https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Slovenija v drugem krogu nabave cepiva Pfizerja ni naročila

16.3.2021  

Slovenija je naročila 90 odstotkov odmerkov cepiv, ki ji v prvem in drugem četrtletju pripadajo po sistemu pro rata. Ta številka ni višja, ker decembra v drugem krogu nabave cepiva BioNTecha in Pfizerja ni naročila ničesar, poroča STA.

Neenakomerna razporeditev odmerkov cepiv med članicami EU je posledica njihovih odločitev oziroma njihovih napak ali slabe presoje v procesu naročanja, je mogoče sklepati na podlagi številk, o katerih razpravlja usmerjevalni odbor za ta vprašanja, v katerem sodelujejo vse članice EU.

Slovenija nima toliko odmerkov, kot bi ji jih pripadalo po sistemu pro rata glede na prebivalstvo, ker decembra lani v drugem krogu nabave cepiva BioNTecha in Pfizerja, ko je bilo na voljo dodatnih 100 milijonov odmerkov cepiva v okviru prve pogodbe s tem podjetjem, ni naročila ničesar.

Tedaj so se tako odločile le tri države, poleg Slovenije še Slovaška in Bolgarija, kažejo številke, o katerih razpravlja usmerjevalni odbor. Pomembno vlogo pri tem je, kot je neuradno slišati v Bruslju, verjetno igrala cena, saj je to cepivo drago.

Slovenija je sicer naročila 80 odstotkov odmerkov cepiva BioNTecha in Pfizerja glede na količino, ki bi ji pripadala v prvem in drugem četrtletju po sistemu pro rata glede na prebivalstvo. Ta delež sicer ni med najnižjimi. Slovaška je na primer naročila 56 odstotkov svojega deleža pro rata, Hrvaška in Bolgarija pa okoli 46 odstotkov.

V primeru cepiva Moderne je Slovenija naročila sto odstotkov glede na delež pro rata. V primeru cepiva AstraZenece je naročila 102,6 odstotka glede na delež pro rata, v primeru cepiva Johnson & Johnson pa prav tako 100 odstotkov.

Ob upoštevanju vseh doslej odobrenih cepiv je Slovenija za prvo in drugo četrtletje tega leta naročila 89,4 odstotka odmerkov cepiv glede na delež, ki bi ji pripadel po sistemu pro rata. Gre za 1.893.585 odmerkov, še kažejo številke, o katerih razpravlja usmerjevalni odbor.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes na Dunaju gostil sestanek o enakem dostopu vseh članic EU do cepiv, potem ko je šest voditeljev, poleg njega še slovenski premier Janez Janša ter premierji Češke, Hrvaške, Bolgarije in Latvije, minuli petek v skupnem pismu pozvalo k zagotovitvi enakega dostopa do cepiv vsem članicam.

Izpostavili so, da v nasprotju z dogovorom, da je treba cepiva članicam razdeliti ob enakem času in po načelu pro rata, torej sorazmerno glede na prebivalstvo, v minulih dneh ugotavljajo, da farmacevtska podjetja cepiv posameznim članicam ne dobavljajo na podlagi enakega pristopa in načela pro rata.

V Evropski komisiji v odzivu na kritike izpostavljajo, da je izhodišče za razdeljevanje cepiv med članicami načelo pro rata na podlagi števila prebivalcev, a da se članice lahko dogovorijo drugače, tako da lahko nekatere dobijo manj, druge več. O tem, kako si bodo razdelile cepivo, se pogajajo članice.

*Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.03.2021 ob 18:22 gost

      Seveda ker je dražje. Ker so se vladni pizdeki že s tem cepili mimo vrste in potiho. Za glupi narod pa je cenejše in slabše dobro manj bo tistih ki jh ne rabimo.

      13 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.03.2021 ob 19:36 Financirali su terorizam gost

      bild.de/politik/inland/politik-inland/der-naechste-betrugsverdacht-corona-hilfen-flossen-an-terror-islamisten - 24ur.com/novice/korona/srecanje.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.03.2021 ob 19:50 Gost gost

      Tocno tako. Oni do sr cepili, nam ostalim pa najcenejse cepivo. Briga jih za nas.

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.03.2021 ob 19:54 gost

      Se strijam. Briga jih za nas navadne ljudi. Naj bi narocili pfeizerjevo in modernino cepivo, tudi ce je drazje. Ljudje pa se naj odlocijo. Tudi, ce bo za to cepivo potrebno doplacati.

      7 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.03.2021 ob 22:28 gost

      STA zavaja, Slovenija je po precepljenosti šesta v Evropi. STA pač hoče čim več lagati o vladi, čim več novic o težavah cepiv, da se ljudje še bolj bojijo cepit, sejati dvome in strah.

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.03.2021 ob 22:36 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Bimbo Ivanov,razjasni si kaj je precepljenost in kaj je cepljenost.....kreten desni.

