https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Nov še bolj nalezljivi sev koronavirusa ušel izpod nadzora

20.12.2020  

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je svoje članice v Evropi pozvala h  ukrepanju za zajezitev novega seva koronavirusa, ki se je pojavil v Veliki Britaniji in se hitro širi. Novi sev virusa zunaj Velike Britanije so potrdili še v treh državah.


Države po pojavu novega seva koronavirusa že uvajajo oz. razmišljajo o prepovedi letov. Po Nizozemski je danes tudi Belgija napovedala, da bo prepovedala vse letalske povezave z Veliko Britanijo, za ta ukrep so se zatem odločile še Avstrija, Nemčija, Francija in Irska, Italija pa ga je napovedala, poročajo tuje tiskovne agencije.

 »V Evropi, kjer je širjenje intenzivno morajo države okrepiti nadzor in prizadevanja za preprečevanje okužb,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudarila tiskovna predstavnica WHO za Evropo. WHO je sporočila, da je v stiku z britanskimi oblastmi zaradi novega seva, ki se prenaša znatno hitreje od doslej znanih.

»Novi sev ušel izpod nadzora«

"Ukrepali smo zelo hitro in odločno," je britanski minister za zdravje Matt Hancock dejal za televizijo Sky News. "Žal je novi sev ušel izpod nadzora. Spraviti ga moramo nazaj pod nadzor," je dodal. Razmere je opisal kot "smrtno resne", ob tem pa dodal da bi se morali zdaj vsi vesti, kot da so okuženi z novim koronavirusom. "To je edini način, da bomo virus spravili pod nadzor."

Nemško predsedstvo Sveta EU je za ponedeljek sklicalo izredni sestanek veleposlanikov držav članic, na katerem bodo razpravljali o usklajevanju ukrepov v EU v zvezi z novim sevom, poroča STA.

Do 70 odstotkov bolj nalezljiv

Britanski premier Boris Johnson je v soboto dejal, da se novi sev prenaša bistveno lažje in je po prvih ugotovitvah "do 70 odstotkov bolj nalezljiv". V Londonu in jugovzhodni Angliji morajo zato prebivalci ostati doma najmanj do 30. decembra.

Novi sev so prvič odkrili septembra pri bolniku v Kentu v Veliki Britaniji. Že pred tem pa so iz več delov sveta poročali o mutacijah novega koronavirusa in o njih obvestili WHO.

Slovenske zdravstvene oblasti bodo ustrezno ukrepale

Pojav novega, mutiranega seva koronavirusa, presojajo tudi pristojne slovenske zdravstvene oblasti, ki bodo oblikovale in predlagale ustrezno ukrepanje. O ukrepih bo odločila vlada na predlog svetovalne skupine, so za STA sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva.

Kot so dodali, trenutno velja, da tisti, ki prihajajo v Slovenijo iz Velike Britanije, potrebujejo negativen test na covid-19 ali pa morajo v 10-dnevno karanteno. Testi na koronavirus, ki so v uporabi, bi zaznali in pokazali tudi prisotnost mutiranega seva koronavirusa, so še sporočili za STA.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.12.2020 ob 8:25 gost

      Nej je problem virus drugi eli tritji sev. Problem je da se ljudje nočejo cepiti. Zdravilo pa je potrebno spraviti v promet. Kajti bogatuni keri so to vse zakuhali z pomočjo svetovne zdravstvene organizacije. Rabijo svoj kapital keroga so si obetali. Kot smo že eni to vedeli marca ko se je vse začelo.

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.12.2020 ob 8:44 gost

      Samo eno veliko natolcevanje in strašenje ljudi. Ostalo je že zgornji komentator napisal. Sramujte se novinarji, da se date za male denarce kupiti.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.12.2020 ob 10:54 gost

      Kje ste Janševi pisuni? Še niste dobili lističa kaj morate pisati?

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.12.2020 ob 12:40 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Uršulo za zdravstveno ministrico,Ivan ne folga vsega.Bo naša nova Evika...

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.12.2020 ob 16:49 Robert gost

      Biološka vojna se nadaljuje

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.