https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

V Pomurju bodo znova odprte knjižnice, galerije in muzeji

21.1.2021  

Danes je na Brdu pri Kranju potekala 51. seja vlade. Na današnji drugi novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.


V skladu z odločitvijo vlade, se sedaj nahajamo v rdeči fazi sproščanja ukrepov, kar pomeni, da smo prešli iz črne faze. Prav to je omogočilo sproščanje nekaterih ukrepov, ki so že bili predstavljeni.

Cigler Kralj je predstavil osnutek PKP8

Vlada se je danes seznanila z osnutkom PKP8. Glavni cilj je ohranitev dela in delovnih mest. 320 milijonov evrov bo tako namenjenih za pomoč gospodarstvu, je povedal minister Cigler Kralj. Glavni ukrep je tako dvig minimalne plače, ki bo znašala 1024 evra bruto. Uprep se bo zgodil z 31. 1. 2021 oziroma bo veljal od 1. 1. 2021. Vlada bo pomagala tako, da bo poravnala del dviga minimalne plače, in sicer tako, da bodo znižali osnovo prispevkov na minimalno plačo. To bo zanšalo 40 odstotkov. Ukrepa za pomoč trgu dela bosta še čakanje na delo in subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. Čaknaje na delo doma bo za zadaj omogočeno do aprila, ta ukrep bo ostal enak, kot ga poznamo do zdaj. Delodajalec v tem času, ko je vključen v pomoč, ne sme odpuščati delavcev. V tem osnutku je tudi nekaj predlogov, ki se tičejo starejših in nege v bolnišnicah.

Zelo pomemben in potreben v tem času je ukrep izvajanja podaljšane oskrbe oz. obravnave bolnikov v bolnišnicah. Podaljšana obravnava se nanaša na čas, potreben za okrevanje. Populacija starejših, zlasti tistih s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi, spada v izjemno ranljivo kategorijo. Po preboleli bolezni pogosto vpliva na podaljšan čas, potreben za okrevanje. In posledično starejše osebe po preboleli bolezni in zaključenem bolnišničnem zdravljenju zaradi potrebne podpore v domačem okolju še ni mogoče odpustiti iz bolnišnice. Zaradi tega so predvidene dodatne zmogljivosti v objektih, ki izpolnjujejo pogoje za izvajanje zdravstvenih dejavnosti z nastanitvijo. To zagotavljanje podaljšane obravnave bo lahko trajalo največ 30 dni, na podlagi ocene odgovorne osebe pa se bo lahko podaljšalo največ enkrat za naslednjih 30 dni. Podaljšan je tudi ukrep treh dni bolniške brez obiska zdravnika, je dodal minister. Zagotovili so tudi enkratni solidarnostni dodatek za dijake v znesku 50 evrov. Predviden je tudi enkraten solidarnostni dodatek za invalide, in sicer 150 evrov, med njih so všteti tudi vojni veterani.

Z ukrepom upokojevanja si želijo zagotoviti vstop mladih na trg dela, je povedal minister. Zadovoljen je tudi z ukrepom vključevanja brezposelnih za pomoč v domovih za starejše občane. 

Predvideno je, da bo osnutek v skladu s protokolom v sredini naslednjega tedna v DZ na glasovanju.

Sprejet je bil tudi Odlok o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji, s katerim so kot izjeme od prepovedi dodane knjižnice, muzeji in galerije v statističnih regijah z bolj ugodno epidemiološko sliko.

Inšpekcijski nadzor v zdravstvu

V prejšnjem tednu so izvedli skupno 3615 nadzorov, od tega 28 prekrškovnih sankcij, 337 opozoril in 91 upravnih ukrepov. Največ nadzorov je bilo izvedenih v storitvenih dejavnostih. Izvedeni so bili nadzori v 15 bolnišnicah in zdravstvenih 6 domovih. 297 odmerkov cepiva, kar znaša dva odstotka, je bilo uporabljenih v nasprotju s strategijo, ki predvideva prednostno cepljenje, je povedala Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata. Odločbo so dobile 4 bolnišnice. Nadzori še potekajo, sproti pa se bodo prilagajali glede na spremembe strategije cepljenja. 

Predlog Zakona o zaščiti otrok v kazenskem postopku

Pretekli vikend je velika večina državljanov pokazala, da upošteva ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. S tem smo poskrbeli zase in za ranljive, je povedal Pečjak.

Navkljub lepemu vremenu ni prišlo do večje gneče na priljubljenih točkah, velika večina je tako uživala v naravi in upoštevala ukrepe NIJZ-ja. "Verjamem, da smo s tem dokazali, da se lahko kljub omejitvam rekreiram in izogibamo gneči," je povedal Pečjak. V prejšnjem tednu je bilo tako skupaj izrečenih 1247 ukrepov.  Poudaril je, da čeprav so se odprla smučišča, se lahko tja odpravijo samo osebe, ki živijo v tisti ststistični regiji. Izjeme so tudi glede prehajanja meje. 

