https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Pomurska regija znova z manj okužbami in boljšo epidemiološko sliko

15.2.2021  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Alenka Forte, prof. dr. Simon Podnar, strokovni direktor Nevrološke klinike UKC Ljubljana in prof. dr. Darko Černe, predstojnik Kliničnega inštituta za klinično kemijo in biokemijo UKC Ljubljana.


Od sobote naprej se pozitivni hitri testi sproti preverjajo s PCR testi. Pomurska regija je znova pod slovenskim pragom povprečja tako sedemdnevne kot včerajšnje incidence. Nahajamo se v oranžni fazi. 

Državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Alenka Forte je povedala, da nas do konca epidemije čaka še nekaj tednov, morda celo mesecev. Poudarila je, da je ob sproščanju ukrepov, še vedno potrebno spoštovati vseh preostalih ukrepov, ki veljajo, še posebej higienskih. Prihaja čas povečanega pojavljanja okužb dihal, zato je pomembno, da prostore prezračujemo, se izogibamo telesnih stikov z ljudmi, ki kažejo okužbe dihal, vzdržujemo distanco, si redno umivamo roke in le-te razkužujemo, če nimamo dostopa do vode. Pri maski je potrebno upoštevati, da jo prijemamo le za gumice in jo odlagamo na čiste površine, če jo moramo odložiti. V trgovinah si razkužujmo roke in vzdržujmo razdaljo in upoštevajo oznake, je pozvala. Še naprej bodo izvedena hitra testiranja. Po novem se ni potrebno testirati osebam, ki so bile cepljene z dvema odmerkoma cepiva, vendar odvisno s katerim cepivom in po kolikem času. Tisti, ki so preboleli covid, morajo imeti potrdilo od zdravnika. Potrdila si lahko natisnejo s pomočjo portala zVEM. 

Hitri testi so kljub nezanesljivosti pomembni za ugotavljanje okužb

Prof. dr. Darko Černe, predstojnik Kliničnega inštituta za klinično kemijo in biokemijo UKC Ljubljana je predstavil hitre antigenske teste in njihove prednosti ter slabosti. Ti testi sodijo v posebno področje laboratorijske medicine. Testi se izvajajo zunaj laboratorija, izvajajo pa jih nelaboratorijski delavci, ki so priučeni ravnanja z njimi. Zaradi analize in ravnanja z njimi se ne morejo primerjati s tistimi, ki se uporabljajo v organizirani laboratorijski dejavnosti. V laboratoriju se lahko nekatere dejavnosti kontrolirajo, tudi zato so njihovi rezultati takšni, kot so. Pozitivni učinki so, da jih lahko izvajajo z množičnim pristopom, cena testa je dostopnejša in udeleženec testa lahko vidi potek analize. Imajo močan motivacijski element, je prepričan Podnar. Strokovnjaki imajo bistveno višje standarde pri testiranjih, kljub temu pa vidijo pozitivno plat teh hitrih testov, da bo epidemije prej konec. Vidi tudi pozitivno plat tega, da bi hitre teste opravljali doma. 

V prvem valu ljudje niso prihajali po pomoč v bolnišnice

Prof. dr. Simon Podnar, strokovni direktor Nevrološke klinike UKC Ljubljana je predstavil delo med epidemijo na Nevrološki kliniki. Opazili so, da so bili ljudje med prvim valom bolj prestrašeni, zato je bilo manj bolnikov, trenutno pa opažajo, da je pacientov več in se vrača stanje v tisto, pred epidemijo. Imeli so tudi veliko okuženih med zaposlenimi, nekaj jih je že cepljenih, veliko pa jih je prebolelo okužbo. Omenil je, da zdravstveni delavci v veliki meri še oklevajo nad cepljenjem, kar ga žalosti. Trenutno še vedno nekaj medicinskih sester pomaga na covid oddelkih. To jih pri svojem delu omejuje. Kljub velikemu številu pacientov, niso odklanjali pacientov, je povedal Podnar. Cepljenje poteka prepočasi in ljudje ne kažejo navdušenja nad cepljenjem, je dodal in še nismo iz epidemije. Dokler nismo dovolj precepljeni, je potrebno upoštevati vse ukrepe, ki veljajo. V spomladanskih mesecih pričakuje, da se bo epidemija umirila in bo tudi več ljudi cepljenih, da se v jeseni situacija ne ponovi. Na Nevrološki kliniki imajo stalne težave z vdori covida, kljub temu je tega manj, ker so nekateri že cepljeni ali prekuženi. Testirajo tudi s hitrimi testi tako zaposlene in paciente. Trenutno poskušajo bolj striktno izvajati testiranja med pacienti na tretji in sedmi dan sprejema in ob prihodu. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.02.2021 ob 13:52 virusa ni to je španska gripa gost

      Jes to nikakor ne razmin .Nekaj kednov nazaj pune bolnice vse betežno in za čuda na enkrat vse zdravo .V bolnicaj ne prejemajo zdravil in kljub temu vsi zdravi . Zdaj bo malo mir ko mine sezona dopustov in seveda Slovenčki masovno na Hrvaško riti lizat po tem pa spet virus .

      6 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.02.2021 ob 13:56 gost

        Če bi končal vsaj prvi razred, in bi vsaj malo poslušal stroko in ne politiko bi vedla in zazumel ne pa da poslušaš vaške čenče cepec.

        12 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.02.2021 ob 14:54 gost

      Kero stroko ministra za zdravstvo debila nesposobnega diktatura,,, Janeza groznuga,,,. Strah in trepet svojim hlapcem podložnikom. Zdaj njin je vsejn zagrozu z interpelacijo če ga nepotpreju je vse da postrliti. Vsi že maju pune lace dreka in sami sebe se bojijo vsi keri ga ne podpriju. Janez grozni ži ma giljotina kridi što ga nepotpri.

      4 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.02.2021 ob 14:57 gost

      13.56 debil si pa niti prvuga Nej končal. Ker drugače bi sam razmišljal Nej ka to namesto tebi hlapca dela vse mogočni tvoj diktator.,,,, Janez grozni,,,,.

      4 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.02.2021 ob 15:00 gost

      Danes v MS. Kolone pred trgovinami katastrofa, komaj kak parking fraj. No te mo se pa čudili ponovnemu zaprtju čez tri tedne in tretji val. No potem bo pa malo boljše poletje, ampak ne za dolgo, ker bodo Slovencki masovno šli po Covid na Hrvaško obalo.

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.02.2021 ob 15:21 gost

      Debili ste vsi po vrsti kateri ste v svojem začaranem svetu, in ste proti vsem in politiki JJ. Kateri vas hrani. Škoda da imamo ca. 1% takih debilov, ki kršijo in uničujejo vse. Hitler bi takšne po kratkem postopku.

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.02.2021 ob 18:00 123 gost

        Desničarska vlada krši vse tisto ka je sama zapovedala, samo vaša Nova24 to ne poroča

        4 6 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.02.2021 ob 15:26 gost

      Tij debil se pa lejko zapriš v bunker pa debila Janeza groznuga sebov zemi. Pa še du leta 2090 vo ne prvlejcita. Za ostale pa kavaj briga ka što dela. Štekaš debil pederski.

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      15.02.2021 ob 18:16 Hope gost

      I am making 10,000 dollars at home on my own laptop. Just to work online 2 to 4 hours properly. so i make my family happy and you can to check it out what i do......... https://bit.ly/39JrDqt

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.