https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

V nedeljo se pričakuje prva pošiljka cepiv proizvajalca AstraZeneca

3.2.2021  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali Neda Hudopisk, dr. med., predstojnica Območne enote NIJZ Ravne na Koroškem, direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik dr. Aleš Rozman in dr. Borut Štrukelj, redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani.

Najnovejši podatki o stanju bolezni covid-19 še niso dostopni, razlog naj bi bile tehnične težave na NIJZ.

Epidemiološki potek regije Koroške

Neda Hudopisk, dr. med., predstojnica Območne enote NIJZ Ravne na Koroškem je pripravila predstavitev poteka epidemije na Koroškem. Povedala je, da je Koroška tako majhna, da hitro pride do premikov gor ali navzdol glede okužb. Domovi za starejše na Koroškem so trenutno v mirovanju glede okužb. Okužba najhitreje kroži znotraj družin, sicer pa je tudi to tako kot v večini drugih regij. S cepljenjem so začeli 27. decembra, držijo se strategije, ki jo je predpisala vlada. Cepljenih je okrog 2 odstotka reije, bolezen pa je prebolelo okrog 12 odstotkov vseh Korošcev. Hudopisnikova je poudarila pomen hitrega testiranja, tudi testiranja šolnikov. 

 

O cepivih in cepljenju je govoril dr. Štrukelj

Dr. Borut Štrukelj, redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani je povedal več o cepvih in cepljenju. Včeraj je bilo v tretji fazi testiranja cepiv dvajset cepiv, od teh je osem cepiv, ki imajo že odobrena delna dovoljena, dve pa popolno dovoljenje. Čeprav imajo cepiva delno dovoljenje, to pomeni, da so že v uporabi in se jih še naprej spremlja dodatno leto pri njihovem delovanju. Štiri cepiva so že umaknili iz razvoja. Cepivo Moderne je začela s klinično študijo za mladostnike od 12 do 18 let. V nedeljo se pričakuje prva pošiljka cepiv AstraZenece v Sloveniji. Gre za DNA cepivo in in se kaže kot 70-odstotno učinkovito. Glede na vse dejavnike, ki vplivajo na učinkovitost, je to zelo dobro učinkovito cepivo. Slovenija je ob tem ubrala strategijo, da bo cepivo prišlo do posameznikov, ki ne morejo priti do cepiva. To pomeni, da bodo lahko cepljeni tudi vsi nepokretni. To cepivo je zelo podobno cepivu Sputnik V, ki so ga razvili Rusi. Družba,ki razvija cepivo Sputnik V, je že zaprosila za dovoljenje za registracijo tega cepiva. V registraciji so še druga cepiva. Zelo pomembno je, kje so bila narejena klinična testiranja določenega cepiva. To namreč kaže, kako učinkovita so glede na mutacije virusa, ki krožijo po svetu. Trenutno se bojijo nove mutacije virusa, a so te mutacije še obvladljive s temi cepivi, ki jih imamo na voljo. Štrukelj je povedal, da cepljen človek z dvema dozama lahko še vedno zboli za covidom, vendar je to malo verjetno. To pomeni, da tak bolnik nima zadosti protiteles. Po prvem odmerku zaščita ni sto odstotna, zato lahko posameznik prav tako zboli. Po cepljenju naj bi bila zaščita daljša kot so predvidevali. Praktično se odsvetuje cepljenje dveh različnih doz z dvema različnima cepivoma. Obetajo tudi zdravila, ki so v razvoju. Razvijajo se hitri testi, kjer bo odvzet vzorec sline, ti bodo primerni za mladostnike. Najbolj zanesljivi pa ostajajo PCR testi. 

