vemo pa da je v tej škofiji isto kot v današnji politiki že od leta 2006,Moramo pa razumeti tudi župnike,da boljše vzeti 700eur,kot pa imeti mašo z desetimi verniki.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.