https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

V prihodnjem tednu cepljenje starejših iz splošne populacije in kroničnih bolnikov

4.1.2021  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje mag. Marija Magajne ter vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin.


V nedeljo je bilo opravljenih 2041 PCR-testov, z njimi je bilo potrjenih 634 okužb. Delež pozitivnih je znašal 31 odstotkov. Hitrih testov je bilo v nedeljo 630, z njimi je bilo potrenjih 110 novih okužb, kar pomeni, da je delež pozitivnih hitrih testov znašal 17,5 odstotka, poroča vladni govorec.

 

 

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je povedala, da so prve odmerke cepiv porabili predvsem v DSO-jih in za najbolj izpostavljene zdravstvenih delavcev. Danes pa je prispela že druga pošiljka, novih 16.575 odmerkov, predvsem za zaposlene v zdravstvu. Pristojni so med prazniki obiskali nekatere bolnišnice v Sloveniji.

Prihodnji teden cepljenje za najstarejše v populaciji

Cepljenje se bo nadaljevalo, naslednja pošiljka v prihodnem tednu je namenjena starejšim iz splošne populacije in kroničnim bolnikom.

Z večjim obsegom testiranja bi v naslednjih dnevnih in tednih lahko nekatere dejavnosti odpirali - predvsem razmišljamo o šolah, je povedala državna sekretarka in nadaljuje, da se najprej vračajo otroci s posebnimi potrebami, ko bomo videli, kako bodo na epidemijo vplivali prazniki, pa se bomo odločalo o ostalih dejavnostih. 

Pri cepljenju bodo imeli prednost starejši nad 80 let, nato, nad 70 in 60. Pri kroničnih bolnikih pa zdravnik presodi splošno stanje pacienta za cepljenje. Prijave za cepljenje bodo tako šle prek osebnih zdravnikov.

Zaenkrat še ni znano, da bi cepivo imelo kakšen stranski učinek.

"Ne pozabimo na distanco (najmanj 1,5 m, bolje 2 m), nošenje mask, higieno rok in kašlja. Če imate kakršnekoli znake obolenja, ne hodite v službo ali kamorkoli drugam. Ostanite doma ter pokličite svojega zdravnika," zaključuje mag. Marija Magajne.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.01.2021 ob 12:39 gost

      Mi lahko kdo pojasni zakaj ima človek star 90 let prednost pred tistim starim 60 let?? Da bo 90 letnik živel še 20 let?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.