https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Logarjeva: Korist cepljenja bistveno večja, kot nevarnost resnega nezaželenega učinka

15.3.2021  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali docentka dr. med. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje, strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana doc. dr. Marko Pokorn in predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah.

Včeraj je bilo opravljenih 1.625 PCR testov in 6.285 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo včeraj potrjenih 205 novih okužb.

Stanje glede novih okužb in sprejemov v bolnišnice podobno kot v prejšnjem tednu, je povedala Mateja Logar in dodala, da bistvenega zmanjševanja števila okužb ne zaznavajo.

Pojavnost okužb v regijah, v katerih se je sprostila omejitev gostinske ponudbe na prostem, je ostala na nizkem nivoju. »To dokazuje, da lahko z doslednim upoštevanjem ukrepov sproščamo določene storitve,« je izpostavila Logarjeva, ob tem pa opozorila, da je še naprej potrebno upoštevati ukrepe, ki so v veljavi.

»Cepljenje v Sloveniji poteka po programu. Spremljamo dogajanje v zvezi s cepivom Astra Zeneca v ostalih državah,« je še dejala Logarjeva in pojasnila, da je povezava med pojavom tromboemboličnih dogodkov in cepljenjem še nepreverjena. »Podatki ne kažejo, da bi bila pojavnost tromboemboličnih dogodkov večja po cepljenju,« je dejala in izpostavila, da Svetovna zdravstvena organizacija in Evropska agencija za zdravila ocenjujeta, da je korist od cepljenja bistveno večja, kot je nevarnost, da pride do resnega nezaželenega učinka.

Nezaželeni učinki v Sloveniji se pojavljajo po cepljenih z vsemi tremi cepivi, a gre za blage reakcije in pričakovane nezaželene učinke, je še izpostavila Logarjeva. Glede stranskih učinkov po cepljenju pri šolnikih pa je dejala, da je nenavadno, da bi se znotraj ene šole pojavilo toliko stranskih učinkov. »Morda so bili na tej šoli slabše seznanjeni z možnimi neželenimi učinki in so zato odreagirali bolj prestrašeno, kot bi bilo potrebno,« je pojasnila.

Marko Pokorn je izrazil veselje, da so se otroci lahko vrnili v vrtce in šole, ob tem pa ga skrbi, da bo vrnitev v šole prispevala k širjenju koronavirusa med otroško populacijo. »Otroci so dovzetni za okužbe s koronavirusom in predvsem starejši otroci so lahko vir okužbe za odrasle družinske člane,« je poudaril.

Potrebno je poskusiti otroke obdržati v šolah, a ne smemo dovoliti, da bi nam okužbe ušle izpod nadzora, je še povedal in opozoril, da je potrebno na upoštevati načela varnega druženja, razdaljo, prezračevati prostore in nositi masko.

Ob tem je poudaril tudi, da ni prepričljivih dokazov, da je nošenje mask pri otrocih škodljivo ali nevarno. Na tem področju je bilo v zadnjem času narejenih več raziskav. Po priporočilih WHO pa bi maske naj bile primerne za starejše od 6 let.

Mariča Lah je predstavila problematiko trgovin. Preteklo koronsko leto je gospodarstvo dodobra zaznamovalo s težkimi problemi, ki jih bomo reševali še kar nekaj časa, je dejala.

Med najdlje zaprtimi dejavnostmi je bila tudi neživilska trgovina. »Od preteklega marca pa do danes so bile nenujne trgovine zaprte kar 7 mesecev, posledice so hude, prihodki v trgovini so se zmanjšali glede na leto 2019 za dobrih 10 odstotkov, v absolutni številki za 3,5 milijarde evrov,« je pojasnila Lahova. Po podatkih Eurostata je upad prihodkov v Sloveniji največji med državami EU.

