https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Podaljšanje protikorona ukrepov za samozaposlene, družbenike in kmete

5.1.2021  

Vlada je ukrep mesečnega temeljnega dohodka za samozaposlene tik pred koncem decembra podaljšala za tri mesece. Nova izjava za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka za januar, februar in marec bo na voljo predvidoma 11. januarja 2021.


"Mesečni temeljni dohodek je samozaposlenim, ki se v epidemiji covida-19 soočajo s težavami pri poslovanju, ponudil že peti protikoronski zakon. Pogoj je opravljanje dejavnosti najmanj od 1. septembra 2020 ter padec prihodkov v lanskem letu za 20 odstotkov glede na leto 2019," poroča STA.

Danes so iz Fursa sporočili, da bo izjava dostopna zgolj na spletnem portalu eDavki in v mobilni aplikaciji eDavki. Vloge ni mogoče vložiti v papirnati obliki.

Samozaposlenim, družbenikom in kmetom v primeru karantene ali obveznosti varstva otrok od januarja do marca pripada tudi od 250 evrov do 750 evrov, a samo, če ne bodo zaprosili za mesečni temeljni dohodek. Ukrepa se namreč izključujeta. Obrazec za povračilo izgubljenega dohodka v primeru karantene je že na voljo v eDavkih.

Če bodo izjavo vložili do konca tega meseca, lahko prvo izplačilo pričakujejo do 10. februarja. Za uveljavljanje ukrepa mesečnega temeljnega dohodka je potrebno imeti poravnane vse zapadle davčne in nedavčne obveznosti na dan vložitve izjave.

Fotografije so simbolične

"Dodatno je sedmi protikoronski zakon, ki ga je DZ sprejel prejšnji teden, izredno pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka ponudil verskim uslužbencem. Za mesece oktober, november in december 2020 lahko prejmejo po 700 evrov, vloge pa bodo lahko prav tako lahko začeli vlagati 11. januarja," poroča STA.

 Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.01.2021 ob 13:11 gost

      Koji kurac more kmet dobiti pomoč. Ka de Mel vikši obseg bleka saj pa koronek Nej po nji vaj odo pa pridelke žrl. Trij pridelke z ene njive dobijo pšenico, koruzo za krmo, pa sobvencijo. Ka bi še kurac radi.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.