https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Dnevnim migrantom ne bo potrebno predložiti negativnega testa

5.2.2021  

Trenutno poteka dopisna seja vlade. Na dnevnem redu seje so tudi spremembe in dopolnitve Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Odlok bo danes objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije in bo začel veljati jutri.


Vlada je omilila danes uveljavljeni ukrep, da morajo štiri skupine ljudi, vključno z dnevnimi delovnimi migranti in tistimi, ki mejo prehajajo zaradi šolanja, ob vstopu v Slovenijo predložiti negativen izvid testa na novi koronavirusa. Od sobote ga bodo morali predložiti samo tisti, ki bodo prišli iz države EU s slabšo epidemiološko sliko.

"Negativni test PCR ali hitri antigenski test, ki ni starejši od 7 dni morajo od sobote predložiti, le če prihajajo iz držav članic EU ali schengenskega območja z višjo 14-dnevno incidenco okužb na 100.000 prebivalcev od Slovenije. Med drugim ga mojajo predložiti dnevni delovni migranti, ki delajo v eni od članic EU ali schengenskega območja s slabšo epidemiološko sliko kot v Sloveniji. Te so trenutno tri, Španija, Portugalska in Češka. Seznam se bo dopolnjeval vsak teden," pove Maja Bratuša in doda, da bo to veljalo tudi za osebe, ki dnevno ali občasno prehajajo mejo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje v Sloveniji, EU ali schengnu.

Odlok predvideva poenostavitev izjem, ki so v veljavo stopile danes. Ob prihodu iz držav članic EU ali schengenskega območja, ki imajo boljšo epidemiološko sliko, lahko določene izjeme vstopajo še naprej brez napotitve v karanteno in brez predložitve negativnega testa.

 

3. državljana države članice EU ali schengenskega območja, ki prihaja iz druge članice EU ali schengenskega območja, kjer je opravljal varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oskrbo ali nego družinskih članov, starševsko skrb in stik z otrokom, vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, ki ga ima v lasti, najemu ali uporabi, ali je odpravljal neposredno nevarnost za zdravje, življenje in premoženje, in se čez mejo vrača v roku 12 ur po prehodu meje,

4. osebo, ki je naročena na zdravstveno storitev v Sloveniji in se čez mejo vrne takoj po opravljeni storitvi. Če je na zdravstveno storitev naročena mladoletna oseba, lahko pod enakimi pogoji vstopi njen skrbnik, če potujeta skupaj.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.02.2021 ob 7:56 gost

      Gdaj bomo prekmurski migranti lahko šli malo na slovensko obalo šetat. Ali pa v Ljubljano pogledat grad in kako galerijo.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.02.2021 ob 19:35 gost gost

      Pa ta bedasta vlada se sama iz sebe dela norca oz. puklasti pokvarjenec, ki itak o vsem odloča. Vsak dan novi ukrepi, nove omejitve, ki ne zdržijo niti pol dneva. Sramota od vlade, sramota od države. Prekleto puklasto budalo in njegove ovce brez pameti. Pa ne v idite, ka se celi svet dela norca iz nas zaradi puklastoga bednika? Kdor koli bi bil boljši kak to sranje tviteraško, samo, ka se ga rešimo.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.