https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Novo spletno orodje za izračun prihrankov na podlagi shranjevanja energije

17.02.2021 ob 15:45  

Spletno orodje, enostavno za uporabo, nudi pomoč vsem, ki razmišljajo o namestitvi rešitev za shranjevanje energije v kombinaciji z obnovljivimi viri energije.

Do 80% celotne porabe energije v EU pripada mestnim območjem, vključno z zgodovinskimi mestnimi središči. Hkrati je oskrba z nizkoogljično energijo v kombinaciji  s hranilniki energije, zlasti v zgodovinskih mestnih središčih, redkost v srednji Evropi. To je predvsem posledica strogih arhitekturnih omejitev, višjih stroškov izvedbe in je pogosto tudi v nasprotju z urbanističnimi politikami. Projekt Store4HUC zdaj ponuja tako imenovano orodje Autarky Rate za reševanje takih konfliktov. To, za uporabo enostavno spletno orodje, je na voljo vsem, ki razmišljajo o namestitvi rešitve za shranjevanje energije v kombinaciji z obnovljivimi viri energije. Z le nekaj številkami in kliki lahko dobite oceno tehničnih, ekonomskih in ekoloških učinkov izbrane kombinacije. Zdaj se lahko vsi, ki nameravajo preiti na uporabo obnovljive energije in potrebujejo električno shrambo, naučijo, kako samozadostni bodo zaradi načrtovane spremembe. »V Evropi je resnično izziv vključiti obnovljive vire energije v zgodovinske stavbe. S tem orodjem se na enostaven način lahko odločite, ali je shranjevanje energije smiselno kombinirati s katerim od obnovljivih virov energije,” pravi dr. Wolfgang Hofstetter iz združenja Climate Alliance iz Nemčije.

Orodje Autarky Rate je bilo razvito v okviru projekta Store4HUC, ki ga financira EU. V projektno skupino je vključenih 10 organizacij iz 5-ih držav - ena izmed njih je Občina Lendava, ki je v sklopu tega projekta v baročno vilo, kjer se nahaja mestna knjižnica, vgradila hranilnik toplote priključen na daljinsko omrežje geotermalne energije. Autarky rate orodje je prosto dostopno in na voljo vsem, ki jih zanima namestitev hranilnika energije v kombinaciji z obnovljivimi viri energije. Cilj je spodbuditi uporabnike k podrobnejši obravnavi teme in nato prispevati k večji in pametnejši uporabi rešitev za shranjevanje energije ter prispevati k zmanjšanju porabe energije ter vzporedno izpustov ogljikovega dioksida. Orodje je na voljo na projektni spletni strani: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/news/2.html. Pripravlja se tudi slovenska različica.

Dodatne informacije najdete na projektni spletni strani https://www.interreg-central.eu/Content.Node/Store4HUC.html, ali pa pišete na katja@ra-sinergija.si

O projektu STORE4HUC

Namen projekta je izboljšati teritorialno zasnovane strategije energetskega načrtovanja z nizkimi emisijami ogljikovega dioksida. Projekt bo obogatil politike, ki podpirajo blaženje podnebnih sprememb v zgodovinskih mestnih središčih, s poudarkom na izboljšanem urbanem in prostorskem načrtovanju za vključevanje sistemov za shranjevanje energije za povečanje javnih institucionalnih in komunalnih zmogljivosti. Evropski projekt Store4HUC razvija rešitve za obnovljive vire energije in njihovo skladiščenje v zgodovinskih mestnih središčih. Zaradi strogih predpisov za zaščito zgodovinskih stavb, je težko oskrbovati in skladiščiti obnovljivo energijo v teh objektih. Store4HUC se spopada s tem izzivom tako, da ponuja rešitve za prilagajanje oskrbe z energijo in shranjevanje z nizkimi emisijami ogljikovega dioksida v zgodovinskih mestnih središčih in ponuja prilagojena orodja za oceno učinka shranjevanja energije in energetske neodvisnosti. Pilotske investicije se izvajajo v 4-ih zgodovinskih mestnih stavbah na Hrvaškem, v Italiji, Sloveniji in Avstriji.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.