https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Tudi dijaki Srednje zdravstvene šole Murska Sobota na konferenci o migracijah

25.12.2020  

V petek, 18. decembra, je ob mednarodnem dnevu migrantov potekala spletna konferenca z naslovom »Vsi smo migranti«, ki so se je udeležili tudi dijaki Srednje zdravstvene šole Murska Sobota.


Spletna konferenca ob mednarodnem dnevu migracij je potekala v organizaciji Inštituta za afriške študije, koordinatorja mednarodnega projekta GEGL, ki prav tako poteka na Srednji zdravstveni šoli Murska Sobota.  Konference so se udeležili naslednji dijaki 4.B razreda – Timoteja Koroša, Tjaša Ozvatić in Jan Zrim, pod mentorstvom profesorice Jane Bučar.

Kot so sporočili iz šole, so mladi zagovorniki ciljev trajnostnega razvoja (CTR) v raziskavi o Migracijah v lokalnem okolju izpostavili značilnosti pomurske pokrajine in posebnosti migracij - priseljevanja in izseljevanja. Razmišljali so, kako bi z uresničevanjem ciljev trajnostnega razvoja vplivali na migracije, saj se navsezadnje vsi selimo dnevno, ko se peljemo v šolo in na delo, ko gremo na počitnice, nekateri pa se selijo tudi zaradi drugih vzrokov.

Foto: arhiv šole

Na konferenci so poleg dijakov Srednje zdravstvene šole Murska Sobota sodelovali tudi dijaki Gimnazije Bežigrad in Gimnazije Koper, Srednje šole Zagorje, Srednje šole za oblikovanje iz Maribora, Odprte šole 9 ter OŠ Oplotnica in OŠ Majšperk.  Na spletnem dogodku sta mag. Katarina Štrukelj, direktorica Urada vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov in Nataša Potočnik, direktorica Direktorata za migracije na Ministrstvu za notranje zadeve, predstavili delovanje teh služb ter predstavnika Društva Odnos, ki skrbi tudi za integracijo.

Po konferenci je potekal še spletni dogodek v organizaciji Društvo Odnos, Skuna Talk. Pogovor je potekal o odnosu do migracij v šoli in družbi. »Vsi smo se nekako strinjali, da je pomembno širiti ozaveščanje o migracijah, ki so spremljale naše življenje že od nekdaj,« so še dejali udeleženci.          

 

    Fotogalerija