https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Kacin: Komisija ugotovila, da smrt ni nastopila zaradi cepljenja

7.1.2021  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala prof. dr. Borut Štrukelj, redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani ter vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin.


Jelko Kacin je uvodoma prestavil aktualne podatke o okužbah. Opravljenih je bilo 6.370 PCR testov, pozitivnih je bilo 2.412 oseb (32 %).Opravljenih je bilo tudi 11.210 hitrih antigenskih testov, pozitivnih je bilo 623 oseb (5,2 %). Hospitaliziranih je 1.169 ljudi. Na intenzivni negi je 189 ljudi. Umrlo je 23 ljudi.

Strokovna komisija je 6. januarja podala mnenje, da povezava med dogodkom (smrtjo) in cepljenjem ni verjetna. Smrt tako ni nastopila zaradi cepljenja, ampak zaradi zdravstvenih težav, ki jih je oseba imela že pred cepljenjem, pojasnjuje Kacin.

Med občinami z višjim deležem okužb je tudi Murska Sobota, potrdili so 43 novih okužb.

Zelena luč za cepivo Moderna

Borut Štrukelj, redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani je predstavil novo cepivo, ki jo je včeraj potrdila Evropska agencija za zdravila.

Cepivo je sestavljeno zelo podobno, kot je cepivo podjetij Pfizer in Biontech, gre za RNA cepivo. »Kar zadeva sestavo, se velikokrat sprašujete, ali lahko vidimo sestavo cepiva - odgovor je absolutno. Tisti trenutek, ko je cepivo odobreno, je znana tudi njegova sestava,« pojasnjuje Štrukelj.

»Kako dolgo bo cepivo učinkovalo, še ni jasno, saj študije, tako kot je to običajno, še potekajo. Zaščita sicer nastopi 12 dan po drugem odmerku, poteka pa razprava o tem, da bi drugo cepljenje prestavili na kasnejši dan, kar EMA dopušča. Kombiniranje z drugimi cepivi ni priporočljivo,« še dodaja.

Se nosečnice in doječe matere lahko cepijo?

Družba Moderna pravi, da naj se nosečnice ne bi cepile, razen v primerih, ko cepljenje odtehta tiste neželene učinke, ki bi jih lahko pričakovali zaradi same okužbe. Nosečnica se mora posvetovati s svojim lečečim zdravnikom. Ker študija glede prehoda v mleko ni narejena, tudi v primeru doječih mater svetujejo, da se posvetujejo s svojim zdravnikom, dodaja Štrukelj.

Cepivo je sicer primerno za diabetike in za kronične bolnike, ki bolehajo za kardiovaskularnimi obolenji ter kroničnimi vnetnimi obolenji.

Kakšni so morebitni stranski učinki?

Stranski učinki so blagi. Najpogostejša je bolečina na mestu cepiva, rahel glavobol, slabost, povišana temperatura in bolečine v mišicah. V kliničnih študijah so ugotovili redek hud stranski učinek - pekoč občutek na koži obraza, posebej ko je bil ta del telesa tretiran z različnimi lepotnimi posegi.

Cepivo je sicer učinkovito v 94,5 odstotkih.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.01.2021 ob 10:36 gost

      Tomi pijanci se že vse mejša od teh laži. Več enostavno nevej če naj laže gor ali dol. Samo da so še na oblasti in lahko izvajajo general Janez grozni svoje vojne manevre,. Glupi narod pa itak nevej zakaj se gre.

      17 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.01.2021 ob 10:56 gost

        Vi bedaki, in ne vem kako še, kdaj boste končno nehali kritizirate, in zavajati. Ne vidite ali ste slepi, spreglejte že enkrat, še pozimi ptiči čivkajo, da je virus resno tu in ne se zajebavati in zavajati ljudi.