        2 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.03.2021 ob 7:47 Geza gost

        To smo znali že v začetku februarja ko je evropa to objavila, desni naj gledajo novo 24,zato so pa tak blesavi

        1 3 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.03.2021 ob 22:41 Pitt gost

      Ne gre se za precepljenost in ne zavajanje sta. Gre se za zivljenja ljudi, s katerimi ocitno drzava baranta. Naj so to desni ali levi, vsi so enaki. Vsak misli le nase in svoj zep. Samo poglejte npr luko meseca. On bi drzavljanom jemal iz pokojninske blagajne, da bi dvignil najnizje penzije. Pa jih naj zagotovi drzava. Mladi bodo potem res brez penzij. Zastonj bodo placevali v pokoj. Blagajno.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.03.2021 ob 22:50 Gost gost

      Se strinjam s tabo, pitt. Vsi so enaki. Desni cepiv ne narocijo, levi bi jemali denar delavcem, ki ga vplacujejo za penzije, nastradamo pa mi navadni drzavljani. Drzavni aparat 5x vecji kot v nemciji, to naj vlada zmanjsa, pa bo denar. Ampak teh stockov se ne bodo odrekli ne desni i ne levi.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.03.2021 ob 7:27 123 gost

        Januarja je to povedal bruselj da slovenija ni naročila pa je janša komentiral da je to laž, vendar se je hitro pokazalo da je on edini lažnivec, isto se je pokazalo včeraj na tiskovni konferenci ko je BEOVIČEVA povedala vse o cepivu, janša pa je popoldan že videl tretji val zakeroga de krivec on če so ne naročili cepivo, krivdo de pa potisno na narod ka do se družili za veliko noč, naj že enkrat crkne ta svinja lažniva

        3 4 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.03.2021 ob 8:24 šilček gost

      Dosadni ste z temi cepivi,

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      17.03.2021 ob 8:31 gost

      Za glupi narod je dobro če se cepi z vodo samo da se vlada čepi z pravin cepivom sicer so pa še že cepili decembra. Boli jih,,, kurac,,, za glupi narod. Manj bo glupega naroda boljše za vlado kajti posledično ostane več sredstev za vladne debile. Vse ja samo v denarju in samo denarju.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      17.03.2021 ob 9:02 gost

      Cela vladna polpismena stroka in vsi ki so se v ozadju te nesposobne vlade se vsak dan derejo mij se borimo za vasa življenja. Res se borijo tako da vse kar je vredno in dobro imamo mi vlada kar je slabo in škodljivo pa je za glupi narod dobro kot cepivo kero je cenejše in en drek vredno. Edino da se prej rešite tega pokvarjenega sveta.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      17.03.2021 ob 9:12 gost

      ne serite levuharji POLNI GOBCI SO VAS BILI DA SE NE BOSTE CEPILI.Komu pa te naročat cepivo.En DREK vredni ste tisti ki tu nabijate in kritizirate brez veze.Gnoji levuharski -pač. V SLO se je z AZ cepilo 24000 ljudi in nikomur ni bilo NIČ .Malo glavobola in vročine.To se dogaja tudi pri PFAIZERJU tak da ne pametujte.. Sicer pa levuharje treba cepit v GLAVO ,če jim bo kaj veljalo. Problemi problemi ker NISO NA OBLASTI in še lep čes ne bojo prišli do oblasti.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      17.03.2021 ob 9:15 gost

      123 upam da boš ti že enkrat crknil in to po hitrem postopku.Človeštvo bo pridobilo ,en bedak manj.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      17.03.2021 ob 10:39 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Jaz sem bogi, bogi , bogi , jaz sem bolan , bolan in bogi ....

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      17.03.2021 ob 10:49 GODŽIRO gost

      Ka pa te , te zdaj mamo covid , vej pa celi čas ste dežurni internet epidemiologi trdili da ga ni , da hočete šole brez mask , da se ne boste cepili , ker je to prisila , da je povsod po drugih državah vse odprto le pri nas ne , levojajčna teleta počasi prihajate v realni svet, lepo vas je gledati , vašo nemoč , gotovo je , izgubljate , rdeče močvirje se bi izsušilo , pomlad je tu in hvals Bogu nič več je ne bo zaustavilo .

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      17.03.2021 ob 10:51 Ha , ha , ha , gost

      GODŽIRO ti si car , nej pa ovi pol pismeni nekši lendavski nadvojvoda.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      17.03.2021 ob 23:45 gost

      lendavski podvojvoda je spizdil iz Hrastovca .Zato pa jim tam manjka eden norček.Zmeraj je bil prizadeti in od njega NIČ PAMETNEGA. Se sploh ne čudim,če pa je simpatizer levih norčekov.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      19.03.2021 ob 22:51 Gost: gost

      O tej nabavi oziroma naročilu samo bedaki razpravljajo. Slovenija je naročila več cepiva kot nas je, pa tou ne pomejni nič, ker fabrike ne zmorejo naročenega pripraviti. Vse ostalo je anti propaganda. BE, BE

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.