https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Predvidoma danes na voljo obrazec za subvencioniranje hitrih testov

14.1.2021  

Pri Finančni upravi RS (Furs) bo v kratkem na voljo obrazec za pridobitev pomoči za nakup hitrih antigenskih testov na novi koronavirus, ki jo podjetjem ponuja sedmi protikoronski zakon iz lanskega decembra. Obrazec bo predvidoma dostopen v četrtek, so sporočili iz Fursa.

 

V skladu z zakonom so pravne osebe, ki so organizirane kot gospodarske družbe, samostojni podjetniki posamezniki in zadruge upravičeni do pomoči za izvedbo hitrih testov v višini 40 evrov na zaposlenega na dan oddaje vloge. To je treba vložiti prek Fursovega informacijskega sistema eDavki najpozneje do 30. januarja. Pomoč bo izplačana v enkratnem znesku.

Vlada je subvencioniranje nakupa hitrih testov v sedmi protikoronski zakon vključila s ciljem zagotoviti ustrezno zaščito pred okužbami in širjenjem virusa. Po njenih ocenah bo ponujeni znesek zadoščal za nakup pet testov na zaposlenega.

Dopustno je, da ima upravičenec neporavnane davčne obveznosti v višini do 5000 evrov, če jih zaradi posledic epidemije covida-19 ne more plačevati. V zakonu tudi piše, da lahko odvzem brisa opravlja le zdravstveni delavec oz. druga oseba s kompetencami za odvzem brisa.

Pomoč tudi športnikom in športnim zvezam

Pomoč za nakup hitrih testov in PCR testov se v skladu z zakonom zagotavlja tudi za športnike, ki se udeležujejo uradnih tekmovanj pod okriljem mednarodnih športnih zvez oz. nastopajo na najvišjih ravneh tekmovanj pod okriljem nacionalnih panožnih zvez, ter za njihove trenerje in drugo tekmovalno osebje.

Upravičenci do izplačila te pomoči so nacionalne panožne športne zveze, ki organizirajo tekmovanja oz. se njihovi tekmovalci udeležujejo tekmovanj. Količinske omejitve ni, je pa treba tudi za izplačilo te pomoči preko eDavkov vložiti obrazec najpozneje do konca januarja.

Fotografije so simbolične (Pixabay).

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.