https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Poklukar: Zakorakali smo v tretji val epidemije

25.3.2021  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali minister za zdravje Janez Poklukar, mag. Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.


Vlada bo najkasneje v nedeljo dokončno obravnavala predloge svetovalne skupine, predsedniku republike Borutu Pahorju pa predlaga, da še pred tem skliče sestanek s predsedniki in vodji poslanskih skupin vseh parlamentarnih strank.

Velik porast angleške različice virusa

V zadnjih dneh smo krepko zakorakali v tretji val epidemije in posledično stroka in politika skušamo delati korake za obvladovanje epidemije.

Janez Poklukar je poudaril, da imamo več sprejemov v bolnišnice. "Iz terena prejemamo informacije, da je hospitaliziranih več mlajših pacientov. Prišlo je do velikega porasta angleške različice virusa v Sloveniji.

Slovenija je po precepljenosti med boljšimi državami v Evropi. Precepljenost Slovenije glede na en odmerek cepiva je 14-odstotna, večina regij je med 13 in 17 odstotki.

Dodali cepivo Johnson & Johnson, odpravili starostno omejitev pri AstraZeneci

"V strategijo cepljenja smo dodali novo cepivo Johnson & Johnson. Umaknili smo vse starostne omejitve glede cepiv in cepivo AstraZenece se tako cepi vse starostne skupine. To pomeni, da so vsa cepiva rezervirana za vse prebivalce," pove Poklukar.

V prednostno skupino za cepljenje so uvrstili tudi slovensko olimpijsko reprezentanco, ki potujejo v Tokio.

Število novih primerov angleške različice se je skoraj podvojilo. Angleška različica virusa eksponentno narašča iz tedna v teden. Delež te različice virusa se širi po vseh regijah. Skoraj 34 % vseh pozitivinih primerov je angleška različica COVID-19," pove mag. Tjaša Žohar Čretnik. 

Izrečenih 35 prekrškovnih sankcij

"Izrečenih je bilo 35 prekrškovnih sankcij, 371 opozoril po Zakonu o prekrških in 123 upravnih ukrepov.

Zdravstveni inšpektorat je od tega opravil 1.034 nadzorov, izrekel pa 15 prekrškovnih sankcij po Zakonu o prekrških, skupno 88 opozoril in 1 odločbo o prepovedi opravljanja dejavnosti.

Na zunanjih javnih površinah je bilo pri 264 opravljenih nadzorih izrečenih 13 prekrškovnih sankcij po Zakonu o prekrških in 36 opozoril.

Opravljenih je bilo 418 pregledov in pri tem ni bilo zaznanega nikogar, ki bi delo opravljal brez testa.

Tudi izvajalci storitev za potrošnike v večini primerov zagotavljajo, da storitve in blago ponujajo samo zaposleni, ki so delodajalcu predhodno predložili negativen test," pove Deana Potza.

Število opravljenih nadzorov policistov je v primerjavi s tednom dni poprej na enaki ravni oz. za 0,4 % manj nadzorov (14.621).

Pri tem smo izrekli skupaj 917 oz. za 2,7 % manj ukrepov kot teden dni poprej (942). Od tega smo izrekli 691 opozoril in izdali 221 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov, pove Tomaž Pečjak.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.03.2021 ob 16:13 gost

      Eni se ubadajo z tretjim valom. Največji pijanec kulturni minister pa ostaja v ministrskem stolčku. Zato ker se mu je od alkohola zalepil na ta zadnjo. Za Slovenijo je večja nevarnost ta nesposobna vlada debilna kot virus z tretjim ali pa še tja do desetega vala. To je večja grožnja kot če bi nas gdo napadel z jedrskim orožjem. Kajti Slovenci si zaslužimo boljšo vlado kot so,,,, pijanci pedri lažnivci, kradljivci, bolniki psihični, polpismeni ministri ali poslanci, eni brez navigacije nebi vedeli kje je Ljubljana itd.

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.03.2021 ob 17:11 Karel K. gost

      Poglejte slovenski absurd,. cepivo Astra Zeneco (dalje AZ) nekatere države sploh več ne uporabljajo, v ZDA so jih obtožili, da so predložili stare neveljavne dokumente, sama firma pravi, da je le 75% uspešno cepivo in da preprečije tećka obolenja. V Sloveniji pa je sedaj politična elita z zdravstvenim ministrom na čelu odločila, da se s tem cepivom lahko cepijo vse starostne skupine, tudi starejši. Torej starejši naj do teške bolezni in potem imajo še dodatne bolezni. To pomeni konec za njih. Kot sem že zapisal, je za to slovensko politično in strokovno elito v starosti 65 in več umrlo še vedno premalo ljudi, da bi bili Zdravstvena in pokojninska blagajna vzdržni, če vedno morajo umirati ljudje penzionisti, da bi lahko posredno napolnili tidve blagajni. Z Pfizerjem, Moderno in zdaj še Johnsom-Johnson pa se boso cepili privilegiranci tipa Modendorfer, župani, vodje občinskih uprav in drugi privilegiranci. Zdaj bodo starejše izsiljevali in če se ne bodohoteli cepiti z AZ jim bodo rekli potem pa čakajte. Tako bo ostalo zadosti primernih cepiv za to katedorijo starosti. Če to niso poklicni lažnivci in prevaranti ali manipulanti in diverzanti potem naj hudič odnese to državo pod njihovim vodstv om.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.03.2021 ob 18:50 Lali gost

      Število okužb stagnira v procentih, nam pa govorijo da smo v tretjem valu in to nekomu odgovarja, predvsem zdravstvu kjer pravijo naj traja saj so plače podvojene, ukrepov se pa najmanj ne spoštuje v bolnicah, medtem ko je v ZD odlično poskrbljeno

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.03.2021 ob 19:11 gost

      Tako je zaslužimo si Kul Ful mega špon vlado, ki bi nas popeljala v raj in nebesa.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.03.2021 ob 20:38 goli otok gost

      Gledam Eriko Žnidaršič in njeno oddajo Tarča. Ta zdravstveni minister je navaden blefer. Ko mu je predstavila covid dodatke po Evropi, je začel govoriti o arhaičnem sistemu. Ta ne ve za kaj se gre. Slovenska politika je manj od nič. Čas je da ljudstvo gremo na ceste in odstavimo vse te idiote.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.