https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Državni načrt je aktiviran že 124 dni

19.2.2021  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan in Natalija Bevc, Slovenka, ki živi v Nemčiji, o izkušnjah glede ukrepov v času epidemije v Nemčiji.


Delež pozitivnih PCR testov je bil včeraj 20-odstoten. Včeraj je bilo v Gornji Radgoni 10 novih okužb in je tako med najslabšimi občinami v državi. Obalno-kraška regija bi bila že zelo blizu črni fazi, če bi veljali še ukrepi po regijah. Tudi Pomurska regija je znova slabša. Država se nahaja v oranžni fazi, pogoj za prehod v rumano fazo še ni izpolnjen.

Že 124 dni Civilna zaščita nudi pomoč v izrednih razmerah

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je predstavil delovanje Civilne zaščite pri podpori medicinski oskrbi oziroma zdravstvu. V prvem valu je Civilna zaščita pomagala predvsem pri delitvi zaščitne opreme in zabojnikov. Pomembna naloga je bila tudi pomoč na mejnih prehodih in oskrba ranljivih skupin na občinskem nivoju, gasilske enote pa so pomagale pri razkuževanju prostorov. V drugem valu pa se je fokus preusmeril na medicinsko oskrbo, kjer so poskrbeli za dodatne postelje in kadrovsko pomoč. To je prispevala tudi vojska. Primer dobre prakse je občina Postojna. Trenutno sodelujejo pri postavitvi točk za množično testiranje tako na občinskem kot državnem nivoju. Predstavljen je bil tudi kratek predstavitevni film o delu Civilne zaščite. Državni načrt je aktiviran že 124 dni. Predsednik Pahor se je namenil obiskati vseh 13 štabov Civilne zaščite. 

Natalija Bevc, Slovenka, ki živi v Nemčiji, je spregovorila o izkušnjah glede ukrepov v času epidemije v Nemčiji. Nemške dežele imajo različne ukrepe, je povedala. V deželi Hessen, kjer prebiva, večina ljudi dela od doma ali po skrajšanem delovnem času. Učenci so imeli možnost šolanja od doma ali pri pouku v šoli. 

Na ministrstvu si skupinskih tožb gostincev ne želijo

Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc je pojasnil nekatere nejasnosti glede gostinstva in turizma in ponujanja storitev poslovnim subjektom. Gostinec lahko sklene z enim podjetjem in tako ustvari mehurček za tisto podjetje. Če ima gostinec sklenjenih več pogodb, pa ne more ponujati storitev večim podjetjem hkrati, razen če lahko zagotovi dovolj prostora za več mehurčkov. Odloki torej trenutno veljajo za potrošnike in ne poslovne subjekte. Trudijo se pomagati gostinski dejavnosti in turizmu, je povedal Zajc in so že izplačali veliko ukrepov pomoči. Nekateri gostinci so se odločili, da bodo raje te pomoči koristili in se jim ne splača poslovati na dovoljen način, spet drugi so spremenili način poslovanja in poslujejo na dovoljen način, je pojasnil Zajc. Zajc je priznal, da to dovoljenje ni bilo dovolj dobro skomunicirano s strani ministrstva, da gostinci niso vedeli za te odloke, ki jim dovoljujejo poslovanje na ta način. Skupinskih tožb gostincev si ne želijo, je odgovoril na vprašanje Zajc, vendar imajo gostinci pravico koristiti pravna sredstva.  

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.02.2021 ob 14:55 Gost gost

      Naslednji teden bo pumurje v črni fazi pazite se narod saj ovi na vladi spet grozijo z zaprtjem vseh trgovin ker so razširile ukužbe v njihovih glavah Krek in beiovičeva in Janša 3 val je že udaril pomurje spet na slabem seznamu kot obalna kraška prihod v črno fazo

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.02.2021 ob 15:11 Karel K. gost

      Seveda je prekmurje črno, saj tu ni smučišč.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.