https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Janša: Prevelika razdrobljenost, nesposobnost načrtovanja, slaba orientacija?

01.02.2021 ob 6:00  

Predsednik vlade Janez Janša je na na svojem Facebook profilu objavil sporočilo, glede določanja števila vpisnih mest na javnih šolah in fakultetah, ki se financirajo iz denarja davkoplačevalcev. "Dolžnost države je, da mladim omogoči, da si pridobijo kar najboljše možno znanje in veščine in s tem najboljšo možno popotnico za življenje," meni premier Janez Janša. 

Načrtovani vpisi skladni z našimi razvojnimi resolucijami?

"Sprejemamo slovenske in evropske resolucije o inovativnosti, umetni inteligenci, digitalni Sloveniji in Evropi. Govorimo o tem, kako nas lahko samo inovacije in nove tehnologije obvarujejo pred posledicami globalnega segrevanja.

Istočasno načrtujemo vpise na naše javne šole in fakultete in z njimi določamo, kakšna znanja bodo imeli naši otroci čez 5, 10, 15 in 20 let.

So načrtovani vpisi skladni z našimi razvojnimi resolucijami? Bo Slovenija s strukturo 39% šolajočih z znanji iz družboslovja, humanistike in umetnosti napram 37% z znanji iz naravoslovja, tehnike in informatike sredi četrte industrijske revolucije sploh kakorkoli konkurenčna državam, kjer je to razmerje 1 proti 2?

Zavedati se moramo tudi, kako v praksi deluje zakon poklicne dinamike. Iz dobrega inženirja ali zdravnika velikokrat skozi poklicno kariero nastane tudi dober menedžer. Izjemno redko pa iz dobrega ekonomista, filozofa ali pravnika skozi poklicno kariero nastane dober inženir ali zdravnik.

Prevelika razdrobljenost, nesposobnost načrtovanja, slaba orientacija?

Nekatere primerjave kažejo, da v visoko razvitih državah, kot je npr. Norveška, vpisujejo v pol manj različnih programov kot v Sloveniji. Prevelika razdrobljenost, nesposobnost načrtovanja, slaba orientacija?

Država potrebuje tako dobro humanistično kot tehnično inteligenco. Potrebujemo dobre inženirje in dobre ekonomiste. Dobre zdravnike in dobre učitelje. Dobre tehnike in dobre vzgojitelje. Dobre varilce in dobre trgovce. Itd.

Razmerja med posamičnimi profili pa določajo potrebe časa in okolja. Potrebe gospodarstva in javnih služb. Narekujejo jih dejavniki kot je demografija, pa tudi ekologija. Slovenija ni otok sredi oceana, niti oaza sredi puščave. Niti nismo velesila, ki bi lahko drugim narekovala trende.

Naše največje bogastvo je človek. Suverenost človeka pa je v znanju. V znanju, s katerim se lahko kot posameznik primerja z drugimi. V znanju, ki je konkurenčno doma in po svetu. In v sposobnosti, da znanje uporabi v vsakdanjem življenju. V znanju, ki mu omogoča izbiro in uporabo globalnega morja informacij v dobi interneta.

Splošen dostop do kvalitetnega in konkurenčnega znanja

Dolžnost države je, da mladim omogoči, da si pridobijo kar najboljše možno znanje in veščine in s tem najboljšo možno popotnico za življenje. Najboljšo možno pomoč, ki jo lahko država nudi posamezniku v smislu izenačevanja izhodiščnih možnosti za srečno življenje, je splošen dostop do kvalitetnega, konkurenčnega znanja.

Seveda je nemogoče natančno izračunati, koliko posameznih profilov bomo potrebovali čez 5 ali 20 let. Lahko pa brez težav vidimo, kaj načrtujejo v visoko razvitih državah. Brez težav lahko vidimo, koliko posamičnih profilov je že danes brez dela, na stroških zavoda za zaposlovanje ali zaposlenih na delih, za katera se niso šolali. Dodatno vpisovanje velikega števila nezaposljivih ob vseh teh možnostih za realne ocene meji na družbeno blaznost.

Ena najpomembnejših strateških odločitev 

Določanje števila vpisnih mest na javnih šolah in fakultetah, ki se financirajo iz denarja davkoplačevalcev, je ena najpomembnejših strateških odločitev v vsaki državi. Če je slaba, lahko ustvarjamo na tisoče mladih, ki nimajo možnosti zaposlitve ne doma ne v tujini. Za prešolanje je naknadno potreben nov davkoplačevalski denar, ali pa si morajo posamezniki prešolanje plačati sami. V obeh primerih sta zapravljena čas in denar.

