https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Poslanci izglasovali spremembe volilnih okrajev

16.02.2021 ob 17:00  

Po več kot dveh letih, odkar je ustavno sodišče ugotovilo neustavnost dela volilne zakonodaje, so poslanci danes s 45 glasovi za in 28 proti sprejeli novelo zakona o določitvi volilnih enot, ki spreminja meje nekaterih volilnih okrajev pri volitvah poslancev v DZ.


Potem ko je ustavno sodišče pred več kot dvema letoma zaradi nesorazmerne velikosti nekaterih volilnih okrajev ugotovilo neustavnost dela volilne zakonodaje, so imeli poslanci na volji dve poti za uresničitev odločbe. Ena je šla v smeri ukinitve volilnih okrajev in uvedbe neobveznega prednostnega glasu, a sta dva tovrstna predloga v DZ propadla, ker nista prejela potrebne dvotretjinske večine.

Decembra lani je tako skupina poslancev SDS, SMC in DeSUS v DZ vložila predlog za spremembe meja volilnih okrajev, za kar je bila v DZ dovolj podpora navadne večine.

Kot je v današnji razpravi v imenu predlagateljev spomnil Branko Grims (SDS), je ustavno sodišče opozorilo na prevelike razlike v velikosti volilnih okrajev, saj je razmerje med najmanjšim in največjim okrajem znašalo že 1 proti 3,73. Predlagatelji zdaj za uskladitev z ustavno odločbo predvidevajo spremembe v 15 volilnih okrajih, razmerje med najmanjšim in največjim pa bi po novem znašalo 1 proti 2,7.

Proti ukinitvi okrajev in za spremembe njihovih meja so se ves čas zavzemali poslanci SDS in DeSUS, ki so danes predlog tudi podprli. Poleg njih je predlog dobil še glasove poslancev koalicijskih SMC in NSi, ki so sicer bolj naklonjeni ukinitvi okrajev, a so predlog kot "minimalni politični kompromis" podprli.

Proti pa so glasovali poslanci Levice, SAB, večinsko LMŠ, ter po en poslanec SNS in DeSUS. Nasprotniki sprememb so opozarjali, da predlog ne odpravlja ugotovljene neustavnosti. Slišati je bilo tudi očitke, da predlog ni nastal v sodelovanju s stroko, opozicijo in lokalnimi skupnostmi in je narejen po meri SDS.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.02.2021 ob 17:28 gost

      To je že nagrada za SMC in posrance desusa keri so se posrali.samo ti posrance v novem mandatu praga hrama demokracije ne bodo prestopili. Kajti na volitvah njim nebo z podkupovanjem moral pomagati diktatu, tiran, debil, tviteras,,, Janez grozni,,,,.tukaj njim bo sodilo ljudstvo. Izdajalci naroda pa svojo kazen morajo dobiti. In to je rdeči karton debili izdajalski.

      19 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.02.2021 ob 17:32 gost

      Vse se vrača vse se plača. Pizdeki izdajalski bodo parlament od zunaj več gledali. SMC, DeSUS. Grof Drakula jih je izkoristil zdaj pa jih pohodi kot mravlje. Kajti to je njegov način dela.

      18 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.02.2021 ob 17:34 gost

      Polh iz desusa in palček smuk z ušesni mi radarji nikoli ne bosta več videla parlamenta od znotraj. In vsi izdajalci podkupljeni SMC isto.

      18 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.02.2021 ob 18:31 963 gost

        Dejansko so vsi Desusovi glasovali proti razen Jurija Lepa. Res so posranci kot je nekdo zgoraj že zapisal. Vsak gleda le svoje koristi.

