https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pametne vasi za jutri – priložnost za razvoj goričkega podeželja

02.09.2020 ob 13:58  

LAS Goričko 2020 je vodilni partner operacije »Pametne vasi za jutri«, v kateri kot partnerji sodelujejo tudi LAS Pri dobrih ljudeh 2020, LAS Posavje, LAS Prlekija ter LAS Obsotelje in Kozjansko. Skupna vrednost operacije znaša 113.334,22 EUR, od tega je sofinancirano 84.323,45 EUR. Projekt traja od januarja 2019 do decembra 2020, aktivnosti pa so sofinancirane s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP).


Z uvajanjem koncepta Pametnih vasi želimo prispevati k dvigu kakovosti življenja na podeželju. Cilj razvoja novih pilotnih programov je namreč ravno to, da prebivalcem na podeželju ustvarimo pogoje bivanja, ki jih bodo prepričali v kakovost in prednosti življenja na podeželju. Posebno pozornost namenjamo zato problematiki zmanjševanja poseljenosti podeželja, medgeneracijskemu povezovanju ter večji in bolj aktivni vključenosti starejših v družbo.

V okviru PILOTA 1: Trajnostna mobilnost na podeželju, si prizadevamo po vzoru Sopotnika vzpostaviti testni pilot za prevozov starostnikov in ranljivih skupin. Na podeželju občine Šalovci uvedli novo obliko trajnostnih prevozov, posledično zmanjšali osamljenost starejših ljudi, ki živijo na odročnih podeželskih delih občine Šalovci, povečali njihovo socialno vključenost ter dostopnost do različnih storitev (zdravnik, lekarna, pošta, banka, itd.).

V okviru PILOTA 2: SREBRNE VASI vzpostavljamo v Martjancih večgeneracijsko-družinski center, kjer bo možno kvalitetno preživljati prosti čas, na podlagi oblikovanega programa uporabe centra, s katerim bomo zagotavljali trajnost in kvaliteto izvedbe vsebin.

PILOT 3: POVEZOVANJE PODEŽELSKIH PONUDNIKOV izvajamo na podlagi predhodno pripravljenega modela Povezovanje podeželskih ponudnikov v okviru katerega smo izvedli Analizo lokalnih virov za oblikovanje kakovostne ponudbe izdelkov in storitev območja LAS Goričko 2020, pregledali obstoječo ponudbo izdelkov in storitev območja, povezali ponudnike ter zasnovali trženje lokalnih produktov s kombinacijo klasičnega in digitalnega trženja.

Izvajanje operacije Pametne vasi za jutri prehaja v sklepno fazo, v kateri bodo ciljne skupine vključene v različna usposabljanja ter druge pilotne aktivnosti. S tem bodo starejši, mladi, ter predstavniki drugih ciljnih skupin pridobili nova znanja o pomenu trajnostne mobilnosti za razvoj podeželja, pomenu energetske učinkovitosti prostorov, povezovanju ponudnikov ter skupnih nastopih na trgu s pomočjo digitalnega marketinga, itd.

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.