Izpostavila je tudi, da so slovenski potrošniki spremenili nakupovalne navade. »Povečali so se nakupi v času trgovskih akcij. Nakup na spletu se je v posameznih dejavnostih povečal od 40 pa vse do 600 odstotkov,« je dejala.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.03.2021 ob 12:51 gost

      Sprašujem samo: zakaj stroka pred začetkom cepljenja ali vsaj v začetku ni vsaj opozorila na morebitne nezaželene učinke. Po Jelkovo pa zdaj "jamrajo" - pa sigurno ne bi, če bi bili na primeren način seznanjeni!

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.03.2021 ob 13:15 gost gost

      Kdaj se namerava cepit vlada in strokovna skupina? Za varno vodenje države bi bilo dobro če bi bili oni med prvimi, kaj čakajo?

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.03.2021 ob 13:42 gost

      Čakajo reakcijo navadne raje. Kake bodo reakcije.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.03.2021 ob 13:46 Karel K. gost

      Kot izgleda je ta slovenska stroka in politika katera v tem trenutku odloča o življenju in smrti državljanov Slovenije najmanj zmedena, če ne licemerna in oportunistična.. Že kar ducat Evropskih razvitih in demokratičnih držav se odpoveduje cepivu Astra-Zeneka, v Sloveniji pa je to dobro. Zdaj se bo dogajalo, da bodo Evropejci to cepivo kar masovno pošiljali v Slovenijo in ti slovenski politiki in strokovnjaki bodo vsiljevali državljanom, da se morajo cepiti z njim ali pa ne. Potem pa se ljudje ne bodo cepili in bo zares udariul še tretji, četrti in naslednji val epidemoje v Sloveniji. Zakaj se ti politiki in strokovnjaki ne cepijo s tem cepivom ostalim pa naj dajo možnost se cepiti z drugimi ki so kot izgleda bolj prijazna in varna. Logarjeva je povedala v slogu, da je bolje, da zadi cepljenja umre sto ljudi zaradi necepljenja pa petsto ljudi. Seveda je v številu razlika vendar ljudje upamo, da se cepimo zaradi tega, da nebi umirali številčno podobno kot če se ne cepimo. Problem Slovenije je, da vsakokrat vladajoča politična elita okrog sebe zbere sebi vdane strokovnjake, nikoli pa ne strokovnjake za katere zares lahko povemo, da so to strokovnjaki z veliko začetnico ne pa strokovnjaki zaraadi tega, ker so servilni do poliitčne elite.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.03.2021 ob 18:11 Rdečuhar levuhar gost

      Stranske učinke cepiv občutijo le levuharji. Njihov stranski učinek je, da se jim pojavljajo trenutki resnice. Zato so zmedeni, ker se ne znajdejo brez laži.

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.03.2021 ob 18:22 E bedast levičar gost

      Jaz se ne bom cepil, ker sem že cepljen proti delu in proti resnici.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      15.03.2021 ob 18:24 gost gost

      Stranske učinke cepiva bodo občutili samo takši bedaki, kak si ti zadnji .Najbole de škodilo tviterašovin ovcan. Boli njega za vas, kda vas več nede nuco vas brsne v rit, pa tak van treba.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      15.03.2021 ob 18:32 gost

      Budalo gnojno!!! tvit je zakon in mi njegovi smo dobri zdravi ,samo vas levojaje kretene lovi in vas bo večine pobralo ,ker ste banda levojaja neotesana --gamad neznosna--pocrkaj

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      15.03.2021 ob 19:06 gost

      Cepljenje se je ustavilo. Za vse normalne ljudi. To cepivo pa naj uporabijo za vlado in njihove verne hlapce. Saj te golazni nebo nihče pogrešal. Svet bo pa vesel da se reši še enega klauna. Maršala tviteraša Slovenije.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      17.04.2021 ob 20:00 Majds gost

      Zakaj so trgovci izpadli iz strategije cepljenja?Vsak teden čakajo v dolgih vrstah, eden za drugim, da jim vrtajo po nosu, samo zato, ker kazen mora biti.Ozavestijo naj mascevalne budale, da pač vsi profajajo kitajsko robo, ne glede ali so to avti, hrana, al pa palcke za nos.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.