https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Angleškega seva pri nas še niso potrdili, razmere še naprej intenzivno spremljajo

6.1.2021  

Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani je opravil analizo, kjer so ugotavljali, ali je angleški sev koronavirusa prisoten tudi v Sloveniji. Teh mutacij, kot so potrdili, še zaenkrat niso odkrili.


Glede na trenutno epidemiološko sliko bodo na inštitutu še bolj intenzivno spremljali razvoj ter pojav novih sevov virusa. Pojasnili so, da so že v prvem valu analizirali genome virusov, ki so se širili po Sloveniji ter ugotovili, da je v Sloveniji prisotnih več virusnih variant, med katerimi pa ni bilo bistvenih razlik v virulentnosti.

Za iskanje angleškega seva, ki se širi veliko hitreje kot običajni sev, so na inštitutu razvili algoritem za odkrivanje virusih variant v setih sekvenčnih podatkov, tako so analizirali 290 virusnih genomov, ki so jih potrdili pri preiskovancih v osrednjeslovenski regiji med 12. oktobrom in 13. decembrom, navaja STA.

V vzorcih so sicer potrdili mutacijo D614G, ki so jo zaznali že v prvem valu pandemije, ta se je pojavila februarja v Evropi in je postala dominantna različica virusa po celem svetu.

Nuška Čakš Jager je danes na novinarski konferenci dejala, da je po hitri oceni tveganja Evropskega centra za nalezljive bolezni zaradi novih sevov opaziti hitrejše širjenje okužb, vendar zaenkrat še vedno ni podatkov o kakršnikoli večji grožnji za težji potek bolezni.

Vir: Pixabay (fotografije so simbolične)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.01.2021 ob 18:54 gost

      Mij že itak mamo sev nesposobne vlade pa vsej ciganov keri zanjo delajo in kradejo. Kamu kurac še z nekimi sejvi ki so samo dodatni strah za že postrani narod.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.01.2021 ob 7:19 kar en gost

      Čudno, da tega ne dobimo prvi, ker vse ostalo smo!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.