Drugi odmerek cepiv je bolj intenziven in je več neželenih učinkov, to so simptomi, ki so enaki prebolevanju covida, ti pa izvenijo v roku 48 ur. Ti simptomi pomenijo, da telo tvori veliko protiteles. Kar se tiče cepiva AstraZenecinega cepiva pa je to zelo učinkovito in zato so priporočili ta način cepljenja, če se bo izkazalo, da cepivo ni tako učinkovito, pa bo res namenjeno mlajši populaciji. Svoje cepivo razvija tudi Slovenija, kjer naj bi se cepivo apliciralo preko nosne sluznice. Težava je predvsem časovnica. 

"Kot znanstvenik ne morem podpreti ideje čredne imunosti," je povedal Rozman

Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik dr. Aleš Rozman je predstavil situacijo v bolnišnici Golnik. Tam normalno oskrbujejo bolnike, torej se čuti rahel upad bolnikov. Pojavnost virusa je še visoka, zato covid oddelkov še ne morejo zapirati. Želijo si, da bi se odprla vrata za druge bolnike, ki potrebujejo zdravljenje in ne samo covid bolnike. Za to je potrebno omejiti virus. Zlepa se ta nova realnost ne bo zaključila, je povedal Rozman. Vendar gre za tek na dolge proge, je dodal. Sam osebno ne more podpreti ideje, da bi ukrepe umaknili in pridobili čredno imunost, saj bi bile bolnišnice prenatrpane. Začasno čredno imunost lahko dosežemo samo s cepivi, je dodal. Težava pa je, da cepiva prihajajo prepočasi. Edina pomoč tukaj so ukrepi, ki jih moramo upoštevati. S tem virusom se bomo ukvarjali še več let, saj gre za virus, ki zelo hitro mutira, je povedal Rozman. Trenutno imamo tri variante tega virusa, britanska se hitreje širi in lahko pomagajo cepiva, ostali dve varianti pa sta bolj zaskrbljujoči. Število virusa se mora zmanjšati, zato se mora število potovanj zmanjšati, da se omeji vnos novih variant, je prepričan Rozman. Rabimo strateško razmišljanje in dolgoročni plan, je povedal Rozman. Najti je potrebno pameten način.

Tudi Rozman se strinja, da so PCR testi bolj zanesljivi kot hitri antigenski testi, ki so relativno zanesljivi, ne pa absolutno zanesljivi. Hitri testi so pomembni, ko je okužb veliko, ko jih bo manj pa se bodo vrnili na testiranje s PCR testi za vse. Bolniki v bolnišnici Golnik so pretežno starejši, najmlajši bolnik pa je star 35 let, ki prej ni imel težav. Ko bo manj bolnikov s covid, se bodo odpirali drugi oddelki. Slovenska epidemiološka krivulja je unikatna, je povedal Rozman, zakaj je tako, pravi, da se bo v to moral vključiti širok krog strokovnjakov, da se bo to nekako normaliziralo. Kot družba lahko omogočimo sproščanje ukrepov, na osebni ravni moramo biti disciplinirani, tako si bomo lahko dovolili bolj sproščeno življenje. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.02.2021 ob 12:59 gost

      So ti trije veliki nakladači že cepljeni? Če so za slovensko zdravstvo neprecenljivi, bi morali biti prvi cepljeni. Ne ono Janševo mantro - ko pridem na vrsto. Pozna kdo državo, ki ima od začetka te epidemije dnevno dve tiskovni konferenci o tem virusu? Resno vprašam in prosim resen odgovor.

      12 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.02.2021 ob 13:26 gost

        Ti gospodje naj kar čakajo na vrsto, prvo smo starejši, če moramo čakati mi naj tudi oni, nema privilegij. Glede tiskovnih, kok smo slabo obveščeni in pravilno informirani mislim, da bi moralo biti še več tiskovnih dnevno.

        11 8 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.02.2021 ob 14:23 gost

        13:26, če si v tej dobi računalništva in interneta slabo obveščen, ,moraš biti resnično veliko budalo. Takšne ima puklasti kaplar najraje. Star sem 71 let in me samo mrtvega lahko cepijo.Pameten človek, ki pozna tuje jezike, lahko vse informacije sam dobi in se po svoji presoji sam odloči kako bo živel. Primitivne ovce pač sledijo pastirju - tudi v prepad.