Načrtovanju vpisa vedno posvetili vso dolžno pozornost

V vseh mandatih mojega vodenja vlade RS smo načrtovanju vpisa vedno posvetili vso dolžno pozornost in tako bo tudi letos, ne glede na nerganje posameznikov, ki vidijo samo svoje ozke vrtičke in ne delujejo družbeno odgovorno. V vladi je odgovornost tako kolektivna kot posamična. Zato bo o tem, koliko vpisujemo za gospodarske profile, soodločal tudi minister za gospodarstvo, glede agronomije minister za kmetijstvo, glede sociale minister za delo in socialo ipd.
Vlada bo o soglasju k vpisnim mestom, katerih razmerja v grobem prikazuje spodnja tabela, odločala odgovorno. Od takšnih odločitev je namreč predvsem odvisno, kakšne bodo vaše plače in pokojnine v prihodnjem desetletju," je premier Janez Janša zapisal na Facebooku.

* Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2021 ob 7:41 gost

      FDV smer obramboslovje prvo zapreti ! Iz nje prihajajo sami idioti !

      16 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.02.2021 ob 8:02 Gajdar gost

      Naše fakultete bi želele še naprej masovno proizvajati Rogovce. Poglejmo si Kitajsko naprej jo vlečejo inženirski izdelki njihovih fakultet. Takoj je potrebno zmanjšati število razpisnih mest na družboslovju, posebej še tistih, ki poučujejo kardelizem, marksizem in stalinizem.

      16 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.02.2021 ob 8:11 gost

      Ka se je tistim trejn kozan ftrgnulo na sobuškun jezeri nastavil su se tak kak či bi točnu z Avstralije priletel. Z klinike za debilen kere lastnik je Janez grozni.

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.02.2021 ob 8:15 gost

      Prav maš stjmi je Nej vse vidi. Vej se pa zna što su pa kasu. Bolan, bolan debilno.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.02.2021 ob 8:22 gost

      Deleč smu prišli ka de našim otrokom največji debil v državi komandiral kam naj grejo v šolo. Ta človek je res za nek zaprti oddelek ki nima ključa za odklepati.

      12 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.02.2021 ob 8:36 gost

      Kaj se pa je tako hitro umaknil članek iz soboškega jezera. Pa kao lepo so tri ribice na snegu ležale.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.02.2021 ob 8:37 Karel K. gost

      Obramboslovje, politologijo,, umetnost, družboslovje za tričetrtine zapreti, saj te usmeritve izobražujejo nepotrebne ljudi, kateri potem imajo vodilno vlogo v slovenski politiki, znanosti, gospodarstvu. Tudi ekonomije je preveč. Inženirji, matematiki, kemiki in ostali naravoslovci pa moraqjo s trebuhom za kruhom v tujino, saj tam te profile z obema rokama radi sprejmejo ne pa družboslovcev, obramboslovcev, politologov. Na temelju sedanjega stanja vidimo, ko sta nam predsednik vlade obramboslovec Janša, pred njim umetnik Šarec, pred njim pravnik Cerar in predsednik države politolog Pahor, vsi izobraženi v slovenskih titoističnih izobraževalnih ustanoveh kjer je temelj znanja titoistična ideologija in politična usmeritev, torej primerna politična usmeritev, da so to ljudje brez strokovnega znanja, zato se počutijo manjvredne in se zaradi pri opravljanju svojih funkcij poslužujejo maščevanja, neupoštevanja pravnega reda, da lahko izsilijo svoje neumne zamisli v praksi in se pred domačo in tujo javnostjo na ta način postavljajo kot suvereni voditelji Slovenije..

      7 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.02.2021 ob 12:31 gost

        Ka si pa te tij kreten po izobrazbi ,ka znaš vse te gospode šinfati!!!!!???????? po mojem eden veliki DREK!!!!!

        3 9 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.02.2021 ob 12:43 Karel gost

        Diktatorsko predstanje Janšizma, saj se je Janša izobraževal in vzgajal v dugu titoistične ideologije in političnega sistema. Ne v Titoizmu ne v Janšizmu ni demokratičnosti niti demokratičnega predstanja.

        3 5 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.02.2021 ob 8:48 gost

      ,,, Karel,,, bedak zabiti debilni vse zapreti pa tako tele nesposobno debilno biti kot ga imamo na vladi Janez grozni in njegovi hlapci. Keri ne premorejo niti osnovne šole vsaj po obnašanju ki ga kažejo že eno leto.

