https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Vlada podaljšala omejitve v trgovini in ponujanju storitev

5.1.2021  

Na današnji seji vladnega odbora za gospodarstvo je Vlada RS sprejela Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki začne veljati 7. januarja 2021 in bo veljal do vključno 13. januarja 2021.


Z namenom, da se omeji gibanje prebivalstva in zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 je bil predlagan nov Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije z nekaterimi izjemami, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oziroma so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja. S tem odlokom se ohranijo izjeme, kot veljajo v obstoječem odloku.

Med izjemami, ki bodo lahko delovale, so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah. Še naprej bodo lahko delovale lekarne, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošta in dostavne službe.

Dimnikarske storitve bodo mogoče pod pogojem, da je v prostoru, kjer se izvajajo, prisoten samo en izvajalec. Če pa to ni mogoče, je lahko v prostoru prisoten izvajalec storitve in ena oseba, ki je uporabnik male kurilne naprave. Opravljanje dimnikarskih storitev pa ni dovoljeno v prostorih, v katerih je nameščena mala kurilna naprava, ki jih po opravljeni storitvi ni mogoče prezračiti.

Še naprej bodo mogoče individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve, osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, in sicer med 6. in 21. uro, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno.

Prav tako bodo lahko delovale druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja, tržnice s hrano, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij. Odprti bodo lahko tudi frizerski saloni.

Iz prepovedi je izvzeto ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo ter dovoljeno opravljanje dejavnosti priprave jedi in pijač v primeru dostave in v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance. Z odlokom pa je generalno podana tudi prepoved prodaje pirotehničnih izdelkov.

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ostaja pri omejitvi 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov. V primeru odprtih tržnic je omejitev 10 kvadratnih metrov na stranko.

Poleg tega morajo trgovski centri zagotavljati 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru, hkrati pa je morajo upoštevati tudi omejitev 30 kvadratnih metrov na posamezno prodajalno v sklopu trgovskega centra in imeti ločen vhod in izhod za stranke.

Ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom je dovoljeno le pod pogojem, da se zagotovi minimalni možni stik s potrošniki in upoštevajo vsa higienska priporočila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.01.2021 ob 18:41 gost

      Prekleta golazen kam to pelje že štrti mesec zapreti. Edini v Evropi okuženih pa 5 milijonov. Potem je za vse kriva vlada ker ji ukrepi ne fonkcionirajo. Kako pa le če so nesposobni Butalci. Gnoji od gnojov.

      19 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.01.2021 ob 18:42 kilonja gost

      To se edino ne strinjam z vlado, mi ne smemo v trgovine , a Bosanci, Srbi, Črnogorci, Šiptarji pa lahiko lepo lazijo dol..nič se niste naučili s poletne lekcije ko so ravno oni od doli z dopustov prinesli virus znova množično med nas !

      13 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.01.2021 ob 8:51 gost

        Budalo. Zopet vam bodo " južnjaki " krivi. Poglej Bosno koliko manj okuženih in mrtvih imajo od nas. Pa Srbijo, Hrvaško. Pa tam niso štiri mesece zaprti kot papiga v kletki. Govedo zabito, marš na Madžarsko. Spelji se takoj.

        4 4 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.01.2021 ob 18:56 Lali gost

      Na medicini dela zd m sobota pa 7 pacientov na terapiji v mor toplicah cirka 14 pacientov v čakalnici, kje je tu logika

      11 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.01.2021 ob 19:20 Ojojoj gost

      Glavno ka se lejko ide v cerkev.....

      12 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.01.2021 ob 20:40 gost

      Saj pa oblačila,če paziša njih zdržijo ogromno časa tak,da ni treba vsak mesec v trgovino po nova.Priznajmo si,da smo zelo razvajena družba.Samo,da se gre v trgovino po obleke,pa če se rabijo ali ne.Potem pa jamranje,da ni denarja.Pred sto leti ni bilo trgovine,pa nihče ni bil gol in lačen.Vse so pridelali doma,zato ker dejansko so delali in tudi preživeli brez trgovin.

      10 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.01.2021 ob 20:55 gost

        Bedak se vidi, da nimaš malih otrok, ki rastejo. Še dobro, da jih nimaš, ker jih nisi vreden in ne bi znal skrbeti za njih,

        12 9 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.01.2021 ob 8:07 gost

        Seveda, še vedno imamo vsega preveč, ampak eni spet manipulirajo, samo da lahko serjeo po drugih.

        4 3 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.01.2021 ob 7:13 Corona gost

      Fitnese, smucisca pa lejko odprejo to rabimo bolj kot trgovine z oblacili sramota. Se malo pa smo bosi in goli celo otroci

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.01.2021 ob 7:30 gost

        Bogi, Bogi ne pretiravajte in ne izsiljuje, res že zelo dolgo traja, ampak po čigavi zaslugi? Vse skup smo vzeli tak bole na izi, zaj pa mamo, krivi spet drugi samo ne mi. Žalostno, sedaj se pa izgovarjamo na otroke da so goli in bosi, pa lepo vas prosim, saj smo doma, za doma je vse dobro. Če pa res nujno rabite Karitasne vedno odprti.

        5 4 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.01.2021 ob 8:47 gost

      7.30 na izi je vse to žila tvoja nesposobna kretenska vlada. Zato smo v Evropi na prvem mestu virus sranja. Seveda če se pa vlada ukvarja keromi svojemu buziju bo namenila več davkoplačevalskega denarja. Počivauški, Hojseki,svetovalcu Janeza groznuga snežiču, podmladki narkomanom buzlian keri se na naš račun zabavajo v Dunaju na mehiški obali itd.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.01.2021 ob 8:57 gost

        Nesposobni kreteni ste vi, ki dosta preveč politiko gledate samo okrog sebe ne, samo serte po drugih, se strinjam da ne delajo prav. Zato pa si zamislite ali ste vi in domači naredili prav, viros ni v vladadi, virus je tu med nami pa če hočeš ali ne.

        3 5 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.