        10 18 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.01.2021 ob 17:03 Feri gost

        Kacin vali krivdo na gantara, pa človek je v zdravstvu kacin pa z flašo v roki, minister je zahteval popolno zaprtje, to tele janševo pa vsak teden išče novi vzrok za okužbe sam pa je največ kršil tak kak zdaj dela janšev podmladek, svinjska vlada kera troši državni denar

        7 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.01.2021 ob 10:39 gost

      Seveda če pa testirajo z testi ki so en drk vredni. Glavno da je šel milijonček na,,, mehiško obalo,,, kjer se podmladek SDS zabava in se njim jebe za teste.

      20 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.01.2021 ob 17:17 Geza gost

        Prodam palčke za čiščenje ušes,mogoče bi bile dobre za hitre teste, posebej ugodna cena za SDS bedake

        9 2 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.01.2021 ob 10:40 gost

      Res je več ne vejo ka bi nan zlagali.

      19 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.01.2021 ob 11:05 gost

        Sami sebi lažite, ne pozabite, da s tem škodite najbolj sebi in še vse drugim. Ne želim vam, ampak vem da vam bo enkrat prekleto žal, samo takrat vam bo prepozno zapomnite si. ČE NE VERJAMETE, NE ŠKODITE DRUGIM.

        10 15 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.01.2021 ob 11:10 gost

      Seveda pričakovano. Kdo bo pa priznal, da je cepivo krivo za smrt? Farmacija in plačanci nikoli.

      14 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.01.2021 ob 13:09 gost

      Pa tole se razlaga ,zaradi VAS NAZADNJAKOV ,ki stalno odpisujete ,ker druga nič ne delate in cuzate socialo!!! Mij upokojenci pa te zaradi krajšanja dolgega časa prebiramo tole nesnago in smo trdno prepričani da ste eni veliki butli kreteni kot jih večkrat imenujete prav vi ki to pišete ne oni ki se iz vas režijo in berejo ,če sploh hočejo ,kako ste zavrustrirani pri svojih izjavah

      5 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.01.2021 ob 13:45 gost

      V Zdravstvenem domu Ljubljana so prenehali s hitrim testiranjem, ker testi niso bili dovolj kvalitetni - škart roba. Desničarji zdaj pa povejte kdo je nabavljal to škart robo Šarec? In zopet ne bo nihče nič kriv. Desničarji so pa ja sami poštenjaki Z Janšo in Počivalškom na čelu.

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.01.2021 ob 14:34 gost

        Tudi zdravstveni dom Medvode. Ljudje sploh ne veste kaj vam v nos tiskajo. Sem bral, da imajo v Avstriji teste na podlagi sline. Pljuneš v posodo in to je to. Zakaj tega ni pri nas? So pri tem premale provizije?

        10 2 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.01.2021 ob 14:46 gost

      Če bodo cepili s takim tempom kot cepijo zdaj, v enem letu ne morejo cepiti % ljudi, ki so ga določili. Torej naivneži - maske, nečloveški ukrepi, zapiranje vsega in vsega še mesece in mesece. Še to: po mojem ni šans, da bi 1 200 000 ljudi PROSTOVOLJNO pristalo na cepljenje.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      07.01.2021 ob 17:19 gost

      Zdaj podmladek vlade iz Mehike kjer se zabavajo na naš račun prinesi jo teste kere du rij ali v,, rit,,, kak su buziji desni vajeni. Tisti du preverjeni ker so že buziji desni v Mehiki preverili.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      07.01.2021 ob 18:11 gost

      Pa največji buzi si ti Šiptar Df, ki vsak dan vleče in cuza Janšina Jajca.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.01.2021 ob 18:20 Feri gost

        Ti budalo desničarsko sigurno nemaš pojma ali še zdaj ne veš ka je vaš vodja šiptar

        8 1 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      08.01.2021 ob 8:20 gost

      Zakaj se brišejo komentarji. Gdo se boji resnice. Komu vest neda mira vladi ali podkupljeni novinarjem.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.