        13 3 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.02.2021 ob 17:51 Karel K. gost

      Kot izgleda se še najdejo posamezniki katerri bi šli na naslednje volitve kjer se ne voli ampak se samo pretjuje že izbrane kadidate. Dokler ne boste spoznali vi kateri se tako goreče borite za svoje Kučanove in Janševe titoiste, lažnivce krvosese, roparje, da so oboji isti in se borijo le za dobro plačana delovna mesta, bo slovenija hirala in na koncu propadla. Ne gremo na volitve, bojkotirajmo jih in dajmo priložnost, da Janševi in Kučanovi klečeplazniki sami sebe izvolijo. Vsak bo dobil po nekaj glasov in to vsak svojega, družinski člani jih zagotovo ne bodo volili.

      8 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.02.2021 ob 17:55 Gost: gost

      Tudi v tem volilnem sistemu bo potrebno glasove na voliščih dobiti če želiš, da si izvoljen. Brez glasov ni nič .

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.02.2021 ob 19:12 Karel K. gost

      Najprej spremembe političnega sistema in politične elite katero bodo sestavljali umsko uravnovešeni , moralno in etično nepokvarjeni ljudje s človeškimi vrednotami katerim bo prioriteta, da bodo deali za državo in vse državljane, ne pa kot Janševi in Kučćanovi ko delajo samo za sebe in svoje privilegirance. Ni se vredno na tem portalu medsebojno žaliti samo zaradi tega, da je eden za Janševe in drugi za Kučanove. Obadva sta za roparje skorumpirance lažnivce kateri jima odžirajo vsakdanji kruh in ne dajejo perspektive njunim otrokom.

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.02.2021 ob 20:07 gost

      Če bomo vsi demokrati šli na volitve Veliki FÜRER ne bo nikoli več vladal. SMC, DESUS pa so že tako bivše stranke. Zdaj bodo še eno leto drek mešale. Tako kot ambiciozen prekmurec Mičo !

      16 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.02.2021 ob 21:24 Karel K. gost

        In koga boste vi demokrati volili, morda Kučanove Führerje in diktatorje, ki niso nič boljši od Janše. Oboji so tako kot če stisneš "gospoda" v dlan in s katerekoli strani povohaš enako smrdi. Demokrati ne gremo na volitve, ker nimamo koga voliti, diktatorje iz Kučanovega in Janševega bloka pa ne bomo volili. Dajte ljudje zbudite se že enkrat in zaznajte kdo je vaš rabelj, da vam žre zaslužek, perspektivo za vas in vaše otroke.

        4 5 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.02.2021 ob 5:55 gost

      Slepec Karel K.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      17.02.2021 ob 7:21 šilček gost

      Kame briga.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      17.02.2021 ob 9:15 Gajdar gost

      ČLANEK GOVORI O SPREMEMBI VOLILNIH OKRAJEV! Dilema je bila ali ukiniti volilne okraje in uvesti prednostni glas, ali spremeniti volilne okraje. Sam se nagibam k prvi alineje, je pa težava v tem, da bi v prvem primeru pridobila predvsem Ljubljana in deloma Maribor, Prekmurci in Prleki pa bi popolnoma izviseli, tako da je za nas sprejeti vladni predlog spremembe meja (večja poravnava) volilnih okrajev v bistvu boljše, saj bomo na ta način dobili sigurno svojega predstavnika v državni zbor. Da ponazorim, Beltinci spadajo v volilni okraj z večjo Mursko Soboto, tako se še ni zgodilo, da bi Beltinčan bil zvoljen v DZ isto bi bilo v primeru prednostnega glasu, ko bi "Beltinčana" zamenjal Prekmurec oziroma Prlek. To da eni te tviteraško slamo in omenjate neke skrivljene osebke iz zgodovine, iščete izdajalce ni na nivoju starih vaških babnic za vaškim plotom, politiko je treba razumeti, tako ustroj, kakor tudi sociološka in ekonomska vprašanja in treba se je zavedati da je pomembna tudi človeška racia je predvsem ntrovertirana, kar nam lepo odgovori na vprašanje kako so glasovali poslanci.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      17.02.2021 ob 16:17 Egerszegi gost

      Zadost nam je tega poslanca Jožefa Horvata iz NSi Zdaj pa še hujše. Kandidirati żeli njegov sin.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      01.02.2022 ob 14:26 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.