Na seji so člani vlade med drugim obravnavali predlog Zakona o zaščiti otrok v kazenskem postopku in njihovi celostni obravnavi v hiši za otroke. Glavni cilj predloga zakona je celovito in sistemsko urediti obravnavo mladoletnih oškodovancev in drugih žrtev kaznivih dejanj ter samostojno urediti številne institute v okviru enega zakona, zaradi česar bo sistem obravnavanja jasnejši, preglednejši, dosledneje pa bo zakon zagotavljal pravno varnost otrok oškodovancev in žrtev kaznivih dejanj. Predlog zakona določa ustanovitev posebnega javnega zavoda hiša za otroke, ki mu sodišče prepusti organizacijo in izvedbo zaslišanja, pri tem pa ohranja materialno-procesno vodenje samega zaslišanja. Z namenom varovanja otrokove duševne in telesne celovitosti se s predlogom zakona zagotavlja tudi krizno podporo in psihosocialno pomoč otroku.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.01.2021 ob 17:06 Hovi gost

      To vse je najbolj pomembno V glavnem ka smo mi starši +učitelji ovi pa pejneze berejo

      14 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.01.2021 ob 17:49 gost

      VOJNI VETERANI? KAJ SO PA TI VOJNI VETERANI STORILI ZA DRŽAVO. VELIKO NJIH SEM PIJANIH VIDEL. NOBENE VOJNE ŽE OD LETA 1945 NISMO IMELI V SLOVENIJI.

      18 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.01.2021 ob 18:28 Gajdar gost

      Tisti, ki smo bili v prvih bojnih vrstah 28. junija 1991 v Gornji Radgoni vemo kaj je vojna. Mnogi so izgubili najdražje kar so imeli - svoje življenje. Takšni pisci, ki pišejo, da vojne ni bilo v Sloveniji od 1945 leta je lahko sram.

      7 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.01.2021 ob 18:36 gost gost

      Kakšni vojni veterani za Slo.? Če bi jugovojska hotela bi vse zmlela, ne pa ka se zdaj idejo neke heroje v sedemdnevni kao vojni, ki to ni bila. To ,kao vojno si lasti samo tviteraš. Mogoče je tan dobil čin general twito?

      16 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.01.2021 ob 18:54 gost

      Vojni veteran v Sloveniji je samo eden in edini,,, Janez grozni,,, on je edini osamosvojil Slovenijo. Zato je pa lejko zašeftal orožje z gerim pa je bilo posledično izveden genocid nad bivšimi nasimi bratskimi narodi.

      14 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.01.2021 ob 19:08 gost

      Vojni veterani so vsi keri so zbrisali gda su tanki šli proti Sloveniji. Keri so bojne položaje pri reki Muri odbejžali v lendavske gurice. Kdaj pa bilo vsega konec su pa prišli nazaj pa su se razglasili za največje heroje. To so vojni veterani je San bil tam in vse tudi imensko lahko povem gdo so ti junaki. Kurir je biciklin luču tak na mosti Mure ta ka je od letu v Muro še zdaj je verjetno tan. Edni su jokali kak mala deca mij mamu duma decu pa žene. Vse je spijzdilo ostalo nas je samo jako malo. Nasreču su nan ljudje pomagali hrvaški Nej naši ka su se uprli proti tankom. Zato ga neserite z veterana mi to so v večini bili strahopetci. Leteli su isto kot pred kratkim Horvat vo z parlamenta da je bil potres. Da je zagenj so vo z parlamenta je že Horvat bil pri trojanaj.

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      21.01.2021 ob 20:00 sneg gost

      Ko sem opazil na sliki grad sem takoj pomislo ,da bo šerif ,dal delati umetni sneg za otroško veselje .Mislim ,da so že eno leto delali sneg marca meseca .No ob branju ,članka sem spoznal ,da se ne bo delal sneg .

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      21.01.2021 ob 20:05 vemo dosti vsega gost

      Tű se eni imajo za veterane a nemajo pojma .V glavnem so si izborili ,da ne rabijo plačevati dopolnilnega zavarovanja in še kaj .Ti veterani pa se ,delajo ,da ne vedo za kaj in po čigavi krivdi je eksplodirala granata v hiši na Petanjcaj . Tako ,da veterani raje ne pišite in si ne pripisujte junaštva in herojstva

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      21.01.2021 ob 20:09 gost

      Neman za kilo kruha,nej,ka bi šel v galerijo,pa muzej.To vse nam ni treba videti,jesti pa moramo,to je zaenkrat osnova za življenje.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      22.01.2021 ob 8:10 gost

      Zakoj pa je puklasti glij to odpru zato ka nišce nede šou. To je spet ena taktika njegova mrvico San lučo samo si znjov nemrete pomoči. Glupi narud.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      22.01.2021 ob 11:23 gost

      SRANJE!!! Knjižnice so odprli,sedaj bo zopet Df zasvinjal portal,z njegovimi veleumnimi izjavami ,ki nimajo v greznici mesta,ne pa še kje drugje,nevem a knjižnica ne more zavarovati wifi??Naj nekaj ukrenejo

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      22.01.2021 ob 13:32 Kafic na Balkanu gost

      danica hr/nacelnik-kafic-radi-na-crno-bez-racuna-usred-epidemije-i-nikom-nista

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.