https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Mednarodna strokovno-znanstvena konferenca: Del programa namenjen trajnostnemu turizmu

24.03.2021 ob 6:05  

RIS Dvorec Rakičan letos organizira že XVI. Mednarodno strokovno-znanstveno konferenco »Ekologija za boljši jutri - Ekologija in trajnostni turizem«, ki poteka od 23. 3. do 27. 3. 2021. Zaradi aktualnih razmer v zvezi z epidemijo novega koronavirusa konferenca poteka na daljavo preko spletnega on-line webinar orodja Zoom. S svojimi prispevki se bodo predstavili zavodi, ustanove in institucije iz vse Slovenije ter domači in tuji strokovnjaki.

Z mednarodno konferenco nagovarjajo različne strokovnjake, katerih skupna tematika je okoljska vzgoja in sodobni ekološki ter trajnostni izzivi v procesu izobraževanja in gospodarskega ter turističnega razvoja. Eden izmed pomembnih ciljev konference je prispevati k sodobnim metodam in oblikam dela, ki bodo dobra osnova in motivacija za okoljsko ozaveščeno znanje. Na konferenci sodelujejo strokovnjaki iz Slovenije in tujine, in sicer iz Hrvaške, Srbije, Avstrije, Italije, Bosne in Hercegovine ter Rusije.

Direktor RIS Dvorca Rakičan, dr. Robert Celec, je izpostavil, da s konferenco ponovno dosegajo rekordne številke predstavljenih prispevkov, sodelujočih avtorjev in držav, kar kaže na dobro vpetost konference v mednarodno okolje.

183 prispevkov, 200 avtorjev

Skupno bo namreč predstavljenih 183 prispevkov, od tega 10 znanstvenih in 173 strokovnih, pri čemer skupno sodeluje 200 avtorjev. Tematski sklopi v okviru konference (Ekološke vsebine in trendi v vzgojno-izobraževalnih programih, Trajnostni izzivi sodobnega sveta in Agroekologija oz. ekoturizem) se med seboj povezujejo, najpogostejši tematski sklop pa so Ekološke vsebine. Izdan bo strokovni bilten v e-obliki, kjer bodo zbrani strokovni prispevki in povzetki predavanj znanstvenih prispevkov.

Poleg kvantitete se po besedah Celca, stalno veča tudi kvaliteta prispevkov in raznovrstnost le teh, saj se vselej spreminjajo teme, ki so vključene, mednarodna komponenta konference pa omogoča spoznanja, kako o določeni problematiki razmišljajo v drugih državah. Pomembna je interakcija med strokovno in znanstveno javnostjo za prenos znanja in primerov dobrih praks ter vnašanje tega znanja na različna področja. Ob tem je opozoril tudi na pomembnost ekološkega turizma, ki predstavlja velik razvojni potencial za severovzhodno Slovenijo.

Trajnostni turizem in splošni trendi v turizmu

V okviru konference so otvoritveni dan namenili tudi čezmejnemu projektu Living Castles - Mreža »živih« gradov kot oblika trajnostnega turizma za ohranjanje in promocijo kulturne dediščine, ki se izvaja v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija - Hrvaška in v katerem RIS Dvorec Rakičan sodeluje kot projektni partner, predstavili pa so se tudi ostali partnerji v projektu. Del programa so namenili tudi trajnostnemu turizmu in splošnim trendom v turizmu. O okrevanju in odpornosti slovenskega turizma po epidemiji je spregovorila Ksenija Flegar, v.d. generalne direktorice Direktorata za turizem, pomen trajnostnega in zelenega turizma pa je predstavila Nataša Hočevar, vodja razvoja Slovenske turistične organizacije.

Torkov program so obogatili tudi s predstavitvijo projekta MUS.NET, ki se izvaja v okviru programa Ustvarjalna Evropa. Na četrti dan konference pa bodo svoje prispevke na temo ohranjanja biodiverzitete predstavili partnerji projekta BioDiTOUR, ki se izvaja v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija - Avstrija in v katerem RIS Dvorec Rakičan nastopa kot vodilni partner.

V RIS Dvorcu Rakičan na letni ravni že tradicionalno organizirajo tri mednarodne strokovno-znanstvene konference. Med 28. in 30. junijem bo potekala mednarodna konferenca »Izzivi in težave sodobne družbe«, v mesecu novembru pa se bo v Dvorcu Rakičan odvijala mednarodna konferenca »Prehrana, gibanje in zdravje«.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.