https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

V Sloveniji potrdili novi koronavirus, zelo podoben angleškemu sevu

19.1.2021  

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano so za STA potrdili, da so v vzorcu brisa osebe, ki je pripotovala iz Anglije, našli novi koronavirus, ki je zelo podoben novemu angleškemu sevu. Kot so za STA pojasnili, se deli vzorca, ki so jih lahko analizirali, povsem ujemajo z angleškim sevom, niso pa mogli pridobiti celotne sekvence genoma.

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so za STA navedli, da pri sekvenciranju genomov novega koronavirusa sodelujejo oddelki diagnostične, javozdravstvene in raziskovalne mikrobiologije. "Določanje genoma poteka direktno iz vzorcev, da bi bila sekvenca dobra, pa mora biti virusa v vzorcu dovolj. V tem primeru pa pridobljena sekvenca ni popolna.

Tisti deli, ki so jih lahko analizirali, se povsem ujemajo z angleškim sevom, trdijo v NLZOH. Zato predvidevajo, da je v vzorcu zelo verjetno bil prisoten novi angleški sev, ne morejo pa tega povsem potrditi," poroča STA.

Foto: Pixabay

"Poleg nacionalnega laboratorija analize vzorcev množično opravljajo tudi na Inštitutu za mikrobiologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, od koder so nedavno sporočili, da novega seva med analiziranimi vzorci še niso zaznali. Ali še vedno niso zaznali novega seva, pa danes za STA niso pojasnili.

Nevarnost novih sevov - gre za angleški, škotski in južnoafriški - ni v tem, da bi povzročali težji potek bolezni, ampak zaradi mutacij povzročajo večjo kužnost. Po ocenah strokovnjakov se je reprodukcijsko število, ki kaže, na koliko ljudi en okuženi prenese okužbo, pri novem sevu povečalo za približno 0,4," še poroča STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.01.2021 ob 16:08 Obveščeni gost

      Pa kako je novi sev mogoče odkriti, če vemo, da pri testiranju preko brisa ugotovijo le, če je oseba pozitivna, ali negativna. Zopet nekaj skrivnostnega. Komu zopet to odgovarja? Kej je res???

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.01.2021 ob 16:09 gost

      Mate vij korona virus vsi vkup v tej praznij glava zabitij. Vlada stroka vsi buziji vsi ste že obsijani z norostjo in lažmi. Zato ni več potrebno nobenega seva in vseh buloznih nakladanj.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.01.2021 ob 17:22 gost

      Se ta novi sev imenuje šiptarski sev?

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.01.2021 ob 18:49 novi gost

      ala JANUS SEV ZVANCIG EINS, Made in vlada zblojencev

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.01.2021 ob 18:52 ......... gost

      ge je Horvatuf Joškec, nega več putresa v Ljubljani, kama za vražju mater je pobegnu, zaj ži ga znon po reli Dakar iščeju

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.