https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Od jutri se bo pozitivne hitre teste potrjevalo še s PCR testi

12.2.2021  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali minister za javno upravo Boštjan Koritnik, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje mag. Marija Magajne in Benjamin Wakounig, predsednik Slovenske gospodarske zveze na avstrijskem Koroškem, o izkušnjah glede ukrepov v času epidemije v Avstriji.


Aplikacijo si je preneslo 371.246 uporabnikov

"Aplikacijo #OstaniZdrav si je do danes preneslo 371.246 uporabnikov. V zadnjem tednu januarja smo uporabnike obvestili o obsežni posodobitvi aplikacije #OstaniZdrav, ki je zajemala tudi interoperabilnost oz. čezmejno izmenjavo ključev," pove Boštjan Koritnik. 

Aplikacija #OstaniZdrav si bo izmenjevala oddajne kode z vsemi aplikacijami, ki uporabljajo sistem za obveščanje o izpostavljenosti, ki sta ga vzpostavila Google in Apple. Do zdaj je uporabnik #OstaniZdrav z namenom, da bi bil obveščen o tveganem stiku z uporabnikom druge aplikacije, moral naložiti tudi drugo aplikacijo v tisti državi, kjer se je nahajal. Zato se je EU odločila vzpostaviti evropski centralni strežnik.

Nalaganje drugih aplikacij ob potovanju v države, ki sodelujejo v čezmejni izmenjavi, po novem ne bo več potrebno.

Večjo grožnjo predstavljajo novi sevi v naši soseščini 

"Epidemiološka situacija se nekoliko umirja. To umirjanje ne pomeni, da smo iz najhujšega. Število je še vedno zelo visoko, če se primerjamo z ostalimi državami. Večjo grožnjo nam predstavljajo novi sevi v naši soseščini. 

Testiranje je enkrat tedensko potrebno še naprej za vse zaposlene v vzgojnih in izobraževalnih ustanovah. To ne pomeni, da se vse testira na en dan, ampak se testiranje ustrezno razporedi čez celotni teden. 

Po novem se ni več potrebno testirati tistim, ki so cepljeni z obema odmerkoma ali so koronavirus že preboleli (preteklo najmanj 21 dni in največ 6 mesecev)," je dejala državna sekretarka na MZ. 

Novost 

Vsi pozitivni hitri testi se bodo od sobote potrjevali s PCR testi. " V primeru pozitivnega hitrega testa, bo uporabnik na mobilni telefon dobil sporočilo, v katerem bo navodilo, kako ravnati naprej. Že izvajalec hitrega testiranja naj bi ga sicer kontaktiral in napotil na odvzem še enega brisa, lahko pa ga tja napoti tudi osebni zdravnik. Posamezniki, ki so bili pozitivni na hitrih testih, morajo biti v samoizolaciji," poudari državna sekretarka.

V statistiki bo okužba zabeležena, šele ko bo potrjena tudi s PCR metodo testiranja.

"K frizerju v Avstriji ne moreš brez negativnega testa"

"Avstrija ima velike težave, Tirolska se bo jutri za dva tedna popolnoma zaprla. Vstop in izstop iz Tirolske bo možen samo z negativnim testom.

Avstrija je z 10. februarjem uvedla nove ukrepe. Število testiranj se je zelo povečalo. Cepljeni so bili zdravstveni delavci in oskrbovanci v DSO. Cepljenje poteka zelo počasi, tako kot v vseh državah EU.

K frizerju v Avstriji ne moreš brez negativnega testa. Učenci se lahko testirajo doma," izpostavi Benjamin Wakounig.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.02.2021 ob 11:48 novinarxxyy gost

      tak naslov, medtem ko v članku sploh stavka ni o tem. to je drugo, kar so prikazali. dejstvo, da napisanega ni nič v zvezi s čim je naslov. nimate blage veze o novinarstvu

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.02.2021 ob 19:17 gost gost

      Zakoj pa te sploh treba hitre teste?

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.02.2021 ob 19:43 123 gost

      Tudi gospa magajne v treh urah poda dve različni informaciji o isti stvari in zdaj takim verjeti

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.02.2021 ob 23:16 Gost gost

      Saj ni treba verjeti. Ce bi rad zbolel se okuzi in bos potem sam sebi verjel.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.