        10 6 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.02.2021 ob 13:19 gost

      Poleg vse zmede, ena pozitivna informacija glede cepijva. Izgleda da je cepivo od astreZeneke najboljše, škoda da je dobimo najmanj. Samo da bo do jeseni čim več, da ne bomo spet zaprti.

      7 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.02.2021 ob 14:43 gost

      Gost pri starosti 71. Pa kaj se glasis, sto tejbe sijli nišce, če nikan nejdes, ka se doma in se držiš ukrepov ti Nej mus ne ve ka se bunis, jaz v mojon imeni in za mojo starost znan ka mo. In te Nika ne briga za menej.

      4 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.02.2021 ob 15:10 gost

        Nehajte že vsi srati s tem obveznim cepljenjem po vsej sili. Ljudje nismo živina, da si bo neka oseba zaradi svojih intersov izmislila, da nas morajo vse prisilno cepiti. Poleti bom šel brez cepljenja na hrvaško morje pa se lahko vi skupaj z Janšo jebete. Tudi k otrokom hodim v druge občine. Tudi z vnuki in vnukinjami se družim. Pa še vedno sem živ. Čudo geli kmet ( ica )?. Če bi kaj vedel ( a ) o cepivu,bi ti moralo biti jasno, da lahko kljub cepljenju raznašaš virus in zboliš. Zaščitne ukrepe boš pa imel ( a ) še zelo dolgo, tudi, če se vsi v vaši vasi ( mestu ) cepite.

        6 3 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.02.2021 ob 15:16 gost

      Vsi iz inštituta,,,, jožef Štefan,,, se grejo neke debilen novinarje. Namesto da bi razvijali cepivo kot to delajo po drugih državah sveta. Kajti inštitut mora biti usmerjen v razvoj. Ne pa v masanje megle kot se pri nas dogaja. Ker niso sposobni narediti cepiva so si izmislili slovenski sev. Debili in se s tem izpostavljajo da se druge države iz njih smejijo kako so nesposobni. Hrvati se pa ukvarjajo kako vse odprti in začeti normalno živeti. Italija sploh ni zapirala šol od septembra imaj vse odprto. Hrvati že štiri tedne brez problema hodijo v šolo. Brez posranih nezanesljivi testov. Mi pa pišemo številke zraven samo da imamo več koronekov. Da bo,,, grof Drakula,,, bolj varen v sedlu. Nihče nima od sosedov policijske ure nobenih regijskih prehodov. Sploh ne vejo kaj to je.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.02.2021 ob 15:29 gost ob 13:26 gost

      dva ORMOŽA ti ne pomagata, zgnili v domači vukojebini in se ne prikaži na svetlo, gniloba umazana.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.02.2021 ob 17:44 Yoully gost

        _Od doma zaslužim dobro plačo od 7300 do 9600 ameriških dolarjev na teden, kar je neverjetno, manj kot leto dni nazaj sem bil brez službe v groznem gospodarstvu. Zahvaljujem se Bogu vsak dan, ko sem bil blagoslovljen s temi navodili in zdaj je moja dolžnost, da ga plačam naprej in ga dam vsem, Tukaj delam. -------> https://bit.ly/3rgMKrL

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.02.2021 ob 23:22 Zlovenistan gost

      Narod hlapcev on ovc.bojte se zmešanih ljudi katerim se je totalno odpeljalo od tega medijskega posiljevanja z "epidemijo" in "virusom". Ko vidis soseda da na lastnem dvorišču nosi masko pol veš da je svet šel v K...C.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.02.2021 ob 8:06 šilček gost

      V ponedeljek bom dal na trg cepivo slivovico,zastonj.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      04.02.2021 ob 8:42 gost

      Slivovica je dobro zdravilo sam je Nej za vse. Vsi deni buziji ne pijju Slivovica oni pijiju,, koktajliče,, z dežnikeci pisanimi.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.