https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Epidemiološke razmere se slabšajo

25.1.2021  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Alenka Forte, direktor Zavoda RS za šolstvo dr. Vinko Logaj, klinična psihologinja dr. Mateja Hudoklin - direktorica Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše, ter izr. prof. dr. Maja Drobnič Radobuljac, vodja enote za intenzivno otroško in adolescentno psihiatrijo Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana.

Epidemiološke razmere se ne izboljšujejo več

"Poudariti velja, da se epidemiološke razmere ne izboljšujejo več tako očitno, kot so se. Podatki namreč kažejo, da so trenutne razmere podobne tistim, ki smo jih imeli v začetku novembra. Ker se vsi še predobro spomnimo, kako zahteven je bil mesec november in ker se v tem tednu ponovno odpirajo šole, je v tem trenutku izredno pomembno, da se vsi dosledno držimo samozaščitnih ukrepov – maske, razdalja, higiena rok in kašlja, omejeno druženje in ostalih ukrepov," je poudarila Maja Bratuša.  

 

Testiranje zaposlenih 

"Jutri se v šolske klopi vračajo učenci prve triade, v regijah, ki so imele prejšnji teden glede na 7-dnevno epidemiološko povprečje, izpolnjene pogoje za prehod iz črne v rdečo faze. V teh regijah se ponovno odpirajo tudi vrtci," pove Alenka Forte in izpostavi, da danes potekajo hitra testiranja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, v vseh epidemiološko ustreznih regijah. 

Logaj: Učitelji naj v načrt ocenjevanja v večji meri vključijo raznolike načine ocenjevanja znanja

Dr. Vinko Logaj je izpostaviti šest ključnih področjih, ki so jih zapisali v priporočilih za prehod na šolanje v šoli. Logaj je izpostavil povečanje pozornosti tistim učencem, ki v času šolanja na daljavo ni so imeli dostopa, ki so imeli težave. »Pomembno je zagotoviti čas za uvajalno obdobje, dodatno utrjevanje snovi, predelane v času šolanja na daljavo. Učitelji bodo posebej pozorni na morebitne stiske, strahove ali druge čustvene ovire učencev. Priporočamo, da si vzamejo čas, da se z učenci pogovorijo o doživljanju pouka na daljavo in o počutju ob vrnitvi v šolo,« pove Logaj in doda, da naj se učitelji odločijo ali in v kolikšni meri je potrebno spremeniti oz. prilagoditi letno pripravo, da učenci do zaključka šolskega leta pridobijo ključna znanja, ki so pogoj za nadaljevanje šolanja.

Enaka stopnja obravnav mladostnikov

"Zadnje tedne poslušamo informacije o 30-odstotni rasti poskusov samomora pri mladostnikih, to pa so podatki samo iz ene pediatrične bolnišnice v Sloveniji, v Mariboru pa je celo do četrtino manj poskusov, zato je potrebna previdnost pri interpretaciji.

Trenutni podatki za Slovenijo kažejo na povprečen upad oz. enako stopnjo obravnav mladostnikov, ki iščejo pomoč. Uradnih statističnih podatkov sicer še ni," pove Maja Drobnič Radobuljac.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.01.2021 ob 12:45 gost gost

      Kak vas je nej sran ,vladni nesposobneži tak lagati? To vaše laganje odgovarja puklastomi pokvarjenci, ka de lehko še dale narod mel za budale. Aja, ne vidi se njemi, ka je podpora vladi tak nizka, kak še do zdaj nej, te pa trbej prizemljiti lidij. Kajti resnica je ena in ta je njegova. Pokvarjenec, dela z narodon, kak njemi paše. Dugo več nede. Nemre vladati , če so v vladi tri stranke, oz njegovi podaljški, šest pa v opoziciji. Tou še nej gor prišo, ,kak je dugo nuco ,što je v Ameriki zmago. Ko, pa de gor prišo, de pa prepozno, ker bo že ad acta, če ne še kaj več.

      7 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.01.2021 ob 14:56 Štef gost

      Kusteceva pol ure razlaga na koncu pa jasnega odgovora ne da, pozabila je povedati ka de naslednjih 14dni ključnih

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.01.2021 ob 15:11 gost

        Škoda, mogla bi povedati, ka šole ostajajo še naprej zaprte. In jasno in glasno povedati in pokazati s prstom na vas Manipolatorje ki ljudi sčuvate na neupoštevanje.

        5 4 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.01.2021 ob 19:21 gost

      15.11 tele zabito što je neodgovoren vlada nesposobna. Že štiri mesece smu zapreti pa najslabši na sveti. Štekaš budalo.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.