https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Skupna poraba električne energije lani manjša, kljub večji porabi gospodinjstev

02.03.2021 ob 6:00  

Čeprav so gospodinjstva v letu 2020 porabila več električne energije kot v 2019, je bila skupna mesečna poraba večinoma manjša kot v 2019, najverjetneje zaradi manjšega obsega dela v industriji, storitvah in drugih dejavnostih ob epidemiji covida-19.

Skupna poraba električne energije je bila lani največja v januarju, najmanjša pa v aprilu, ko je v medletni primerjavi upadla za 15 odstotkov. To je bila tudi največja razlika v skupni porabi električne energije glede na iste mesece prejšnjega leta, zelo verjetno tudi zaradi zmanjšanega obsega dela v industriji, storitvah in drugih dejavnostih zaradi epidemije covida-19.

V mesecih od maja do avgusta se je skupna poraba počasi približevala vrednostim iz leta 2019, v septembru pa je bila že večja kot v septembru 2019, in sicer za 4 odstotke. V zadnjih treh mesecih leta 2020 je bila spet nekoliko manjša kot v istih mesecih prejšnjega leta, vendar je bil upad zelo majhen, za 1 do 2 odstotka.

Gospodinjstva so v lanskem letu porabila največ električne energije v januarju. Glede na leto 2019 pa je bila poraba v vseh mesecih, razen v maju, približno enaka ali višja. Glede na iste mesece v 2019 je bila razlika največja v novembru, druga največja pa v marcu.

Razlike v porabi električne energije v gospodinjstvih v teh mesecih leta 2020 v primerjavi z istimi v 2019 so bile lahko v precejšnji meri posledica spremenjenih razmer, ki jih je povzročila epidemija covida-19, saj je v tem času veliko ljudi iz različnih razlogov ostajalo doma, ker so npr. delali ali se šolali od doma ali so bili doma zaradi čakanja na delo.

Elektrarne so v prvi polovici 2020 mesečno proizvedle približno toliko ali nekoliko manj električne energije kot v prvi polovici 2019. Od julija do oktobra so je proizvedle več kot od julija do oktobra 2019, v zadnjih dveh mesecih lanskega leta pa spet nekoliko manj kot v zadnjih dveh mesecih 2019.

V letu 2020 je bilo proizvedene najmanj električne energije v februarju in aprilu, največ pa v oktobru, ko je dosegla najvišjo mesečno proizvodnjo v zadnjih 17 letih. Nekaj so k temu prispevale ugodne hidrološke razmere, nekaj visoko razpoložljiva proizvodna infrastruktura ter ugodne tržne razmere.

 

Mesečna proizvodnja električne energije v jedrski elektrarni je bila lani enaka ali celo nekoliko večja kot v 2019, razen v decembru, ko je bila zaradi samodejne zaustavitve ob potresu na Hrvaškem manjša kot v decembru 2019.

Proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah, sončnih in vetrnih elektrarnah je odvisna od hidroloških in vremenskih razmer, zato med meseci po navadi niha. Tako je bilo tudi v 2020. Proizvodnja v termoelektrarnah, ki se prilagaja potrebam po energiji, je bila od januarja do maja nekoliko manjša kot v 2019 v tem obdobju, od junija naprej pa večinoma večja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.03.2021 ob 17:53 Hope gost

      I am making 10,000 Dollars at home own laptop .Just do work online 2 to 4 hour properly. so i make my family happy and u can do Check it out what i do… …… https://bit.ly/39JrDqt

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.