https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Uredili bodo ptičjo opazovalnico z lesenim podestom, namestili bodo pitnike za čebele

19.03.2021 ob 14:30  

RIS Dvorec Rakičan je danes organiziral »online«  otvoritveni dogodek projekta BioDiTOUR - Čezmejna trajnostna turistična doživetja, temelječa na biotski raznovrstnosti in aktivnem turizmu.

Projekt BioDiTOUR sloni na iskanju sozvočja med ohranjanjem biotske pestrosti čezmejnega območja in spodbujanjem razvoja tukajšnjih naravnih danosti, kar sodi med ključne izzive programskega območja. Projekt združuje pet partnerjev iz Slovenije in Avstrije: Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan, Energieagentur Weststeiermark, Občina Deutschlandsberg, Verein zur Förderung des Naturpark Raab in Občina Kidričevo.

Izvedli bodo lokacijsko odstranitev neofitov

Projektni partnerji so na izbranih lokacijah predvideli aktivnosti odstranitve neofitov, preureditve prostorov za namene trajnostne turistične dejavnosti in ozaveščanja. Uredili bodo lokacije v naravi – poimenovane BioDiTOUR točke, ki pa niso namenjene zgolj obisku turistov, temveč tudi ljudem, ki tukaj živijo.

"Na lokaciji dvorca Rakičan smo tako uredili učilnice na prostem, ki nam omogočajo, da s šolskimi in drugimi skupinami posedimo v izjemnem parku ob dvorcu in se učimo – z opazovanjem, dotikom, s čuti. Informacijske table v rakičanskem parku bodo opozarjale na prisotnost neofitov in na nekatere najprepoznavnejše rastlinske vrste v parku. Namestili bomo tudi pitnike za čebele iz odpadnih materialov, hotele za insekte.

Na lokaciji Soboškega jezera bomo s podporo Mestne občine Murska Sobota uredili BioDiSPOTTING ptičjo opazovalnico z lesenim podestom in informativne označbe. Obiskovalce bomo preko vzpostavitve ptičje opazovalnice informirali o problematiki neofitov – ptičji svet ob brežini jezera je namreč globoko soodvisen od obvodnega rastlinja.

Nadalje bomo valorizacijo biodiverzitete za potrebe razvoja družbi in okolju prijaznega trajnostnega turizma dosegli s snovanjem čezmejnih produktov aktivnega in izobraževanega turizma. Obiskovalca želimo spodbuditi, da zaide z ustaljenih poti in obišče vključene novourejene zelene lokacije čezmejne regije. V večji meri želimo namreč izkoristiti naravne dobrine v okolici ter privabiti skupine, ki jih do zdaj nismo uspeli v zadovoljivi meri, to so: aktivni turisti in edukativni turisti.

V primeru pomurske regije želimo s tem namenom Soboško jezero povezati z rakičanskim dvorcem s promocijo aktivnega trajnostnega turizma v obliki sprehajalno-kolesarske poti in vzpostavitvijo vsebin na obeh lokacijah," je povedal direktor RIS Dvorca Rakičan dr. Robert Celec. 

Občina Kidričevo sledi trendu urejanja obstoječih vodnih površin, primer tega je gramoznica Strnišče. Urejen je večinski del infrastrukture ob gramoznici Strnišče z kozolcem, ki nudi možnost prenočitve skupin. Obstoječi manko je na področju zagotavljanja vsebin za navedeno gramoznico, torej dodane vrednosti, zaradi katere bi se obiskovalci odločali za obisk. V sklopu projekta bodo tako uredili močvirno območje, ki obdaja gramoznico, in so ob njem zabeležili pojav ogrožajočih tujerodnih invazivnih vrst. Po izvedbi odstranitve neofitov bodo uredili brv čez vodno površino, BioDiTOUR raziskovalno-opazovalna brv bo obiskovalcem nudila možnost vpogleda v kompleksnost vodnega habitata, predvsem pa soodvisnost živalskega in rastlinskega sistema. Podobni aktivnosti – ureditev območja – se bosta zvrstili tudi na lokaciji avstrijskih partnerjev, ob ribniku v občini Deutschlandsberg in naravnem parku ob reki Rabi.

Skupna vrednost projekta, ki traja 24 mesecev, znaša 585.904,00 evrov, delež sofinanciranja iz sklada ESRR znaša 498.018,40 evrov.

Projekt je sofinanciran s strani Evropske unije in Evropskega sklada za regionalni razvoj, v sklopu Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.05.2021 ob 14:29 gost gost

      ka pa opazovalnico za idiote ge te pa to postavili ste pa res ta pravi idioti tako da ne rabite nobene opazovalnice le v ogledalo se poglejte pa vam bo vse jasno.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.05.2021 ob 9:03 gost

      bravo čisto tako kot ljubitel narave bi predlagal tem dopsovin ali kako se že imenujejo naj naredijo opazovalnico da bojo opazovali kako kmetje špricajo in dobesedno uničujejo to našo naravo in vse kar živi v njej kajti zadnjič na sprehodu ob letališču sem bil presenečen ob pogledu na kar petih traktorih z groznimi škropilnicami kako so špricali to našo lepo ravnico tako je smdelo po škropivu da sem kar pobegnil z narave v mesto kjer je dokaj čist zrak na tem delajte če imate kaj radi naravo in živali in vse kar živi v naravi.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.