      13 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.02.2021 ob 9:17 Karel gost

        Ti gornji bedak zabiti, sicer vsebine kar si napisal nisem v celoti razumel saj je to napisano v kitajščini, Janezu moramo še dodati Kučana, Šarca, Erjavca, Bratuškovo, Meseca, Hana, Fajonovo, saj se vsi ti obnašajo že dolga leta kot da nebi imeli niti osnovne šole dokončane

        7 12 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      01.02.2021 ob 9:00 gost

      Zopet je dokazal da govori eno ( tokrat se globoko strinjam s tem kar je napisal ) dela pa drugo. Privatni univerzi v lasti SDS podpornika in ideologa Petra Jambreka, ki izobražuje kader za mešanje megle, je neupravičeno dodelil dva milijona evrov. Resnično moramo ukiniti kar nekaj univerz ( tako javnih kot privatnih ), ker jih imamo preveč na število prebivalcev. V Jugoslaviji smo imeli odličen šolski sistem, a so ga " pametnjakoviči " spremenili. Uvesti nazaj poklicne šole in ukiniti nekaj gimnazij. O fakultetah sem že povedal, da jih je veliko preveč in neustrezne smeri. Uvesti tudi vsaj 6 mesečno ( bolje 12 mesečno ) obvezno služenje vojaškega roka, da se razvajena mladina nauči reda, discipline in samostojnosti. Pa ukiniti takoj študentsko in dijaško delo. Ali študiraš ali delaš. Veliko njim ni namen dokončati študija pač pa izkoriščajo študentske ugodnosti in lepo živijo na ta račun. Janša tu te podpiram, čeprav sem tvoj nasprotnik, potrebno je tu napraviti red. Pa zdravniki, katerih šolanje državo veliko stane ( in podoben kader ) podpisati pogodbo, da po študiju obvezno opravijo v Sloveniji 10, 15, 20 ( ustrezno določiti ) dela preden lahko gredo v tujino. Zdaj pa v ogromno primerih šolamo kader za tujino - kader, ki nam ga najbolj primanjkuje. P

      14 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.02.2021 ob 9:17 gost

        Zakaj četrt komentarja manjka? Pa na pomembna področja ne postavljati starčkov ( svetovalec predsednika države 85 let star dr. Ernest Petrič ). Na število prebivalcev smo verjetno rekorderji po številu gimnazij, visokih šol, univerz. Ukiniti gimnazije in univerze katerih diplomanti se nabirajo na zavodu za zaposlovanje, ker za njih ni dela. Janša napravi tu red, če imaš jajca. Tu te res podpiram, čeprav sem tvoj nasprotnik. Nekdo mora to norijo ustaviti, ker državo preveč stane, da izobražuje kader za tujino ali za socialno pomoč.

        17 6 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      01.02.2021 ob 9:36 gost pet gost

      Ojoj, ti zadnji kak si zabiti. Sigurno si v sdss stranki. Se vidi ,kdo je tan, pa poišči si spričevalo, ka se boš spomno v keron razredi si zaključo šolanje. Ja, takši se oglašajo, kama smo prišli. Sicer pa, kdo le posluša toga do skrajnosti sprijenega tviteraša. Meni nima on kaj povedati, ga ne poslušam, ne gledam in im ne nezanima, kaj tupi očitno samo njegovim bedakom.

      10 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.02.2021 ob 9:47 gost

        Si zmožen napisati kaj v mojih dveh komentarjih ne drži? Niti nisi sposoben prebrati in razumeti napisanega. Jasno sem zapisal, da sem Janšev nasprotnik, torej ne morem biti član SDS. Nikoli nisem bil član kakšne stranke. Gledam pa na svet in dogajanje realno in ne kot vi razni politični navijači. Zdaj se pa potrudi in zapiši kaj v mojih komentarjih ne drži. Boš zmogel?

        12 6 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      01.02.2021 ob 10:05 GOST gost

      NADE ZMOGEL KA JE TUMPAST GOSPOD MA PRAV RABIMO POKLICE NEJ PA ROGOVCE

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      01.02.2021 ob 10:34 gost

      Df zastonj se izmotavleš, ne samo da si sdsovec, še glavna marioneta Janše si, njegova desna roka. To že vsi vemo. Ne delaš ti njemu zastonj reklamo vsak dan v letu.

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      01.02.2021 ob 10:42 gost

      Kako so skočili debili,,, buziji,, SDS. Ko nim napišeš kar jih prizadane resnico. Vse žaljivke ti učitajo kar so se na izobraževanju za debile naučili. V taboru Janeza groznega.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      01.02.2021 ob 10:49 gost

      Janez grozni,,,,,, je postal šolski minister. Neverjetno debil bi se verjetno rad izobraževal. Da ga nebo celi svet zasmehoval. Kajti vsi tuji novinarji imajo veliko povedati glede njegove nesposobnosti in tvitanja kjer je po debilnosti prehitel samega Trampa.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      01.02.2021 ob 10:55 gost

      To pišeš vse za sebe. Tvoj vzornik Janša je isti debil kot ti. Vidva sta si kot dvojčka, nihče ni večji Janševec kot DF hlapec Jernej.

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      01.02.2021 ob 11:05 V razmislek gost

      Čudim se, kako tukaj vsi nergajo in se razburjajo, resničnega uvida v stanje pa nima nihče. Poglejte, prosim vas, kateri poklici so pri nas deficitarni. Zakaj jih ne produciramo, da hodijo k nam delat vse od Ukrajine dalje? Nasi ljudje pa v Avstrijo. Res je skrajni cas, da se nehajo solati nekateri profili, drugim pa je treba dati poudarek. Si lahko predstavljate ta podatek? V mojem kraju, navadna vas s 350 prebivalci, imamo tri diplomirane kulturologe, dva diplomirana zgodovinarja, 4 profesorje in celo dipl. teologa - pa niti enega zidarja, pleskarja ali človeka, ki bi znal narediti kaj z elektriko ali vodo. Po te profile hodimo vse dol do Hrvaške. No, oni diplomirani pa so na listah brezposelnih, občasno na javnih delih, dva imata pa srečo in sta na blagajni v Šparu. Pa nobeden mlajši od 28 let. Politika izobraževanja mora biti ustrezna narodu in potrebem države, ekonomije in vsega, kar iz tega izhaja. Tako pač gledam na te stvari jaz, pa če je tu Janša poleg ali ne.

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      01.02.2021 ob 11:10 gost

      Policija zaposluje imajo razpis! Prvo selekcija,če si sprejeti,pa še dve leti študija in služba te caka,če napraviš!

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      01.02.2021 ob 12:38 pišta gost

      Vsi vij gobezdači ,ki se tako nesramno razpisujete po tem profilu , ste sigurno kreteni na kubik!!!!!!! Ker če bi nekaj bili ,kot se bahate , potem nebi imeli časa se tukaj preseravati in ukvarjati z tako primitivnimi razlagami idijotov in kretenov brezdelja! Vsi izhajate iz šol teoretičnih lapanj ,kar se pa tiče realnosti pa ste pod pragom osnovnošolcev ! Zato gobec zapreti pa se spraviti si kruh služit ne čakat miloščine in moledovat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.02.2021 ob 13:16 gost

        Pištek in kdo si ti? Tisti pijanček, ki je po Radencih ceste pometal? Po tvojih komentarjih sodeč, si ravno tisti pijanček, ki je pri prvi gostilni metlo izgubil.

        6 2 Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      01.02.2021 ob 12:45 kilonja gost

      V Sloveniji je kakšne 10.000 študenstkih mest neupravičeno razpisanih, ljudje z ekonomsko fakulteto delajo v trgovinah na kasi kot navadni delavci, Diplomiranih sester je že zdaj za 50 % preveč, potem še razni xy terapevti, pa animatorji, pa bio psihologi pa ne vem kaj vse še...obvezno zmanjšati števiolo študentov ! S prekomernim študenstkim številom so si , tudi državna podjetja v preteklosti bogatila bančne račune, imeli so namreč delavce ki niso bili obdavčeni, komunajzerska etika pač in to je bilo desettisoče ljudi ki tudi NISO vlagali v pokojninsko blagajno !

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      02.02.2021 ob 2:34 gost

      Če ima prav ali ne, tega se ne spraviš delat vrat na nos tik pred zdajci, ko so načrti za študijsko leto 2021/22 usklajeni, pa še sredi epidemije. Da se sploh ne spuščam v to, kako vse to doživljajo dijaki zaključnih letnikov, ki nimajo pojma, kaj pričakovati. Ali stotine predavateljev, ki naenkrat ne bodo več imeli polne obveze. Poleg tega bi se lahko zavedali, da cilj ni, da gremo nazaj na njive delat, ampak da iščemo rešitve, ki nas bodo razbremenile, in za to je potreben izobražen kader. Poleg tega je ljudi (otroke) navdušiti nad tem in jih spodbuditi k temu, da se bodo odločali za "uporabnejše" poklice. Če jih bomo naenkrat zgolj silili v nekaj, kar jih povsem ne zanima, tudi ne bomo dosegli ničesar razen to, da bo generacija izgubljena. To so dolgoročni procesi, ki se ne rešijo samo z omejitvami vpisov.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.